SONDAJ DE OPINIE. PSD ia judeţul, Petru Mărginean cel mai slab primar în funcţie

Cercetarea sociologică arată că doar 27 la sută dintre deveni ar merge la locale cu actualul primar Petru Mărginean. În municipiul Hunedoara, Viorel Arion are aproape dublu faţă de Dan Bobouţanu, iar la Orăştie Ovidiu Bălan îşi spulberă adversarii. Interesant e că judeţul, chiar dacă rămâne „roşu” (ca la prezidenţiale), viitorul preşedinte va sta la mâna voturilor ALDE.

Sondajul a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale „Avangarde”, un institut de cercetare sociologică credibil şi serios. Studiul s-a făcut în perioada 2-8 noiembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivelul judeţului Hunedoara de 1150 de persoane, având o marjă de eroare de plus-minus 2,89 la sută. Sondajul a fost făcut şi pentru municipiile Deva, Orăştie şi Hunedoara. De asemenea, PSD are rezultate şi din alte localităţi, dar acelea nu au fost încă centralizate. În cercetare au fost introduse şi persoane cu notorietate publică la nivel naţional, întrebări legate de lucrurile bună şi cele rele din mandatul acesta, precum şi aşteptările populaţiei de la viitorii aleşi.

Mici capricii electorale

Sondajul a scos în evidenţă şi aspecte, oarecum, neaşteptate. Spre exemplu, la Orăştie – unde Bălan este cotat cu 71 la sută, preşedintele Klaus Iohannis este mai cunoscut decât primarul. Doar un orăştian dintr-o sută nu ştie cine e Iohannis, în timp ce de Ovidiu Bălan nu au auzit şase la sută dintre locuitorii oraşului. Un alt aspect de discutat ar fi acela că şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de zece ori mai bine cotat faţă de echipa sa de la ALDE Hunedoara. Progresiştii lui Haralambie Vochiţoiu sunt o cantitate neglijabilă, n-ar prinde nici un mandat în viitorul consiliu judeţean şi la parlamentare ar rămâne tot la categoria rebuturi electorale reciclate la redistribuire.

Bălan e pe cai mari

La Orăştie 62 la sută din cei chestionaţi cred că lucrurile s-au schimbat în bine, 24 la sută spun că nu s-a schimbat nimic, 11 % sunt de părere că-i mai rău ca înainte , restul nu pot aprecia, nu răspund. Doar un sfert din locuitorii municipiului Orăştie cred că lucrurile s-au schimbat în bine la nivel judeţean. Sunt forate mulţumiţi de primarul Ovidiu Bălan 31 la sută, doar mulţumiţi sunt 45 la sută, 13 la sută nemulţumiţi şi patru la sută – foarte nemulţumiţi. Starea drumurilor, locurile de muncă, curăţenia şi spaţiile verzi sunt principalele teme pe care trebuie să le rezolve viitorul primar. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, Ovidu Bălan ar lua 71 la sută, Dorin Popa opt la sută, Lucian Heiuş – nouă la sută, Iosif Blaga – 12%. La consiliul local 57% sunt cu PSD, 31% PNL, 5% PMP. La consiliul judeţean 53 la sută ar fi cu PSD, 35% PNL, 2% PMP. La parlamentare 54% ar fi cu PSD, 35% cu PNL şi 2% cu PMP. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean se bucură de o cotă de încredere de 28 la sută.

Mircia Muntean peste Mărginean

Deveni cred în proporţie de 37 la sută că oraşul s-a schimbat în bine, 35 la sută spun că e la fel ca pe vremea lui Mircia Muntean, 4% nu se pronunţă şi restul sunt de părere că oraşul a mers pe o cale proastă sau foarte proastă. Doar şase la sută dintre deveni sunt foarte mulţumiţi de activitatea primarului Petru Mărginean, 47% sunt mulţumiţi, 30% nemulţumiţi, 9% foarte nemulţumiţi, restul nu au o părere. Dacă ar fi alegeri acum, Mircia Muntean ar fi primar cu 30 la sută din voturi, Petru Mărginean este cutat cu 27 de procente, iar Nelu Ardelean (din partea ALDE) ar lua 6%. PSD nu are nicio şansă la fotoliul de primar, cel mai bine plasat fiind Florin Ilieşiu cu 4 puncte procentuale. Laurenţiu Nistor spune că pentru Deva se vor face alte sondaje în care va introduce doi candidaţi surpriză. Pesediştii trebuie să transmită candidaturile pentru locale la Bucureşti până la data de 15 decembrie, dar asta nu-i împiedică să-şi găsească un candidat cu şanse şi după centralizarea datelor. La Deva, PSD nu a făcut niciodată mare brânză, singurul candidat care a contat vreodată în localele de la municipiul reşedinţă de judeţ a fost Nelu Ardelean în 2004. Pe lista consiliului local PSD ar prinde 39%, PNL – 40% şi ALDE 4%. La consiliul judeţean cifrele sunt la fel ca la municipiu, în schimb în parlamentare PSD trece peste PNL cu un procent, în timp ce ALDE ar prinde ultimul vagon, la limită. Devenii nu sunt mulţumiţi de felul în care arată străzile oraşului, şi-ar dori mai multe locuri de muncă şi zone verzi, iar edilii ar face bine să se ocupe mai cu spor de curăţenia oraşului. Adrian David, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, are o cotă de încredere de 26 la sută.

Dan Bobouţanu trage PSD în jos

În municipiul Hunedoara, Viorel Arion ar câştiga alegerile, chir şi dacă s-ar face alegeri din două tururi, cu 56 la sută din voturi. Arion are mai mulţi votanţi decât partidul care îl susţine – PNL, în schimb Dan Bobouţanu de la PSD este cotat la 30 la sută, sub cota partidului. Dacă hunedorenii ar avea de ales candidatul unui partid (fără să se precizeze persoana), candidatul PNL ar avea 46%, PSD – 38% şi ALDE – 7 la sută. De remarcat că Liliana Ţolaş este cotată cu 12% , candidat din partea ALDE. Cele trei partide ar fi singurele care să conteze pentru formarea consiliului local şi judeţean, precum şi la parlamentare. PNL ar fi pe primul loc cu 43%, PSD – 40% şi ALDE – 5%, restul votanţilor fie nu sunt interesaţi de alegeri, fie ar vota partide de buzunar, nesemnificative în lupta electorală. De remarcat este faptul că municipiul Hunedoara este singurul oraş în care e semnalată problema câinilor vagabonzi, nicăieri în altă parte a judeţului maidanezi nu mai sunt o chestiune supărătoare.

Judeţul Hunedoara rămâne roşu

Pentru alegerile parlamentare, Hunedoara rămâne un judeţ roşu, în care PSD este cu patru puncte procentuale peste liberali. Alegerile pentru consiliul judeţean ar fi câştigate de PSD dacă s-ar ţine duminica viitoare. PSD ar avea 47%, PNL -38%, ALDE 4% , restul partidelor fiind cotate la cel mult două puncte procentuale (UNPR, UDMR) sau mai jos. Cum viitorul preşedinte va fi ales prin votul consilierilor aleşi, ALDE – partidul de pe locul trei – va fi „arbitru” şi va avea un cuvânt hotărâtor. (Dacă nu se va reface USL-ul până anul viitor.) Există şi varianta cu negocierea voturilor „la bucată” de viitorul pretendent la şefia judeţului, dar asta e altă poveste ce nu se poate măsura într-o cercetare sociologică.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “SONDAJ DE OPINIE. PSD ia judeţul, Petru Mărginean cel mai slab primar în funcţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − doi =

ACTUALITATE
DAN RADU RUŞANU, ULTIMUL SFAT „Faceţi Conurbaţie. Altfel, ajungeţi în Ochiul Ciclonului, locul unde nu se întâmplă nimic”         Jaful din Castelul Corvinilor: trei săptămâni de anchetă, 1 la sută din prejudiciu recuperat         ANDRONACHE S-A ŢINUT DE VORBĂ. Hunedoara lirică ia locul locul Operei Nights         Câinele campion, dresat de un jandarm         Accident grav pe DN 76, provocat de un tânăr         Accident mortal pe Drumul Național 7         O tânără și-a pierdut fiul de cinci ani în Deva         MINIVACANŢĂ CU LĂUTARI. Zilele Devei, programul celor patru zile de zaiafet         CU DOTĂRILE ÎN STRADĂ. Poliţiştii „comunitarii” îşi arată priceperea în centrul Devei         Tinere speranțe ale fotbalului hunedorean. Juniorii D de la C. S. CFR Simeria sunt campionii județului Hunedoara         Dan Radu Rușanu și-a lansat cartea „Mai sunt judecători la BERLIN”         Premiere la Castelul Corvinilor, în cea mai aglomerată noapte din an         Febra alegerilor locale în Lupeni, orașul „confiscat” de familia Resmeriță         Natalia Intotero (PSD): „Criza lemnului de foc a fost evitată”         Carmen Hărău (PNL): „S-a rupt prima scoarţă a Programului de guvernare PSD”         Apa Serv Valea Jiului a prins o finanţare de 90 milioane de euro         Eveniment cultural Titu Maiorescu – o efigie a culturii române         Accident rutier grav pe DN 66: nouă persoane au fost rănite         Accident grav pe autostradă, provocat de un șofer bulgar         Dan Radu Ruşanu îşi lansează cartea la Deva