„Talibanii” Eco, muţi ca peştii. Academia Română lasă de izbelişte Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele

Monument al naturii, Rezervaţia înscrisă în patrimoniul internaţional UNESCO este pe cale de dispariţie din cauza unei decizii scandaloase ce a fost luată de directorul administrativ al Academiei – un fost chelner, din câte se spune. Abandonarea Rezervaţiei încurajează braconajul industrial la lostriţă, cu năvoade, în lacul Gemenele. În acest caz, activiştii mediului nu protestează

PIC04312.JPG

Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele este o arie protejată în zona centrală a Parcului Naţional Retezat. Rezervaţia a fost înfiinţată în anul 1955, deşi aria este protejată încă din 1930, atunci când a luat fiinţa Parcul Naţional Retezat. În 1979 rezervaţia „Gemenele” a fost inclusă în reţeaua internaţională a rezervaţiilor prin programul de ocrotire al biosferei coordonat de UNESCO. În urmă cu patru ani, Parcul Naţional Retezat a ajuns aproape de a fi nominalizat ca una din cele şapte minuni naturale ale lumii.

Gemenele, bacşiş academic în Retezat

În rezervaţie se asigură un regim strict de protecţie prin care habitatele sunt păstrate în starea lor naturală, fiind permise doar activităţile ştiinţifice, cu acordul Academiei Române. Asta susţin regulamentele, dar realitatea e alta. De aproape o lună, monumentul UNESCO este lăsat în paragină. Actualul director administrativ al Academiei Române a desfiinţat postul de paznic al cabanei „Gemenele” pe motiv că nu ar fi rentabil. Decizia este contestată de cercetători, care sunt rezervaţi şi în privinţa celui care a hotărât să abandoneze „laboratorul de cercetare” din creierii munţilor. Lumea academică vorbeşte despre persoana care a luat această decizie cum că ar fi fost chelner  „la viaţa lui”, aşezat pe post de director administrativ în timpul actualei guvernări PSD.

Ştiinţa de a ruina un mit

În mod surprinzător, conducerea administrativă a Academiei a hotărât să abandoneze cabana de interes ştiinţific, dar găseşte resurse financiare să întreţină popasul cu caracter mai degrabă turistic de la Gura Zlata, loc de odihnă şi petrecere pentru cei sus-puşi, inclusiv pentru academicieni. Cabana „Gemenele” este într-o stare jalnică. Acoperişul s-a deteriorat în timp, n-a mai fost reparat şi în interior se infiltrează apă. La „Gemenele” se cazau cercetătorii, studenţi în practică, oficialităţi străine ori autohtone, aflate în vizită cu scop ştiinţific. Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a Rezervaţiei Ştiinţifice Gemenele, la Gura Zlata, Academia are două cabane – una veche şi alta nou construită, indiscutabil mai puţin importante din punct de vedere academic. Cercetătorii care au participat recent la o dezbatere ştiinţifică în Ţara Haţegului susţineau, într-un glas, că „Gemenele” este ultimul imobil din Retezat, proprietatea Academiei, care ar trebui să dispară din cauza dificultăţilor financiare. Din informaţiile pe care le deţinem, există şi memorii transmise în scris conducerii Academiei, deşi academicienii au fost reţinuţi în a aborda public subiectul.

Cu năvodul la lostriţă

Dispariţia paznicului de la Gemenele nu va afecta doar  activitatea de cercetare în Rezervaţie, ci însăşi securitatea mediului aflat sub protecţie internaţională UNESCO. Primele evenimente scandaloase au apărut deja la sfârşitul lunii trecute, când au fost depistate în lacul Gemenele năvoade întinse de braconieri pentru a pescui în stil industrial acolo unde nici undiţa nu este îngăduită. Din informaţiile noastre, braconierii sunt interesaţi de lostriţă, un peşte extrem de rar, aflat sub protecţie specială. Odată cu cabana Gemenele se prăbuşeşte şi arealul rezervaţiei ştiinţifice, monumentul UNESCO, dar subiectul nu încape în lista de priorităţi a activiştilor de mediu, a acelor „talibani” Eco conectaţi la bani, scandal şi „sânge pe pereţi” – figurativ vorbind, deşi a curs sânge şi la propriu, direct pe cărare.

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “„Talibanii” Eco, muţi ca peştii. Academia Română lasă de izbelişte Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele

  1. Ileana Cosanzeana

    Jurnalisti analfabeti, nu va mai imbracati in blana de oaie, ca nu fraieriti pe nimeni! Faceti pe ecologistii, cand sunteti exact opusul. N-aveti cele mai vagi notiuni de ecologie, habar n-aveti de domeniul ”ihtiologic” (ca sa va citez finantatorul, mandru nevoie mare intr-o emisiune TV ca a invatat un neologism la batanete). De cand habitatul lostritei include laculete glaciare din creierii muntilor?? Contacati-i pe cei din campania de salvare a lostritei si spuneti-le ce descoperire minunata ati facut, sa vedeti ce vorbe din folclor contemporan o sa primiti!

    Răspuns
  2. Widukind

    Postaci ai mafiei MHC-urilor, care aveti tupeul sa va numiti jurnalisti, nu va mai faceti ca nu stiti ca principalii luptatori impotriva distrugerii naturii, precum Ovidiu Mihut, nu au castigat si nu vor castiga niciodata vreun leu din lupta lor, doar isi cheltuie timp si resurse pentru ca nu pot sa stea cu mainile in san, pentru ca le pasa si pentru ca au coloana, spre deosebire de voi. Iar infima societate civila de mediu din Romania, din ONG-uri sau nu, nu are cum sa faca fata nici la a mia parte din ecocidul la care este supusa natura acum, de catre finantatorii vostri, cu atat mai mult cu cat sunt judete intregi, precum Hunedoara, in care “presa” este total aservita mafiilor transpartinice, in loc sa fie de partea societatii civile. Este halucinant! Si sange la propriu nu a curs decat de partea aparatorilor naturii, deocamdata. Iar bani din proiectele, la care faceti voi aluzie, primesc si aliatii vostri, precum impostorii din administratia geoparcului, chiar de la aceiasi finantatori pe care ii infierati in diverse fituici.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + nouă =

ACTUALITATE
Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara