Presiuni media asupra viitoarei exploatări miniere de la Certej. Pâinea de pe masă și codrul din burta goală

După ce au atacat în mod cel puțin neprofesionist o țintă ce a devenit obsesie, respectiv viitoarea exploatare minieră din zona Certej, lovind indirect prin atacuri la primarul comunei Certeju de Sus, Petru Câmpian – moment în care s-a vorbit cu nonșalanță, dar fără probe, despre mafie, teroare și furt de sute de hectare de teren -, cei de la postul de televiziune Antena 1 Deva au revenit, propunând marți o emisiune „cu dedicație”, în care o reprezentantă de ONG a reluat povestea „marii nenorociri” ce s-ar abate asupra hunedorenilor dacă ar porni mina.

Dacă despre Roșia Montană auzim vorbindu-se extrem de rar, după o perioadă de adevărat război mediatic, iată că atenția „voluntarilor îndrăgostiți de mediu” s-a canalizat, în ultima vreme, pe viitoarea exploatare minieră de la Certej. Și, extrem de interesant, susținerea feroce a intereselor activiștilor de mediu vine pe o singură „țeavă” media: Antena 1 Deva. Care „țeavă”, când nu prea are suflu de lovit direct în compania care pregătește exploatarea de la Certej, se mai „relaxează” inventând structuri mafiote care bântuie prin comunitatea de oameni care așteaptă cu sufletul la gură nu povești cu hălăduitul prin păduri, ci locuri de muncă și salarii cu care să își hrănească familiile.
Toată povestea asta nu are de-a face cu jurnalismul, pentru că sunt ocolite cu bună știință regulile acestei meserii altfel nobile, cum ar fi cea a dreptului ambelor părți de a-și expune, în mod egal și cinstit, poziția, obiectivitatea realizatorului, verificarea surselor și folosirea unei surse terțe pentru echilibru. Tocmai de aceea nu este normal ca astfel de „execuții” media să fie trecute cu vederea.
Despre viitoarea exploatare minieră de la Certej am vorbit în repetate rânduri. Așa cum se cuvine, am cerut, în mod repetat, pozițiile administrației publice locale, dar mai ales ale cetățenilor – cei direct implicați și afectați, pozitiv sau negativ, de o astfel de investiție. Am descoperit că una este povestea, ușor ludică, care vrea să stârnească emoții amplificând scenarii apocaliptice, în spatele poveștii intuindu-se interese care nu ar avea legătură cu dragostea pentru codru, și alta este realitatea unei comunități care, într-o majoritate pe care nu am construit-o noi, ci poate fi descoperită de orice om onest care merge la Certej și vorbește cu oamenii, susține că acest proiect este salvator pentru viața de zi cu zi a acestora.

Numai că, așa cum oarecum suav se arăta în discursul demolator de marți, de pe TV, vezi Doamne!, oamenii care trăiesc în Certej și împrejurimi ar fi pradă a unui miraj. Este adevărat că obținerea unui loc de muncă și a unui salariu decent, posibilitatea de a sta acasă, lângă familie, în loc să umbli tehui prin Europa muncind din greu departe de cei dragi, poate să fie catalogată drept miraj de oameni ghiftuiți, cu venituri mai mult decât decente, fără grija pitei de pe masa din fiecare zi, evident suficient de fericiți pentru a da sfaturi celor flămânzi despre cât de bine este să te tot plimbi prin pădure, de la răsăritul, la apusul soarelui.

Cum spuneam, realitatea este alta. Oamenii vor locuri de muncă și grijile lor sunt mai puțin silvice. Un om flămând și cu datorii nu se poate bucura nici măcar de faptul că este în viață, dar de posibilitatea eternă a plimbărilor prin natură.
Interesant este că, în torentul acuzator transmis ieri, în afara jurnalismului, de postul de televiziune amintit, la un moment dat, realizatoarea și invitata sa se întrebau, complet uimite, de ce nu e statul român cel care să facă investiții în Certej. Să înțelegem că, dacă statul român ar fi promovat și realizat această exploatare minieră brusc ar fi crescut gradul de împădurire și ceea ce rezulta în urma unei exploatări a statului mirosea mai frumos pentru activiști și realizatori TV? Sau, din neatenție, ar ieși la iveală, din discursul combatant, adevăratul sens al războilului împotriva companiei care încearcă deschiderea unei mari investiții în Certej? Nu știm cu siguranță, dar nici nu sună prea limpede.
În fapt, trecând peste „micile erori” ale emisiunii – hărți de cercetare prezentate ca hărți de exploatare (după cum comenta, în intervenție, managerul Nicolae Stanca), numărul mic din oferta de locuri de muncă luat de pe un răboj convenabil, mici manipulări „nevinovate” privind sentințe de instanță – cu concursul lipsit de deontolgie al realizatoarei emisiunii, printr-un expozeu ușor lacrimogen, cu videoclip, în genul „vai de pădurile noastre în care nu ne vom mai putea plimba de răul investitorilor străini”, s-a produs, în fapt, un soi de linșaj mediatic, partea pusă la zid având doar posibilitatea de a interveni într-o scurtă șarjă telefonică, prin directorul general al Deva Gold SA, Nicolae Stanca.
Dorind să mimeze imparțialitatea, realizatoarea emisiunii a spus că l-a invitat pe managerul companiei devene implicate în proiectul Certej să se apere în fața acuzelor activiste. Numai că, în timpul scurtei intervenții telefonice, Nicolae Stanca a citit și forma interesantă în care compania sa a avut acces „egal” la discuție: o invitație trimisă cu o oră înainte de emisiune, prin care compania era anunțată că, dacă reprezentanții ei vor avea ceva de spus, să intre telefonic să își exprime punctul de vedere. Nu o discuție față în față, ci un expozeu unilateral cu o mică îngăduință și pentru cei acuzați, evident cu o concluzie dăruită cu drag acuzatorului.
Mai rar așa deontologie!

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 2 =

ACTUALITATE
Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani