RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record

Controalele făcute pe parcursul anului trecut de Curtea de conturi la administraţiile locale din judeţul Hunedoara arată că în 2017 au fost comise cele mai mari prejudicii din ultimii cinci ani, iar neregulile financiar-contabile depăşesc 200 de milioane de lei, mai mult decât toate abaterile cumulate din ultimul cincinal

În anul 2018 Camera de Conturi Hunedoara a efectuat, la entităţile locale, un număr de 32 acţiuni, din care: 26 misiuni de audit financiar şi 6 acţiuni de control. În afara acestora, au mai fost efectuate un număr de 75 de acţiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii şi 13 acţiuni de documentare.

Topul prădătorilor de bani publici

Valoarea prejudiciilor depistate se ridică la suma de 15.829.000 lei, mai mult decât dublul sumei constatate cu un an în urmă (6,4 milioane lei). Potrivit raportului, Consiliul Judeţean este lider la spart bani publici fără acoperire legală, înregistrând o „gaură” estimată la 8,8 milioane lei. Locul doi îl ocupă Primăria Deva, condusă la vremea respectivă – mare parte a anului 2017, de Răzvan Mareş. De la Deva s-au sifonat peste 2,4 milioane lei, potrivit raportului Curţii de conturi, care Curte n-a reuşit să descopere toate şemurile – după cum veţi putea afla în curând din dezvăluirile noastre. Locul trei la categoria „prejudicii urbane” îl ocupă Primăria Simeria cu 613.000 lei.

Prejudicii, faza pe sate

În mediul rural, comuna Ribiţa înregistrează cele mai mari prejudicii în visteria publică. Primăria Ribiţa figurează cu 1.646.000 lei, bani „evaporaţi” nelegal din bugetul public. Şefii primăriei au ajutat un drumar să facă profit de 25 la sută, mult peste cât prevede legea (5%), paguba comunei fiind de 645.000 lei. Tot pentru lucrări la drumuri, Primăria Ribiţa a decontat lucrări nelegale de întreţinere şi reparaţii (pietruire, asfaltare etc.) la drumuri care nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei.

Primăria Vaţa de Jos este al doilea mare prădător de finanţe publice cu un prejudiciu estimat la aproape 1,2 milioane lei. Primarul Milu Folescu a dat cu bani în angajaţii primăriei ca la parangheliile cu lăutari. Prime sau stimulente la diferite sărbători religioase, abonamente decontate pentru navetişti, carburanţi daţi „pe pupe” şi alte „atenţii”  – sunt principalele cheltuieli nelegale făcute de întâiul gospodar al comunei.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani