intontero

POLITICA HUNEDOREANĂ ÎN MIJLOCUL VERII. Pe mâna cui vor merge Natalia Intotero şi Emil Rîşteiu

În această perioadă de vacanţă, conducătorii filialelor judeţene de partid din judeţ au subiecte asupra cărora să mediteze. Recentul anunţ al lui Victor Ponta, făcut pe Facebook, de renunţare, temporară sau nu, lucru despre care se poate discuta mult, la funcţia de lider al PSD a tulburat şi mai mult apele în politică.

Am analizat câteva situaţii din organizaţia judeţeană PSD Hunedoara, trecându-i în revistă pe Laurenţiu Nistor, preşedintele filialei, pe Florin Cazacu, pretendent la acelaşi post, şi pe Mircia Muntean, un personaj care tinde să intre în istorie, legate de apropiatele alegeri locale în partid, cât şi de interesul acestora pentru cine va fi viitorul şef supreme al social democraţilor la nivel naţional. Un alt membru important al PSD Hunedoara este deputatul Natalia Intotero, originară din Brad, oraşul condus de Cazacu, dar sprijinită puternic de Nistor. Blonda politiciană este cunoscută ca o apropiată a lui Victor Ponta şi, probabil, dacă premierul va fi mazilit oficial din funcţia de conducere a partidului şi chiar şi din cea de şef al Guvernului, lucru foarte posibil, Natalia Intotero va susţine, sau aşa ar trebui, pentru preşedinţia partidului pe cineva din aceeaşi aripă a susţinătorilor primului ministru în funcţie. În schimb, însă, pentru Intotero va fi o alegere dificilă în ceea ce priveşte susţinerea unui candidat la şefia PSD Hunedoara, date fiind condiţiile mai sus expuse, deşi, la o primă vedere, ar trebui să fie de partea lui Laurenţiu Nistor. Pe termen mai lung, însă, dar nu exagerat, Natalia Intotero pare să fie sigură de plasarea sa pe un loc eligibil pe listele de la alegerile generale din toamna anului viitor, fiind un personaj politic care, în afara unor declaraţii hazlii, chiar şi când nu era parlamentar, nu a prea supărat pe nimeni, cel puţin la suprafaţă. Fiind tânără, actuala deputată are o carieră politică îndelungată în faţă, bineînţeles dacă nu calcă pe de lături, iar cei doi candidaţi la şefia hunedoreană a PSD vor încerca să-şi atragă sprijinul ei, poziţia de parlamentar făcând-o pe Natalia Intotero să aibă influenţă, poate mai mult decât se vede, în rândul electorilor social – democraţi din judeţ. Şi este foarte posibil ca acela care îşi va asigura susţinerea deputatei să fie noul sau realesul şef al PSD Hunedoara.

Pe mâna cui va merge Rîşteiu?

Natalia Intotero are o colaborare foarte bună cu numărul 2 din organizaţia judeţeană a PSD Hunedoara, Emil Rîşteiu, primarul din Simeria. Rîşteiu a susţinut-o mult pe Intotero la alegeri pentru Colegiul Simeria – Orăştie – Geoagiu, mai ales că în zona respectivă USL nu a prea funcţionat în alegerile locale. Dacă ne aducem aminte, chiar dacă USL avea un capital de simpatie enorm, alegerile locale fiind organizate la nici o lună de la căderea Guvernului MRU, Râşteiu a câştigat la Simeria ca independent, Ioan Vălean, de la USP, adică PDL + UNPR, a câştigat la Geoagiu, detronându-l pe social democratul Simion Mariş, iar Ovidiu Bălan a câştigat la o distanţă infimă în Orăştie. După câştigarea Primăriei Simeria, Emil Rîşteiu a revenit în PSD, fiind al doilea în ierarhie şi, după cum susţin susrsele noastre din interior, de multe ori era chiar cel care lua deciziile. Rîşteiu, un tip echilibrat, cu puţine ieşiri necontrolate, care, de multe ori, se fereşte să iasă în faţă, este bine văzut de conducerea centrală a partidului, cei de la Bucureşti, indiferent din ce tabără ar fi, fiind siguri că atâta vreme cât este el în funcţie nu vor exista derapaje majore în PSD Hunedoara. În mod normal, şi Emil Rîşteiu ar trebui să meargă pe mâna lui Laurenţiu Nistor, el şi Florin Cazacu, care se comportă, şi acum, mai mult ca un lide sindical, o atitudine care, orice am zice, are priză la o parte din electorat fiind cam din aceeaşi generaţie, iar primarul Bradului este mai greu de strunit decât actualul lider judeţean al PSD. Indiferent, însă, de cine va fi noul şef la PSD Hunedoara, Emil Rîşteiu pare a-şi păstra o funcţie în conducere şi nu ar fi deloc exclus ca primarul din Simeria să-şi negocieze un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare. Şi asta deoarece PSD nu are senator în judeţ, iar deputaţii social democraţi, cu puţine excepţii, au probleme de imagine.

Situaţie complexă în familia Resmeriţă

Aşadar, dacă Natalia Intotero se află într-o situaţie mai relaxată, dar şi relaxantă ca de vacanţă, în cazul în care nu are alte gânduri, celălalt deputat PSD din judeţ, Cristian Resmeriţă, nu pare să aibă o vară liniştită, şi pentru acesta cine va fi noul lider judeţean sau preşedinte al partidului rămânând o problemă secundară. Deputatul este acuzat de ANI că a fost în conflictul de interese în materie administrativă, pentru că în 2009 a încheiat un contract cu fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, prin care acesta a fost angajat în funcţia de consilier la Biroul parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, judeţul Hunedoara, procesul fiind pe rol. Dacă va fi vinovat, Cristian Resmeriţă ar putea primi o condamnare cu suspendare, dar nu aceasta este durerea cea mare a celor aflaţi în această situaţie, ci pedeapsa complementară de interzicerea, pentru câţiva ani, a unor drepturi şi anume: dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice sau dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. Parlamentarul de Valea Jiului mai are o problemă, măcar de imagine, dacă nu de altceva, legată de tatăl său, Cornel Resmeriţă, primarul suspendat al municipiului Lupeni, şi el ales în funcţie ca membru al PSD. Resmeriţă senior este cercetat, în present sub control judiciar, în celebrul dosar “Gala Bute”, în care este implicată Elena Udrea şi câţiva apropiaţi ai acesteia. În timpul cercetărilor acestui dosar Cornel Resemeriţă a petrecut o perioadă în detenţie preventivă şi a fost plasat, apoi, în arest la domiciliu, dar problemele cu justiţia ale primarului suspendat al Lupeniului nu se termină aici. Într-o cauză redeschisă de DNA şi disjunsă din dosarul “Gala Bute”, acesta este cercetat, alături de oameni de afaceri hunedoreni şi de alţi angajaţi ai Primăriei Lupeni, pentru prejudicii aduse bugetului municipalităţii din Valea Jiului. Între timp, însă, între tată şi fiu a avut loc un „schimb de ştafetă”, juniorul deputat preluând conducerea PSD Lupeni, în vreme ce tatăl primar suspendat rămâne preşedinte de onoare al organizaţiei social – democraţilor din cel de-al doilea municipiu mineresc ca mărime din Valea Jiului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − 3 =

ACTUALITATE
Rechizitoriul dosarului comorilor dacice: Adrian Stoicoi, acuzat că a ascuns tezaurul de Kosoni din vizuina vulpii         Tragedie: un copil a murit lovit de tractor         Firmă de pază amendată de ITM – peste 900 de persoane depistate lucrând „la negru”         ANCHETĂ LA SGA HUNEDOARA. Directorul Grigore Burjan (UDMR), acuzat de abuz în serviciu         DISPUTE. Replică ALDE la Vochiţoiu         Bârcea Mare. Povești de groază din detenție: bătăi, batjocuri și violuri         La canyoning, prin canionul de pe Valea Mării         Plimbări prin ţara lui Zamolxis         Dosarul morții lui Darius Șendroiu a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara         NEWS-ALERT. Accident rutier la Orăștie, între un microbuz și un autoturism         Georgeta Barabaș, despre pădurile tăiate ale județului: „Principalul vinovat este Ministerul Mediului”         Pacientă internată la Spitalul din Lupeni, infectată cu o bacteria foarte periculoasă!         Drama familiei tânărului ucis în atacul mafiot de la benzinărie, cazul neelucidat de 13 ani         Cadre medicale din toate spitalele, în grevă de avertisment         EXPONATUL LUNII. Cană din lut, expusă la muzeul devean         Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XVII-a         Un nou dosar al traficului de comori dacice: Adrian Stoicoi va fi judecat pentru spălare de bani         Accident provocat de o adolescentă de 16 ani         Scandal cât casa în Colonia Petroșaniului. Anchete în miez de noapte         Fostul primar al comunei Densuș s-a aflat în incompatibilitate