Primarul Florin Oancea, raport de activitate la (fix) un an de mandat

În varianta foarte scurtă ar fi aşa: reabilitarea (integrală, nu cu petice) a 22 de străzi, iluminatul public cu becuri „inteligente” (o investiţie de trei milioane lei, în derulare, care reduce la jumătate factura de curent a municipalităţii), transportul public local (cel mai greu „hop” pentru primar) şi gratuitate pentru elevi (pentru prima dată după Revoluţie), Mall Administrativ (după modelul din Oradea), portalul de petiţii on-line „Deva24”, finanţare pentru Spitalul Judeţean, Salvital şi Termocentrala de la Mintia, Deva – oraş universitar, 496 de proiecte iniţiate, toate adoptate de Consiliul local. Ar mai fi de notat faptul că Ministerul de Finanţe a frânat mai bine de opt luni investiţiile din împrumuturi.

„Intenţia mea – şi am mărturisit-o colegilor din executivul primăriei – a fost aceea de a imprima o altă mentalitate de lucru şi vă mărturisesc că nu mi-a fost uşor. Eu am venit din sistemul privat, unde modul de lucru este total diferit faţă de sistemul public. Am încercat – şi într-o mare măsură cred că am reuşit – să schimb mentalitatea şi modul de lucru al colegilor mei. Cei care n-au înţeles acest lucru au plecat şi probabil unii vor mai pleca. Trebuie să înţelegem noi toţi angajaţii Primăriei, plătiţi din banii cetăţenilor, că suntem obligaţi să oferim servicii de calitate”, a declarat primarul Florin Oancea la începutul conferinţei de presă pe care a susţinut-o miercuri, 28 noiembrie 2018.

Reparaţii la 22 de străzi

„Nu este puţin lucru. Ştiţi foarte bine că s-au înlocuit reţelele de apă şi canalizare, s-au făcut lucrări de branşamente transversale, iar drumurile provocau un anumit disconfort. Pentru că nu s-au mai făcut lucrări de asfaltare de şapte-opt ani, asfaltul avea o uzură fizică şi morală. Decât să peticim, am preferat să reasfaltăm toate aceste străzi”, spune primarul.

Iluminatul public

„Am preferat să facem o investiţie care s-a ridicat până acum la peste trei milioane de lei pentru înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri pe LED-uri, ceea ce – din punctul meu de vedere are mai multe avantaje. Primul e cel de eficienţă. Pe urmă facturile pe care Primăria le plăteşte, lună de lună, se vor reduce cu 30 până la 50 la sută”, a declarat Oancea. Primarul spune că spre finalul anului viitor, întreg iluminatul public va funcţiona pe becuri „inteligente”, iar costurile municipalităţii cu acest serviciu va fi la jumătate din cât se plătea când oraşul „o ardea” cu becuri clasice.

Transportul public local

A fost piatra de încercare a primarului din primul an de mandat. La 1 septembrie, puţin înainte să înceapă anul şcolar, transportatorul şi-a retras maşinile de pe trasee, iar primăria nu avea nicio soluţie. „Criza a durat cinci zile, dar vă mărturisesc acum că cele cinci zile mi s-au părut cinci ani”, spune Oancea, convins că a fost cel mai dificil moment al său ca primar. Soluţia a venit de la Timişoara, cu maşinile luate împrumut de la Primărie. A fost o soluţie tranzitorie, dar calitativ mult peste ceea ce avusese Deva. Anul viitor, primăria va cumpăra 12 autobuze şi cinci microbuze mai performante decât cele împrumutate de la Timişoara. „În caietul de sarcini am insistat să se treacă nişte condiţii care să ne permită o creştere a calităţii: Euro 5 şi maximum 400.000 de km, ceea ce pentru un autobuz înseamnă foarte puţin. Cele care circulau până acum aveau toate peste un milion de km”, spune primarul.

„Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre trecut şi să spun ce n-au făcut alţii şi trebuiau să facă, dar realitatea aceasta este. Cred că 80 la sută din energia mea, din eforturile mele şi ale colegilor, a fost de a duce la bun sfârşit unele proiecte care aveau dead-line în cursul anului 2018, proiecte care, din diferite motive, obiective, subiective, au fost neglijate şi ne-am trezit în situaţia în care termenul de depunere a unor documentaţii pentru proiecte, fie pe fonduri europene, fie pe fonduri guvernamentale (la Compania Naţională de Investiţii, la Ministerul Dezvoltării Regionale) s-au depus, cu mari emoţii, pe ultima sută de metri”
Florin Oancea, Primar Deva

S-a lansat portalul Deva Business.

„Până în 2020 vor veni investiţii în Deva de peste 100 de milioane de euro. Vă spun că prima mare investiţie o voi anunţa în perioada următoare. Dar investitorii m-au rugat să facem o conferinţă de presă comună în momentul în care au cumpărat terenul. Este vorba de o investiţie de multe zeci de milioane de euro. Înspre Hunedoara, între service-ul de pe partea stângă, între Opel şi Macon. Activităţi productive şi câteva sute de noi locuri de muncă. De asemenea, cred că până în primăvara anului viitor, vom putea anunţa investitorul care va veni la Deva la Carrefour. O investiţie iniţială de vreo 40 de milioane de euro şi care s-a blocat în urmă cu 10 – 11 ani. Ştiţi că acum e o ruină. A fost cumpărat de către un investitor în urmă cu patru luni. Acel investitor este în discuţii pe mai multe paliere, fie pe retail, fie pe producţie. Ceea ce mă interesează pe mine este ca pe raza municipiului Deva să vină investitori Mă interesează ca acea locaţie să prindă viaţă”, a declarat Oancea.

Servicii de calitate
Mall Administrativ, după modelul Oradea, este un obiectiv pe la care trec sau vor trece mai toţi devenii ca să-şi plătească dările, iar diferenţa dintre ceea ce a fost şi cum este acum nu mai are nevoie de comentarii. De asemenea, portalul de petiţii „Deva24” a devenit un instrument util şi eficient de soluţionare rapidă a problemelor cu care se confruntă locuitorii oraşului. Colaborarea cu unităţi de învăţământ superior din Italia şi Franţa este un prim pas spre dezideratul asumat: „Deva – Oraş Universitar” („Dacă s-a putut la Alba, de ce să nu se poată şi la noi? Şi eu cred că vom reuşi”, spune Florin Oancea.) Reabilitarea Cetăţii – Incinta I cu fonduri europene şi înlocuirea telecabinei cu una nouă de capacitate dublă sunt două proiecte prioritare pentru prima parte a anului viitor.

O mână de ajutor pentru Mintia

Primăria Deva a contractat un împrumut de la Ministerul Finanţelor în sumă de 1.200.000 lei pentru a plăti anticipat Termocentralei Mintia subvenţia la căldură pe perioada de iarnă. „Am considerat că este absolut necesar să facem acest lucru, ţinând cont de faptul că mulţi dintre deveni lucrează la Mintia şi vrem să sprijinim cât de mult putem ca mintia să nu se închidă pentru că aproape jumătate din populaţia Devei se încălzeşte pe sistemul centralizat”, a explicat primarul Florin Oancea.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții până în august pe DN 76. Se lucrează la autostradă         Vscolul a făcut ravagii în Râușor – Retezat         3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara