Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”

Marcel Goia, primarul orașului Hațeg, a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României, Senatului, și Camerei Deputaţilor, în care se plânge că autoritățile locale au ajuns bătaia de joc a statului român. Marcel Goia susține că a trebuit să aștepte după unele dintre numeroasele avize pe care instituțiile statului român i le-au cerut pentru a putea derula un proiect, iar birocrația greoaie a făcut ca prețul plătit de primărie pentru realizarea proiectului să fie cu 55 la sută mai ridicat.

„Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”, își intitulează primarul scrisoarea deschisă.
„Primăria oraşului Haţeg a organizat în 2011 licitaţia pentru Actualizarea Planului Urbanistic General al orașului Haţeg cu localităţile aparţinătoare, documentaţie care era aprobată deja din 1999. Astfel, în urma desemnării ofertantului caştigător, în luna mai 2011 s-a încheiat un contract de servicii cu o persoană juridică abilitată să presteze aceste servicii pentru o sumă totală de 186.893 lei, TVA inclus şi o durată de elaborare de 18 luni. (…) Însă din momentul depunerii documentaţiilor pentru obţinerea avizelor, care s-au ridicat iniţial la un număr de 28 de instituţii avizatoare, putem spune că a început o adevărată aventură, marcată de timp îndelungat, bani suplimentari, modificări legislative pe parcurs, avize care expiră între timp. Majoritatea instituţiilor avizatoare au emis avizele într-un termen rezonabil, unele chiar s-au încadrat în maximum 30 de zile, dar ca întotdeauna există şi excepţii din care enumerăm doar câteva: recordul de aşteptare s-a înregistrat la Ministerul Culturii unde am depus documentaţia pentru obţinerea avizului în 16.07.2013, iar avizul a fost eliberat după doi ani şi şapte luni, în 12.02.2016, perioada în care s-a solicitat suplimentar şi un studiu istoric şi de arheologie pentru care Primăria a plătit 19.840 lei. cu toate că documentaţia P.U.G. depusă conţinea un studiu istoric de fundamentare. La Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, documentaţia a stat pentru avizare 22 de luni, aproape doi ani, începand din februarie 2016 si pana în decembrie 2017, având în vedere faptul că pentru a o putea depune trebuie să existe toate celelalte avize (28), acesta fiind motivul pentru care s-a depus doar în 2016. Pentru obţinerea avizului Agenţiei Judeţene pentru Protecția Mediului au fost necesare 11 luni, din martie 2013 pană în ianuarie 2014, fiind solicitat în acest timp suplimentar şi un Raport de Mediu şi evaluare adecvată, care a costat 55.800 lei”, scrie Marcel Goia.

Primarul a adăugat că pe parcursul derulării contractului, după ce toate părțile componente ale PUG-ului au fost elaborate s-a prevăzut printr-o modificare a Legii urbanismului că PUG-ul trebuie să conţină şi un Plan de Mobilitate Urbană, astfel că în martie 2018 Consiliul Judeţean Hunedoara a respins avizarea PUG-ului, solicitand elaborarea Planului de Mobilitate Urbană. „Primăria se vede nevoită să încheie suplimentar faţă de contractul elaborarii PUG un alt contract pentru elaborare Plan de Mobilitate Urbană, pentru suma de 53.550 lei, studiu care a fost finalizat în luna august 2018 şi depus la Agenţia de Mediu pentru avizare, care Agenţie însă consideră că trebuie trimis şi la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, unde probabil se va solicita suplimentar şi un studiu specific şi în felul acesta se creează un cerc vicios care nu se mai încheie niciodată”, adăugă primarul Hațegului.
Acesta susține că nu înțelege de ce trebuie să o ia din nou de la capăt pentru obținerea altor avize. „În toată această perioadă de şapte ani în care se trece prin calvarul obţinerii avizelor, multe dintre ele, în special cele de la deţinătorii de reţele edilitare, expiră avand durată limitată şi trebuie reînnoite, astfel că unele dintre ele au fost obţinute şi de trei sau patru ori, plătindu-se de fiecare dată contravaloarea acestora. Din punct de vedere financiar faţă de suma contractată pentru elaborarea documentaţiei s-a ajuns să se plătească în plus 55 % pentru studii solicitate de unii avizatori”, scria Marcel Goia.
Cele mai mari greutăţi şi întarzieri în avizare se întalnesc la instituţii publice ale Statului Român, ministere, agenţii, direcţii teritoriale, afirmă acesta. „Nu vreau decât sa trag un semnal de alarmă asupra birocrației din România ce a ajuns la cote maxime și nu știu până unde se dorește să se ajungă. Ne mirăm de ce nu se întocmesc proiecte pentru a fi depuse și a se atrage bani de la Uniunea Europeană”. A mai precizat Marcel Goia, în scrisoarea deschisă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Nemulțumiți lipsa investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice și de întârzierea avizelor         Patru suspecți de gripă în județul Hunedoara. Sunt sute de pneumonii!         PROIECT Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea Casei de Cultură din Hunedoara         Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Arbori tăiați ilegal         Paramedicii Salvital vor fi preluaţi de ISU Hunedoara prin lege anul acesta         Accident mortal produs de un tânăr din Hunedoara         Un braconier prins de jandarmi a aruncat căpriorul împușcat         500.000 de lei, în fiecare an, pentru idei care schimbă comunitatea!         Poliția Locală Deva – bilanțul activității pe anul 2018         Scandal pe postul de șef la Medicină Legală         Anuarul Sargeția va fi lansat la muzeu         Ajutor pentru Maria, femeia rămasă fără casa din pădure         NEGOCIERI/ Sindicatul ”Muntele” solicită bilete de odihnă și tratament pentru angajații CEH!         O tânără a fost răpită, iar iubitul său a fost bătut și tâlhărit         Ordin de protecție pentru un bărbat din Petroșani care a amenințat fiicele concubinei sale         Peste 150 de elevi au fost examinați medical, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu TBC         Tragedie în satul Merișor         Finalizare proiect ”Extinderea capacității de producție a SECURIT GRUP SRL”         Condamnat după ce și-a înființat o cultură de cannabis