RETROSPECTIVA 2016, ULTIMELE LUNI. Hunedoara trece pe roşu

Indiscutabil, politic, 2016 a fost anul PSD în judeţul Hunedoara. Social-democraţii au luat tot ce se putea lua: marile oraşe, judeţul şi două treimi din mandatele de parlamentari scoase la mezat. Pe parcursul anului 2016, ZIARUL Hunedoreanului a continuat să fie o publicaţie incomodă pentru stăpânii zilei, indiferent din ce partid fac ei parte. Din păcate, nu am reuşit să ne ocupăm de toate sesizările venite de la cititorii noştri. Faţă de ei am rămas datori şi promitem să fim mai harnici în 2017.

 

 

Campania electorală pentru locale s-a dus fără nicio dezbatere autentică. Au existat doar atacuri de la distanţă între cei doi mari jucători de pe scena politică, PNL şi PSD, foşti camarazi în USL, acum adversari de moarte.

Judeţul e roşu – PSD

Inevitabilul s-a produs. Liberalii au luat o bătaie cu strigături, deşi mai corect ar fi să spunem că strategii PNL Hunedoara s-au bătut singuri. Au pierdut Consiliul Judeţean, primăriile Deva şi Hunedoara, au luat-o-n freză cu tovarăşul prim-secretar Ilie Păducel, pus candidat împotriva bunului simţ şi a codului de onoare. Putem spune că Revoluţia Decembristă a ajuns şi la Petrila, după un sfert de veac de la căderea comunismului. Laurenţiu Nistor a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, iar cei doi vicepreşedinţi sunt Mircea Bobora şi Sorin Adrian Vasilescu. Pentru prima dată toată conducerea judeţului e PSD. Liberalii au pornit la drum având 42 de primari în funcţie şi au sfârşit cu zece mai puţin. De partea cealaltă, PSD avea 23 de primari înainte de alegeri, iar acum au 35. În ciuda eşecului înfiorător, şefii PNL Hunedoara nu dau semne că ar face un pas îndărăt. Doar PC-istul Petru Mărginean a trimis vorbă că renunţă la scaunul de preşedinte al PNL Deva.

Mişcări spectaculoase la comune

În mod surprinzător au pierdut alegerile câţiva „proto-primari” de la ţară, unii dintre ei „uitaţi” în posturi de patru – cinci mandate. Liberalul Miron Ticula, de la Cerbăl, a cedat locul contra-candidatului Mircea Costa. Un alt străvechi liberal, primar la Baia de Criş, Romeo Fărcaş, a fost surclasat de pesedistul Mihai Liviu Gorcea. Apoi, Mihai Todoni (PNL) de la Sarmizegetusa a fost înlocuit de Adrian Cordoş (PSD). În comuna Tomeşti, Octavian Tămaş (PSD) a fost înlocuit de Adrian Vasiu (PNL). La Boşorod, Ioan Grecu (PSD) a fost schimbat cu Tiberiu Cacuci (PNL).

Primarii liberali cer capul lui Ţîmpău

Marele PNL este a cincea roată la căruţă în Deva, iar „numiţii” Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor refuză o analiză a eşecului. Prin suburbiile partidului circulă o scrisoare deschisă, un fel de goarnă care sună deşteptarea în PNL Hunedoara. Peste 60 de demnitari liberali cer demiterea lui Bogdan Ţîmpău, numirea lui Heiuş ca preşedinte interimar şi a lui Vasilică Potecă în funcţia de secretar general. Fosta conducere este pe „făraş”. Florin Roman („Bona albaneză”) va conduce organizaţia PNL Hunedoara în echipă cu Potecă, numit secretar general.

Tun de peste 250.000 de euro la Apa Prod

ZIARUL Hunedoreanului publică în exclusivitate afacerea. Pare de necrezut, dar vreme de un cincinal s-au sifonat bani din visteria firmei ce se află sub patronajul Consiliului Judeţean Hunedoara, fără ca şefii să se prindă de hoţie, ori să resimtă lipsa banilor sustraşi. Hoţia s-a produs la Sucursala din Geoagiu a SC Apa Prod SA, unde, periodic, un angajat duce desaga cu parale de la Geoagiu la Deva şi „uită” să depună toată suma. Furtişagurile au început de prin anul 2011. În primul an, au fost sustraşi cam un miliard şi jumătate de lei vechi. Ca în orice început, s-a furat „cu moderaţie”, în stilul picăturii chinezeşti – ca să rămânem în ton cu obiectul de activitate al firmei. Scurgerile de bani au ţinut cinci ani, iar în ultimul an delapidarea a crescut la peste trei miliarde de lei vechi. Tunul tras în conturile firmei de stat se ridică la peste 250.000 de euro. O avere considerabilă drenată – strop cu strop – de la SC Apa Prod SA.

Foame mare la PSD

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean, găseşte câteva bucătării capabile să schimbe directori de spital. Mai întâi la Spitalul Judeţean de Urgenţe Deva, apoi la Sanatoriu Geoagiu, unde instalează un inginer silvic pe fotoliul de manager. La sfârşitul lunii martie, ZHD semnala că la Sanatoriul Geoagiu ar exista probleme de igienă alimentară. Sanepidul a inspectat bucătăria, sala de mese, saloanele şi a stabilit că informaţiile nu se confirmă. Miercuri, 24 august, acelaşi Sanepid controlează Sanatoriul la comandă politică şi descoperă că utilajele din blocul alimentar au un „grad ridicat de degradare”. În ţara asta şi rugina acţionează la comandă politică…

Mişcări pe scena politică

Valer Ungur a fost instalat prefect al judeţului Hunedoara. Noul prefect este finanţist de meserie, a lucrat la Fisc, iar ca orientare politică este „de dreapta”, fost membru PDL, fără să deţină funcţii în partid. Laurenţiu Nistor s-a decis şi va candida, aşa cum i-a cerut şeful său de partid, preşedintele Liviu Dragnea. Din cei nouă candidaţi care figurează pe listele PSD Hunedoara, cinci au câştigat demnităţi publice în alegerile locale din iunie. Printre ei primarii Sorin Marica şi Cristian Resmeriţă vor prinde un loc în Parlament, iar la Lupeni şi Sălaşu de Sus vor urma alegeri anticipate. Oferta electorală pentru viitorul Parlament este îndestulătoare. Pentru toate gusturile. Pe listele partidelor se regăsesc oameni frumoşi, de ispravă, serioşi, vizionari cu proiecte, dar şi giurumele, flecăreţi, aventurieri politici sau oameni fără căpătâi în căutarea căpătuielii. Pe 11 decembrie oferta a fost gratis, după aceea totul devine foarte scump şi ireparabil.

Cad finanţările europene

Reabilitarea sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa nu prinde finanţare europeană, deşi proiectul este întocmit încă din 2014. Adrian David, fostul preşedinte al CJ Hunedoara, dădea asigurări – în 2015 şi la începutul anului 2016 – că totul e OK şi că va depune proiectul la finanţare. N-a făcut-o. Succesorul său, Laurenţiu Nistor, zicea că se va încadra în termen cu depunerea actelor la finanţare. Incubatorul de afaceri din Simeria a cerşit o păsuire de la UE ca să nu restituie banii. N-au decât să înjure detractorii lui Moloţ, dar lucrurile încep să iasă, încet-încet, la suprafaţă. Cei ce au urmat fostului preşedinte nu sunt în stare să întreţină ceea ce s-a construit în „Republica Moloţ”, aşa hulită cum a fost ea.

Victorie istorică pentru PSD

A căzut şi Transilvania, ultimul bastion al forţelor de dreapta, zonă care a asigurat după revoluţie echilibrul fragil al forţelor politice în România. Cu o opoziţie măcinată din interior şi cu un PSD „mamut”, gata să încalce toate regulile democraţiei, România se îndreaptă spre o destinaţie periculoasă. În urma alegerilor doar trei partide din judeţul Hunedoara vor avea reprezentanţi în Parlamentul Românei. Este vorba de PSD, PNL şi ALDE. La Senat au obţinut mandate Cristian Resmeriţă, Viorel Sălan (ambii PSD) şi Carmen Hărău (PNL). La Camera Deputaţilor sunt mandataţi patru candidaţi PSD: Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma şi Sorin Marica. De la PNL va fi deputat Lucian Heiuş, iar din partea ALDE – Marius Surgent.  Mircea Bobora, Sorin Vasilescu şi Daniel Andronache conduc administraţia judeţeană.

În loc de epilog

Pe parcursul anului 2016, ZIARUL Hunedoreanului a continuat să fie o publicaţie incomodă pentru stăpânii zilei, indiferent din ce partid fac ei parte. Dovadă stau conferinţele de presă organizate special pentru a ne certa ori comunicatele plătite cu scopul de a diminua impactul dezvăluirilor noastre. O parte din anchetele documentate de noi sunt în vizorul procurorilor DNA, altele se cer a fi continuate în anul ce vine. Din păcate, nu am reuşit să ne ocupăm de toate sesizările venite de la cititorii noştri, faţă de ei am rămas datori. Tragem nădejde că o să fim mai harnici în 2017. Tuturor celor care au fost alături de ZIARUL Hunedoreanului le mulţumim şi îi asigurăm de respectul nostru.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 8 =

ACTUALITATE
RECURS LA MEMORIE. Mircea Moloţ dinamitează ipocrizia PSD-istă         Tren încărcat cu huilă deraiat din cauza șinelor necorespunzătoare         Ziua Poliției Locale sărbătorită astăzi la Deva         Noi rezultate obţinute de elevi pianişti la concursuri muzicale         Piața Obor a fost dotată cu un sistem de supraveghere video         Tânăr rănit grav pe DN 76 după ce a adormit la volan         Accident pe serpentinele din zona Lacul Cinciș         Șofer băut urmărit de Poliție         Săptămâna Prevenirii Criminalității, la ediția a XIV-a         Un nou mamifer preistoric descoperit în Țara Hațegului a primit numele voievodului Litovoi         Un bărbat din Hunedoara și-a dat foc în plină stradă         Icoanele cu părintele Arsenie Boca rămân la Mănăstirea Prislop         Accident grav în apropierea Devei. Misiune dificilă pentru salvarea răniților (FOTO)         Se duc în Germania să învețe cum se protejează patrimoniul         Primarii Văii Jiului au întocmit lista proiectelor pentru care ar vrea fonduri europene         Hramul Schitului aduce în Straja sute de oameni din întreaga țară         Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor         Un microbuz cu nouă persoane a fost implicat într-un accident rutier         Festivalul de muzică pop „Deva Music Star”         Noaptea muzeelor, la Deva, Orăștie și Brad