UN DECENIU DE COTROVERSE. Falimentul firmei de Drumuri şi Poduri scandalizează administraţia judeţeană

Falimentul societăţii Drumuri şi Poduri SA a revenit pe masa consilierilor judeţeni cu un nou scandal. Şefii judeţului nu mai vor să-i plătească administratorului special Marius Mutulescu salariul, pe motiv că nu a depus nici un raport de activitate. Problema e că, potrivit contratului de mandat, administratorul nu avea obligaţia să raporteze, decât dacă i se solicita în mod expres acest lucru şi Consiliului Judeţean nu i-a cerut niciodată lui Mutulescu aşa ceva. De altfel, administraţia judeţeană (condusă pe atunci de Dorin Gligor) a mai desfiinţat odată, abuziv, contractul administratorului special, iar instanţa a obligat Consiliul să-i plătească aproape un miliard de lei lui Mutulescu.

Vineri, 27 ianuarie 2017, a fost o şedinţă cu sântei la Consiliul Judeţean. Spiritele s-au inflamat la punctul 13 al ordini de zi, proiect care declanşa procedura de revocare a lui Marius Mutulescu din funcţia de administrator special la SC Drumuri şi Poduri SA, firmă a Consiliului Judeţean, aflată în faliment din 2009.  Conducerea judeţului s-a arătat indignată de faptul că Mutulescu ia 3.500 de lei lunar şi – în opinia şefilor CJ Hunedoara – nu face nimic să-şi merite banii. Mai pe şeleau, liderii PSD vor să-şi pună omul lor pe funcţia, fiindcă postul de administrator special nu poate să dispară până la finalizarea procedurii falimentului.

Revocarea administratorului special

Marius Mutulescu a fost mandatat, la data de 22 octombrie 2012, să reprezinte interesele Consiliului Judeţean în procedura falimentului la SC Drumuri şi Poduri SA. „Problema s-a deschis în momentul în care noi am sesizat că există o plată care se face cuiva fără să aibă eficiență în muncă. Munca aia ar fi trebuit să aibă în spate o coală de hârtie, un email, un fax, un raport cât de cât concludent la ceea ce a făcut omul în luna respectivă”, spune Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hundoara. Numai că, nu e vina lui Mutulscu dacă nu sunt rapoarte de activitate. Contractul de mandat îl obligă pe administratorul special să dea note informative doar în măsura în care i-o cere în mod expres Consiliul Judeţean. Potrivit contractului, CJ Hunedoara are dreptul „să fie informat cu privire la derularea procedurii falimentului prevăzute de Legea nr. 85/2006 cu modificările şi completările ulterioare”. De acest drept nu a uzat niciodată administraţia judeţeană, motiv pentru care Oana Frânc – consilier judeţean PNL – a cerut executivului să solicite întâi un raport de activitate şi abia pe urmă să se pronunţe asupra felului în care şi-a îndeplinit administratorul special obligaţiile contratuale. Discutţiile s-au aprins şi au luat tentă politică. După lungi discuţii, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi şi pus în dezbatere la punctul „Diverse”. (Ulterior a fost votat ca punct suplimentar, fapt ce oferă temei de nelegalitate hotărârii, dacă se va găsi cineva să o conteste.)

Gligor a băgat Consiliul la cheltuieli de un miliard

Mazilirea lui Marius Mutulescu este la a doua tentativă, primii care au vrut să-l lase şomer fiind chiar colegii lui de partid. În 2015, pe când PNL se afla „la butoane”, Dorin Gligor a iniţiat o hotărâre prin care să se constate încetarea mandatului primit de Mutulescu. Fostul lider PNL – via PDL – îşi motiva decizia prin faptul că nimeni n-a vrut să-şi asume pontajul administratorului special (care, în treacăt fie spus, are muncă nenormată). Marius Mutulescu a contestat hotărârea în instanţă şi a primit câştig de cauză. Magistraţii obligă Consiliul Judeţean Hunedoara să-i achite administratorului special suma de 90.000 lei (aproape un miliard de lei vechi). Acum, actuala conducere a Consiliului Judeţean Hunedoara a reluat procedura de revocare a lui Mutulescu pe o altă cale, aflându-se la mâna lichidatorului căruia îi cer să convoace o şedinţă AGA în care să fie „mazilit” administratorul special.

Cutia Pandorei şi „şerpii” de la Drumuri şi Poduri SA

Şefii administraţiei judeţene invocă o cheltuială inutilă cu salariul lui Marius Mutulescu, însă e puţin probabil să economisească bănuţi după debarcarea sa. Câtă vreme nu se încheie procedura falimentului, CJ Hunedoara are nevoie de un om care să-i urmărească interesul la SC Drumuri şi Poduri SA, o firmă care a stârnit enorm de multe controverse pe parcursul ultimului deceniu. De altfel, preşedintele Mircea Bobora admite că situaţia firmei trebuie clarificată şi monitorizată. „După intuiție, nu administratorul special e singurul vinovat. Dați-ne voie să facem demersurile pentru a ne edifica vizavi de societatea asta. Tot ce voi ști eu sau domnul Andronache sau domnul Vasilescu referitor la societatea de Drumuri și Poduri a Consiliului Județean Hunedoara, veți ști și dumneavoastră. Noi nu ne dorim să deschidem Cutia Pandorei gândindu-ne la ce șerpi ies din cutiuța asta. Nu de teamă sau din dorința de a nu rezolva lucrurile. Noi am deschis acest subiect pentru că ne dorim, în limita posibilului, să-l clarificăm. Pe măsură ce vom avea clarificări, vă vom informa. Trebuie să reluăm proceduri și tot ce s-a întâmplat, începând de la data intrării în faliment din 2009 încoace. Nici nu plecăm de la idei preconcepute cum ar fi: cineva a băgat în faliment cea mai tare societate. Nu. Faptele și documentele sunt singurele lucruri care pot să demonstreze ce s-a întâmplat pe parcurs”, a declarat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei         Lansare de carte la Hunedoara         Simulator de incendiu prezentat, în premieră în România, la I.S.U. Hunedoara         ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei