SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric

Fostul primar al municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a târguit nişte studii de fezabilitate la Centrul Istoric cu 124.000 lei, dar a plătit doar jumătate din sumă (62.000 lei). Actualul primar, Dan Bobouţanu, a venit la Primărie cu propria strategie şi a cumpărat de la altă firmă studii noi cu 180.000 lei pentru aceeaşi zonă. Şi astfel, Primăria Hunedoara s-a ales cu nişte hârţoage bune doar să colecteze praful din arhive

Primarul Dan Bobouţan spune că studiile plătite de Arion sunt incomplete şi inutile fiindcă nu au fost predate Primăriei documente esenţiale precum ridicările topografice, studiile geotehnice sau expertizele tehnice. Dar Bobouţanu nu poate demonstra că a făcut mari eforturi să le recupereze. În contradictoriu, proiectantul angajat de fostul primar susţine că a predat tot ce se angajase să dea. Poate că un proces ar fi putut lămuri situaţia, dar instanţa nu a fost sesizată. Astfel, rămâne cert faptul că Primăria Hunedoara a spart nişte bani fără nici un folos. Ar mai fi de spus că Viorel Arion, contactat de noi, a promis câteva explicaţii, încă din 6 decembrie anul trecut, dar nu a mai răspuns întrebărilor noastre.

Studiile cumpărate de Arion
Spre finalul anului 2014, primarul Viorel Arion a început să lucreze la proiectul său de modernizare a Centrului Istoric din municipiul Hunedoara şi a cumpărat (la 30 octombrie 2014) de la SC Procad SRL Timişoara servicii de proiectare şi documentaţie tehnico-economică. Valoarea contractului a fost de 124.000 lei, bani ce urmau să fie plătiţi în două tranşe. Prima tranşă a fost achitată în iunie 2015, atunci când proiectantul a predat documentele. Cealaltă parte de bani urma să fie achitată în momentul în care Primăria ar fi depus proiectul pentru finanţare europeană, moment care n-a mai apărut niciodată. „Administraţia veche nu avea dreptul să întocmească un proiect pentru fonduri europene, în condiţiile în care nu exista un ghid de finanţare care să spună că poate fi finanţat. Este simplu”, susţine primarul Dan Bobouţanu. „Noi am făcut studiul, am încasat jumătate din bani, iar cealaltă jumătate nu am mai încasat-o din diferite motive pe care nu le-am înţeles şi nu le pot înţelege nici acum”, spune Cosmin Popescu, administrator Procad SRL.

Eterna sifonare cu SF-uri

Peste studiile lui Arion s-a pus praful, după ce a pierdut alegerile. Asta până în primăvara anului 2018, când primarul Dan Bobouţanu a reluat, cu propria strategie, reabilitarea Centrului Vechi. În martie 2018 au fost reluate procedurile, iar la data de 15 mai a fost atribuit serviciul de întocmire a documentaţiei firmei Gevis SRL Deva prin două achiziţii publice (metoda „cumpărare directă”) postate pe SEAP, fiecare în sumă de 90.000 lei.

Noile SF-urile sunt mai scumpe, deşi e de presupus că au fost executate cu mai puţină cheltuială, având în vedere că exista un studiu la arhivă. Primarul Dan Bobouţanu spune că a încercat să continue cu proiectantul din Timişoara şi i-a propus un târg: reactualizarea ofertei cu 59.000 lei (la suma iniţială de 124.000 lei), din care să se scadă suma pe care Primăria o plătise deja (62.000 lei). „În 2018, am reluat discuţiile cu această firmă, deşi nu eram obligaţi, să încheiem un act adiţional la contractul din 2014 prin care solicitam actualizarea documentaţiei tehnico economice şi predarea documentaţiei lipsă din 2014”, susţine Bobouţanu. Cei de la Procad Timişoara spun că nu a existat o astfel de ofertă concretă din partea Primăriei. „Am fost contactaţi şi ne-au cerut nişte elemente tehnice. Cred că şi nişte oferte au cerut de la noi şi de la alte firme. Se pare că nu am mai fost noi cei care să continue… De fapt nu se pare, sigur nu am mai fost noi. Mă surprinde că s-au făcut alte studii pe aceleaşi amplasamente. Normal era să meargă mai departe cu firma care a făcut tot ce înseamnă ridicări topografice, studii, planuri… Se găsesc toate în primărie. Toate”, spune Cosmin Popescu (Procad). În replică, primarul municipiului Hunedoara spune că documentele cumpărate de Arion au fost incomplete şi inutile. „Practic, din cele şase studii care trebuiau predate, n-a fost predat decât un Studiu de Fezabilitate, şi acela la stadiul de memoriu – total inutil”, susţine primarul Dan Bobouţanu. Dincolo de declaraţiile contradictorii, un lucru este cert: Primăria Hunedoara a plătit un studiu de fezabilitate complet nefolositor. Aşa cum se întâmplă foarte des în administraţia publică locală.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață         Un șoricel s-a rătăcit prin mall