Preşedintele Mircea Bobora promite să scoată iar la vedere cumpărăturile directe

Administraţia judeţeană revine la politica transparenţei decizionale şi anunţă că va afişa la vedere pe pagina oficială de net a instituţiei achiziţiile directe, adică acele cumpărături cu bani publici asupra cărora planează cel mai adesea suspiciuni că se fac pe criterii clientelare. Preşedintele Mircea Bobora s-a angajat public să respecte o hotărâre a CJ Hunedoara din 2015 prin care toate achiziţiile directe trebuie să fie afişate pe site-ul instituţiei.

 

Promisiunea a fost obţinută de Oana Frânc, consilierul judeţean PNL, care i-a atras atenţia preşedintelui Mircea Bobora că pagina de net a Consiliului Judeţean Hunedoara nu este actualizată în privinţa afişării achiziţiilor directe, fiind nesocotită astfel o hotărâre a Consiliului din octombrie 2015. „Consider că, în continuare, trebuie să i se dea finalitate acestei hotărâri în spiritul transparenţei decizionale şi pentru a elimina eventualele semne de întrebare privind achiziţiile directe care trebuie publicate în continuare pe site-ul Consiliului Judeţean”, susţinea Frânc în interpelarea sa.

 

Promisiunea preşedintelui CJH

 

Mircea Bobora a răspuns fără nicio ezitare că administraţia pe care o conduce nu are nimic de ascuns şi că toate cumpărăturile directe se vor face la vedere. „Să fiţi convinsă că (achiziţiile directe) vor fi publicate pe site-ul Consiliului Judeţean. Vă promit – asta unu la mână. Şi, doi, probabil că o perioadă nu s-au făcut achiziţii. Trebuie să subliniez că această lipsă de pe site se datorează lipsei de investiţii şi de achiziţii. Şi ca să fie în cunoştinţă de cauză toată lumea: în momentul în care vor fi achiziţii făcute, ele vor fi pe site în spiritul transparenţei”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara, în plenul şedinţei de vineri, 27 ianuarie 2017.

 

Cumpărăturile directe, un subiect fierbinte pe agenda CJH

 

Reamintim cititorilor noştri că Adrian David, fostul preşedinte (PNL) al Consiliului Judeţean Hunedoara, a decis, în august 2015, să curme orice speculaţii pe seama banilor daţi pe sub mână, cu dedicaţie, firmelor de casă prin contracte de atribuire directă. Liberalul a propus – şi aleşii judeţului au votat în unanimitate, deci şi aleşii PSD – o hotărâre care obliga administraţia judeţeană şi toate instituţiile subordonate să afişeze pe pagina oficială de net intenţia de a face achiziţii publice directe cu 72 de ore înainte de demararea procedurii. Hotărârea (nr.187/2015) a intrat în vigoare începând cu 30 octombrie 2015. Regula banilor publici la vedere a ţinut până ce au ajuns PSD-iştii la „butoane”.  Ultima achiziţie publică a fost postată de pagina Consiliului Judeţean Hunedoara la data de 21 iulie 2016. Fostul preşedinte Laurenţiu Nistor (PSD) pretindea că: „S-a schimbat legea achiziţiilor publice şi acum toate achiziţiile directe se fac prin intermediul SEAP, după catalog”.

Explicaţiile fostului preşedinte sunt subţiri, în primul rând, pentru că „legea nou” apăruse încă de pe vremea lui David, dar cheltuielile au rămas la vedere până la obştescul sfârşit al administraţia PNL. (Legea nr. 98/2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea, nr. 390 din 23 mai şi a intrat în vigoare începând de joi, 26 mai 2016. Cumpărăturile directe au fost afişate la vedere până în iulie 2016.) Apoi, indiferent de ceea ce zice „legea nouă”, există o hotărâre a Consiliului Judeţean Hunedoara ce trebuie respectată sau abrogată. Ultimele declaraţii făcute de preşedintele (PSD) Mircea Bobora sunt în favoarea unei transparenţe decizionale, cu afişarea achiziţiilor directe pe site-ul instituţiei, ceea ce e onorat, lăudabil şi semn de respect faţă de hunedoreni şi de banii lor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 19 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva         Mai multe drumuri județene devin drumuri forestiere         Amenzi pentru tăieri ilegale de lemne         Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018         Episcopia Devei și Hunedoarei a câștigat procesul pentru numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca         Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor         Copilă de 10 ani, rănită pe trecerea de pietoni         Accident grav în Deva         Nicio speranță pentru gara Hunedoarei și pentru calea ferată spre Simeria, la șase luni de la închidere         CEH furnizează servicii de sistem de cel puţin 400 MW până în 2020         O seară de astronomie, airsoft pe timp de noapte și concert rock în Cetatea Devei