RETROSPECTIVA ANULUI 2016. PRIMELE 5 LUNI. Liberalii hunedorenii în cădere liberă. Canibalizarea

Indiscutabil, politic, 2016 a fost anul PSD în judeţul Hunedoara. Social-democraţii au luat tot ce se putea lua: marile oraşe, judeţul şi două treimi din mandatele de parlamentari scoase la mezat. Liberalii sunt într-un amplu exerciţiu de canibalizare ce va continua, foarte probabil, pe parcursul anului 2017. De asemenea, câteva fărădelegi de mare anvergură au fost, şi ele, reportate pentru anul care vine.

 

PSD Hunedoara a înregistrat un succes istoric în alegeri. Liberalii au început anul triumfători, pe cai mari, şi l-au terminat în genunchi. Strategia PNL pentru alegerile locale s-a dovedit falimentară, iar parlamentarele au fost un dezastru total.

 

IANUARIE

Consilierii judeţeni au împărţit sărăcia şi ajunge la toţi. Aleşii PSD s-au plâns că porţia lor de sărăcie e mai mare decât s-ar cuveni, dar acuzaţiile n-au putut fi susţinute cu argumente. Discuţiile s-au purtat la Consiliul Judeţean, condus de preşedintele Adiran David (PNL), cu prilejul repartizării fondurilor pentru primării. Banii nu ajungeau nici pentru plata cheltuielilor curente până la sfârşitul anului. Primarii îşi pun nădejdea că bugetul va fi peticit în vară, ceea ce s-a şi întâmplat.

Mineriada manipulării

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă. Datoriile CEH sunt de peste 1,6 miliarde de lei. În jurul prăbuşirii CEH se construieşte, de la o zi la alta, o adevărată mineriadă a manipulării. Minerii se pregătesc de grevă generală, acuzând judecătorii că lasă pe mâna unei firme de apartament locurile lor de muncă, viitorul lor. În decembrie, sindicaliştii protestau în faţa Tribunalului exact pe invers, supăraţi că magistraţii nu grăbesc intrarea în insolvenţă. La 27 de ani de la Revoluţie, mişcarea sindicală face jocuri manipulatoare cu liderii de sindicat care căpuşează la concurenţă cu politicienii.

Decalogul PNL

Liberalii perforează decalogul pe trei cărări cu Ilie Păducel. Primarul oraşului Petrila a reuşit să îmbrobodească integritatea mult trâmbiţată de liberali, dar şi legea care interzice aleşilor locali să migreze de la un partid la altul pe perioada unui mandat electoral. Odată cu Ilie Păducel, liberalii au ciuruit decalogul în trei porunci: a lustraţiei, a problemelor penale şi aceea traseismului politic. Colac peste pupăză, Păducel a pierdut alegerile.

PSD aruncă momeală societăţii civile

Civicii cu reputaţia curată sunt chemaţi să slujească penalilor PSD. Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, caută oamenii cu probitate morală ireproşabilă să candideze pe listele PSD pentru locale. „Oameni deosebiţi, oameni care n-au făcut politică, oameni care au o probitate morală deosebită, care doresc să fie candidaţi ai Partidului Social Democrat la alegerile locale, le asigur până la locul patru un loc pe listă. Câte unu la fiecare localitate”, a lansat Nistor oferta. Momeala a fost bună, dar bilanţul este jalnic. Civicii cu reputaţia curată n-au ajuns demnitari şi nici voci cu greutate în PSD.

A murit Petru Păun Jura

S-a stins din viaţă la 28 ianuarie 2016. Primul primar al oraşului Simeria de după Revoluţie, Petru Păun Jura a fost jurist de profesie, specializat în dreptul muncii, cu studii de instruire la Tel Aviv (Israel) în managementul fondurilor de pensii private. Liberal convins, Jura a fost legat de o prietenie sinceră şi îndelungată cu fostul preşedinte Emil Constantinescu care i-a încredinţat o demnitate de rang înalt la Preşedinţia României.

 

FEBRUARIE

Este luna în care apar o samă de fărădelegi în atenţia publică prin Curtea de Conturi, anchete DNA şi parlamentari care umblă la legi ca să scape de pârnaie. Concomitent, continuă vânzoleala pentru nominalizarea candidaţilor la locale.

Scandalul birurilor la Deva

„Mărginean e top model, saltă birul pân’ la cer”. Primarul Devei a dat birurile la maxim. Zeci de deveni au protestat la şedinţa Consiliului Local. Petru Mărginean, aparent, politician cu convingeri liberale, a adoptat o atitudine tipic bolşevică (cu nuanţe peremiste) faţă de subiect. „Primarul şi-a permis să-i catalogheze pe toţi proprietarii de imobile nerezidenţiale cumva detestabil (dă-i încolo de bogătaşi că-şi permit ei… chiar sugerând că ar fi făcut cumva rost de respectivele spaţii/ proprietăţi într-un mod dubios, în anii tulburi de după Revoluţie), spunând că oricum, din miile de euro câştigaţi, pot plăti şi impozite”, scrie Cristian Răcăşan, unul din cei mai vocali contestatari. În acest episod, Petru Mărginean pare că a aterizat în PNL din alt film. La presiunea „străzii”, birurile au fost diminuate.

Adevărul e că se fură. Pe rupte

Raportul Camerei de Conturi Hunedoara scoate la iveală că golăniile primarilor nu pot fi oprite nici cu zgomotul cătuşelor. Se fură din orice poziţie prin firme căpuşe, cu deconturi false şi alte şmenuri. Raportul demonstrează că stăpânii dregătoriilor publice sunt dotaţi cu o lăcomie ce depăşeşte instinctul natural de conservare şi nevoia umană de libertate. Inspectorii de conturi au descoperit prejudicii de peste 14 milioane de lei, iar „abaterile financiare” (nelegalităţi la spartul banilor publici) sunt apreciate la peste 104 milioane lei. Adică, peste o mie de miliarde lei vechi, sumă echivalentă cu aceea investită în Spitalul Judeţean de Urgenţe Deva, prin care s-au făcut reparaţiile capitale la toate secţiile.

Topul sifonărilor de parale

Cele mai mari prejudicii au fost constate la Primăria Lupeni, unde primarul Cornel Resmeriţă are de dat explicaţii pentru o „gaură” de peste şase milioane de lei, la care se adaugă nereguli financiar-contabile de peste patru milioane. Primăriile Deva şi Brad precum şi Consiliul Judeţean au înregistrat prejudicii de (cam) două milioane de lei fiecare, iar la nivel de comună, locul întâi este ţinut de Primăria Turdaş cu o „sifonare” de aproape 700 de mii de lei. Dintre oraşe, Geoagiu („patronat” de Ioan Vălean) a progresat cu o pagubă în visteria publică estimată la peste jumătate de milion de lei. Patriarhul Apometrelor, Costel Avram (Apa Serv) a cumpărat lucrări scumpe şi de proastă calitate. Raportul scoate în evidenţă faptul că firma a înregistrat, în 2014, un profit de peste 800.000 lei (157,9 la sută), practicând preţuri excesiv de mari la apă într-o zonă bântuită de sărăcie. Locuitorii din Valea Jiului plătesc o apă potabilă foarte scumpă, iar banii se scurg în cheltuieli de huzur, protocoale, cadouri, onorarii şi comisioane aranjate de Costel Avram.

Anchete la stăpânii pădurilor

Direcţia Silvică Hunedoara a fost „călcată” de inspectori de la Consiliul Concurenţei care au suspiciuni în privinţa corectitudinii licitaţiilor. Din informaţiile prezentate de preşedintele Bogdan Chirițoiu reiese că şefii pădurilor din Hunedoara ar fi vândut lemn la mica înţelegere cu câteva firme care au acaparat piaţa. Jaful pădurilor va fi subiect de presă pe parcursul întregului an. Abuzurile prezentate în ZIARUL Hunedoreanului cu privire la stăpânii cioatelor din Romsilva au fost confirmate de magistraţii Tribunalului Hunedoara. De asemenea, a fost sesizat ministrul Mediului, Cristina Paşca Palemer, pentru a declanşa o acţiune de recuperare a prejudiciilor create prin numirea abuzivă şi ilegală a lui Nicolae Timiş pe postul de director al Administraţiei PNGM-C.

Politica ideilor „creţe”

Proiectele lui Mircia Muntean pentru Deva: O pârtie de schi mai scurtuţă, pentru începători, pe dealul Cetăţii, parc de distracţii în zona Grigorescu, cu piste de biciclete pe digul de la Mureş, parcare supraterană (sau subterană) la Ulpia şi nici un leu pentru bisericile noi de cartier, toate acestea au fost prezentate de Mircia Muntean într-un limbaj dezlânat şi incoerent, sărind de la una la alta, cu mesaje la fel de uşor de decriptat precum catrenele lui Nostradamus.

La Orăştie, primarul Ovidiu Bălan tratează cetăţenii ca pe nişte infractori. Oamenii au fost obligaţi să achite o taxă pentru a putea ajunge în situaţia de a fi primiţi să-şi plătească impozitul. Pare aberant, dar e adevărat. Primarul Ovidiu Laurenţiu Bălan a dat dispoziţie ca plata impozitului să se facă doar pe bază de extras de carte funciară. Astfel, fiecare cetăţean trebuie să piardă cel puţin trei zile pe la cozi până să ajungă cu impozitul achitat. Decizia stupidă a dispărut doar după mediatizarea subiectului.

Veteranii de război, tăcuţi şi umiliţi

Statul Român îi recompensează cu 20 de lei pentru fiecare an petrecut pe front. Soldaţii români care au luptat pentru ţară în cel de Al Doilea Război Mondial sunt trataţi în bătaie de joc de statul pentru care s-au bătut pe viaţă şi pe moarte. Dintre toţi veteranii lumii, românii primesc cea mai mică „soldă”: 92 de lei, plus câte 20 de lei pentru fiecare an petrecut pe front. Până și bulgarii acordă cel puțin 500 de euro pensie veteranilor lor. Nu-i de mirare că politicienii vor să scoată istoria din şcoli, în condiţiile în care nu se dau în lături să-i scoată pe veterani cu dispreţ din viaţă.

 

MARTIE

Sarmizegetusa Regia, jefuită politic

Deputatul Friczak continuă jocurile murdare pentru deportarea administrativă a cetăţilor dacice. Proiectul de înstrăinare a monumentelor UNESCO din Munţii Orăştiei a fost gândit de deputatul rutenilor în cârdăşie cu parlamentarii PSD. La Deva, preşedintele Laurenţiu Nistor promitea că social-democraţii vor ieşi din combinaţie, dar proiectul de lege şi-a urmat cursul. Deputatul liberal Bogdan Ţîmpău a reuşit să provoace o reacţie „fără echivoc” din partea iniţiatorului Marian Neacşu, şeful Grupului Parlamentar PSD de la Camera Deputaţilor. Totuşi, legea a fost adoptată prin asumare tacită la Senat. Ulterior, în septembrie, a venit rândul lui Liviu Dragnea să promită, la Ţebea, că cetăţile nu vor fi preluate de Ministerul Culturii. Proiectul este pe agenda deputaţilor cu aviz negativ de la Comisia Buget – Finanţe graţie presiunilor făcute de Carmen Hărău.

Moment festiv la Consiliul Judeţean

Vladimir Brilinsky primeşte diploma de excelenţă din partea Uniunii Urbaniştilor din Regiunea de Vest, semn de preţuire pentru implicarea sa în administrarea Regiei. Malus Dacus (Dacul Rău) a fost împins să devină, în urmă cu câţiva ani, dregătorul bun Vladimir Brilinsky de la Sarmizegetusa Regia. N-a avut de ales, nu era loc de refuz. Şi e bine că a fost aşa. De vineri, 4 martie 2016, urbaniştii din regiune îi pun în spinare un nou apelativ: Excelenţa Sa. O povară pentru Nunu, om dintr-o bucată care nu se poticneşte în politeţuri când vine vorba de Sarmizegetusa lui dragă şi moştenirea Regatului Dac.

Dan Radu Ruşanu a fost achitat în Dosarul ASF

Fostul deputat din Colegiul nr. 3 al judeţului Hunedoara a fost găsit nevinovat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în Dosarul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). După descinderile procurorilor, Ruşanu n-a beneficiat nicio secundă de prezumţia de nevinovăţie în spaţiul public, fiind ţinta unui linşaj mediatic cum la puţini politicieni le-a fost dat să aibă parte. Chiar şi achitarea sa se dovedeşte un bun prilej pentru noi defăimări.

PSD a declanşat exodul „migranţilor” electorali

Sute de votanţi au solicitat viză de reşedinţă cu domiciliul pentru comuna Mărtineşti. Fenomenul, neobişnuit, a fost semnalat la direcţia centrală a serviciului pentru Evidenţa Persoanelor. De asemenea, a fost solicitată o anchetă a poliţiei. Este vorba de o metodă mai puţin mediatizată de basculare a votului la primăriile de comună, acolo unde 300 de voturi în plus, procurate artificial cu „migranţi”, schimbă fundamental opţiunea electoratului stabil, de baştină. Furtul alegerilor cu „morţii lui Dragnea” ori prin „Acţiunea autobuzul” sunt improvizaţii, pe lângă manevra „migranţilor electorali”. Cazul nu a fost nici acum lămurit pe deplin, dar fenomenul s-a răspândit în mai multe comune ale judeţului.

 

APRILIE

Este luna în care liberalii se canibalizează sub privirile amuzate ale pesediştilor care se pregătesc să câştige alegerile tăcând.

Excluderea viceprimarului Marius Surgent

Şedinţa PNL Deva de joi, 7 aprilie 2016, a fost ultima pentru viceprimarul liberal Marius Surgent, care a devenit inamicul public numărul unu, după ce a declarat că Petru Mărginean n-are nicio legătură cu liberalismul. Un adevăr pe care doar Bogdan Ţîmpău se încăpăţâna să nu-l observe. Liberalii încearcă să minimalizeze pagubele, susţinând că Surgent era de mult tras pe linie moartă. Preşedintele Ţâmpău susţinea că Marius Surgent era cam pe dinafara partidului. „Era de aşteptat, pentru că nu mai avea loc eligibil pe listele PNL.”.  Surgent şi-a văzut de drum şi este deputat ALDE, în timp ce Bogdan Ţîmpău a rămas complet „pe dinafara” politicii.

PNL, un partid aflat sub ocupaţie

Tiberiu Balint, fostul preşedinte al organizaţiei PNL Deva a fost exclus din partid la propunerea lui Petru Mărginean, fost PC-ist intrat în PNL prin ordonanţa traseiştilor şi numit preşedinte. Tiberiu Balin spune că excluderea sa a fost lipsită de bărbăţie, iar PNL Deva este un partid aflat sub ocupaţie. Viorel Arion şi-a lansat candidatura şi echipa. Niciun liberal vechi pe scenă. Arion a ieşit cu acelaşi slogan electoral din 2012, cam cu aceiaşi PDL-işti în echipa de consilieri locali, dar sub sigla unui alt partid, PNL, din care lipsesc cu desăvârşire vechii liberali. Costel Avram şi-a luat adio de la PNL, dar rămâne mufat la sinecura dată de partid. În prag de alegeri, Patriarhului Apometrelor i s-a făcut lehamite de PNL. Nu şi de banii pe care îi ia de pe urma şefiei pe care i-a dat-o partidul.

Petru Mărginean se lansează cu „Monologul lui Dumnezeu” într-o broşură electorală făcută pe banii Primăriei Deva.

Cazul „Savanţilor” de la Mintia

Horea Giurgiu, hoţ de invenţie, a ajuns director la Termocentrală. „Savanţii” nu au restituit banii dobândiţi de pe urma unei invenţii brevetată prin furt. Prof. Dr. Ing. Victor Vaida, liderul pungăşiei, îşi pune nădejdea în prescripţia faptei. „Savanţii” au obţinut bani de la termocentrală cu un furt intelectual săvârşit în dauna lui Florea Bereş, unul dintre cei mai distinşi şi demni energeticieni pe care i-a avut judeţul Hunedoara. Florea Bereş s-a stins din viaţă, dar apucase să dovedească hoţia definitiv şi irevocabil în instanţă. Spre sfârşitul anului 2016, Horia Giurgiu avea să fie promovat director adjunct la CEH. Banii furaţi nu au fost încă recuperaţi.

 

MAI

Retezat, muntele furat

Ziarul Hunedoreanului publica, încă din luna ianuarie, un document care întăreşte ideea că aşa-zisele moştenitoare ale Domeniului Kendeffy au pus stăpânire fraudulos pe 11.000 hectare de pădure din Retezat. În urma dezvăluirilor noastre, magistraţii Judecătoriei Haţeg au încuviinţat o Comisie Rogatorie cu Judecătoria Oberster Gerichtshof (Osterreich) din Viena pentru a clarifica înscrisurile de identitate pe baza cărora Maria Kendeffy a fost împroprietărită cu un munte în România. Judecătorul instanţei de fond ameninţa că ne reclamă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv că ne-am amesteca în treburile justiţiei prin articolele publicate. Noi încă mai credem că suntem de aceeaşi parte a baricadei, că aflarea adevărului e mai presus de vanităţi sau orgolii, fie ele şi „inamovibile”. Prin investigaţiile făcute am încercat să atragem atenţia că retrocedarea muntelui s-a făcut fraudulos. Dosarul a împlinit şapte ani la instanţa de fond şi o sentinţă nu se întrezăreşte încă.

Mărginean şi vila soacrei

Printr-un lung şir de coincidenţe, vila soacrei lui Petru Mărginean a crescut odată cu reabilitarea Cetăţii Devei. Concomitent cu finisajele din lemn la Cetatea Devei, a crescut şi o vilă rustică în bătătura soacrei primarului Petru Mărginean. De vilă s-a ocupat proiectantul Karol Kalauz, soţul arhitectei de la Primăria Deva. Curios, proiectantul nu-şi mai aminteşte numele firmei cu care a lucrat la vilă. Coincidenţa face că nici primarul liberal care a emis autorizaţia de construcţie nu are date despre constructor. Ca din întâmplare, maşinile care au dus lemnul la vilă au numere de Satu Mare, judeţ din care provine şi tâmplarul Cetăţii. Există suspiciuni rezonabile pentru o cercetare DNA a coincidenţelor. Petru Mărginean a avut o reacţie surprinzătoare la apariţia acestor informaţii. ZIARUL Hunedoreanului a fost cumpărat integral de la chioşcuri de oamenii lui Mărginean, înainte de a ajunge la cititori. A fost nevoie să tragem o a doua ediţie cu acelaşi subiect.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Nemulțumiți lipsa investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice și de întârzierea avizelor         Patru suspecți de gripă în județul Hunedoara. Sunt sute de pneumonii!         PROIECT Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea Casei de Cultură din Hunedoara         Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Arbori tăiați ilegal         Paramedicii Salvital vor fi preluaţi de ISU Hunedoara prin lege anul acesta         Accident mortal produs de un tânăr din Hunedoara         Un braconier prins de jandarmi a aruncat căpriorul împușcat         500.000 de lei, în fiecare an, pentru idei care schimbă comunitatea!         Poliția Locală Deva – bilanțul activității pe anul 2018         Scandal pe postul de șef la Medicină Legală         Anuarul Sargeția va fi lansat la muzeu         Ajutor pentru Maria, femeia rămasă fără casa din pădure         NEGOCIERI/ Sindicatul ”Muntele” solicită bilete de odihnă și tratament pentru angajații CEH!         O tânără a fost răpită, iar iubitul său a fost bătut și tâlhărit         Ordin de protecție pentru un bărbat din Petroșani care a amenințat fiicele concubinei sale         Peste 150 de elevi au fost examinați medical, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu TBC         Tragedie în satul Merișor         Finalizare proiect ”Extinderea capacității de producție a SECURIT GRUP SRL”         Condamnat după ce și-a înființat o cultură de cannabis