Remember: Hunedoara băsistă (I)

Fostul şef al statului a avut, în cei zece ani de mandat, o legătură destul de tumultoasă cu judeţul nostru

Printr-o ciudată coincidenţă, la exact 25 de ani de la fuga lui Nicolae Ceauşescu s-a încheiat şi cel de-al doilea mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu.

basisme

Poveşti nemuritoare din Valea Jiului

În cei zece ani ai „Epocii Băsescu”, fostul şef al statului a avut numeroase tangenţe cu judeţul Hunedoara. Prima dintre acestea are legătură cu mineriada din 13-15 iunie 1990. Atunci minerii din Valea Jiului au „făcut revirul” prin Bucureşti şi au ajuns în Capitală, după spusele fostului lider sindical Miron Cozma, cu trenuri care le-au fost puse la dispoziţie din ordinul lui Traian Băsescu, pe atunci secretat de stat în Ministerul Transporturilor, lucru infirmat de fostul şef al statului. Apoi ortacii mai au o amintire cu Băsescu. În 1997, Guvernul Ciorbea emitea celebra OUG 22, prin care începeau disponibilizările colective din minerit cu acordarea de plăţi compensatorii. Ex-preşedintele era ministru al Transporturilor şi le promitea minerilor că zona va deveni una turistică, că ei vor trăi decent din culegerea de fructe de pădure sau că le va construi un drum, care va face legătura între Câmpu lui Neag şi Băile Herculane. Fructele de pădure s-au dovedit a face parte din glumele fostului preşedinte, iar „Drumul lui Băsescu”, cum este cunoscut, a rămas în coadă de peşte, având şansa să devină cea mai lungă arteră rutieră din lume ca perioadă de construcţie. Cu turismul s-a mai făcut ceva, dar aici sunt nişte controale serioase în ce priveşte alocarea de fonduri, acestea fiind dirijate în Valea Jiului, pentru telegondole, de Elena Udrea, favorita lui Traian Băsescu, în plină perioadă de criză financiară, „adoptată” de Guvernul Boc, după ce fostul preşedinte anunţase acest lucru la…televizor.

EBA

Dar cea mai cunoscută legătură a lui Băsescu cu Valea este cea cu familia Iacob-Ridzi. În 2009 candida, pentru alegerile europarlamentare, Elena Băsescu, mezina familiei prezidenţiale. Aceasta, mai cunoscută ca EBA, ca pe numărul de înmatriculare al maşinii, „poreclă” ce apărea şi în pliantele electorale, candida ca şi independentă, deşi iniţial era pe lista defunctului PDL, partidul de suflet al tatălui, în care nu mişca nimic fără ştirea celui ce locuia la Palatul Cotroceni. EBA a ajuns europarlamentar, grosul voturilor venind din Valea Jiului, cu sprijinul acordat de primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi, mai ales, al soţiei acestuia, Monica, pe atunci ministru al Tineretului. Tocmai implicarea în campanie a costat-o pe Monica Iacob-Ridzi, deputat atunci de PDL, şi acum de UNPR, după ce a fost şi PPDD, un dosar penal, în care, în primă instanţă, a primit condamnare de cinci ani cu executare. Conform unui mai vechi obicei, familia Băsescu, după acest incident, nu a mai luat legătura cu familia Iacob-Ridzi. Practic, Traian Băsescu a mai demonstat, încă o dată, că nu are prieteni politici, ci numai tovarăşi de drum, de care se descotoreşte când nu îi mai sunt de folos.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
OMAGIU/ Un monument și un muzeu al salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila         CONCURS. Salvatorii minieri și de suprafață se întrec la Petroșani         Elevă accidentată de microbuz, în Deva         Hoții de pe calea ferată         Tânăr reţinut de poliţişti, după ce a comis mai multe infracţiuni de furt         A fost semnat contractul de modernizare a străzilor din Hunedoara         Soarta Drumului Național 7 A Petroșani – Obârșia Lotrului         Primăria Deva susține învățământul dual în școli         CETATEA NIMĂNUI. Monument UNESCO, Feţele Albe, răvăşit de un incendiu. „Culturnicii” judeţului, absenţi şi birocraţi la eveniment         Avize și studii de fezabilitate pentru noua rețea de transport public ecologic din Deva         A început montarea pavajelor pe noul centru pietonal din Hunedoara         Calvarul șoferilor de pe DN 7 continuă. Restricțiile de pe autostradă s-au prelungit         O nouă tranșă de disponibilizări. Numărul celor care pleacă, în funcție de rectificarea de la Ministerul Finanțelor         Sens giratoriu în locul trecerii de pietoni mortale de pe DN 7         Incendiu la Fețele Albe         Transport public local pentru Cartierul Grigorescu – de miercuri, 14 noiembrie 2018         FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad