TUN CU 500.000 EURO. PSD Hunedoara a plantat o firmă căpuşă pe hrana bolnavilor din Sanatoriul TBC Geoagiu

Laurenţiu Nistor a închis bucătăria spitalului ca să mufeze o firmă din Şoimuş (neautorizată) la mâncarea bolnavilor prin serviciul de catering. Era vorba de o pretinsă „urgenţă extremă”, provizorie, până la reamenajarea bucătăriei. A urmat Mircea Bobora la şefia judeţului. În mandatului lui Bobora s-a prelungit căpuşala cu doi ani, până în 2019. Bucătăresele spitalului sunt ţinute ca femei de serviciu, iar costurile cu hrana au fost umflate consistent. În 2017, Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru reabilitarea şi dotarea blocului alimentar, dar banii au fost redirecţionaţi spre alte lucrări care nu periclitează perpetuarea şmenului. Afacerea cu mâncarea bolnavilor (mai greu de stârpit ca gândacii de bucătărie) învârte peste 500.000 de euro

La sfârşitul lunii august din 2016, Laurenţiu Nistor – pe atunci, preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara – a organizat o descindere cu presa după el la Sanatoriul din Geoagiu. Era o perioadă în care PSD îşi promova oamenii „la ciolan”, invocând nereguli în bucătăria spitalelor.

Prima măsură a directoarei Mirela Letiţia Pleşa-Popescu a fost să închidă bucătăria spitalului şi să angajeze o firmă de catering pentru hrana bolnavilor. Afacerea cu mâncare a fost dată fără licitaţie unor apropiaţi de-ai lui Nistor, din Şoimuş, o firmă care nici măcar nu era autorizată pentru astfel de servicii. Din septembrie 2016, hrana caldă a celor peste o sută de pacienţi internaţi la Sanatoriul Geoagiu este asigurată de SC Sigismund Com SRL. Firma este administrată de Cornelia Itul, soţia fostului şef de post de la Şoimuş din perioada în care era primar Laurenţiu Nistor. La vremea respectivă, bucătăria firmei Sigismund nu deţinea autorizaţiile cerute de lege.

Soluţia provizorie a serviciului de catering trebuia să ţină câteva luni, până la reamenajarea bucătăriei. N-a fost însă aşa. Ajuns la comanda judeţului, preşedintele Mircea Bobora a dus mai departe căpuşa de pe hrana bolnavilor din Sanatoriu. În perioada sărbătorilor de iarnă, silvicultoarea cu atribuţii de manager a scos la licitaţie hrana bolnavilor, de această dată, cu un contract pe doi ani (24 de luni).

Contractul, în valoare de 2.209.680 lei, a fost atribuit firmei din Şoimuş care s-a mufat la hrana bolnavilor până în 31 ianuarie 2019. „Cantitatea maximă a acordului cadru aferentă pentru 24 luni este de 133.920 porţii. (…) Cantitatea maximă a contractului subsecvent aferentă unei luni este de 5.580 porţii”, scrie în actul de contractare. Şi de data aceasta costurile maximale sunt peste limita maximă admisă de lege pentru alocaţia de hrană a bolnavilor de TBC.

Ancheta de Hunedoara

citeşte tot articolul AICI

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “TUN CU 500.000 EURO. PSD Hunedoara a plantat o firmă căpuşă pe hrana bolnavilor din Sanatoriul TBC Geoagiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 4 =

ACTUALITATE
Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea