Pirații prezidențialelor trimit România în Evul Mediu. Între lideri, bun simț politic și electorat este o prăpastie adâncă

Tulburarea politică din ultimele săptămâni, legată de viitoarele alegeri prezidențiale, duce România în feudalism. Fără onoare, bun simț politic și respect față de membrii de partid și electorat, mai mulți politicieni joacă la prezidențiale ca la ruletă ori păcănele. La nivel local, drama constă în derută și dispreț politic.

 22 august analiza politica volodia

Nicio legătură între alegător și politician

Alegerile prezidențiale din acest an vor fi sângeroase. Spectacolul mediatic sub numele „anti-Băsescu” nu mai are, deja, nicio legătură cu încă președintele României, ci a devenit o cursă inegală a cui îi trăznește prin cap să candideze. Necazul este că frenezia hilară a unor lideri politici a creat o prăpastie de netrecut între ei și electorat, între ei și propriii membri de partid: vârful nu mai dă spațiu de respirație și nu mai respectă opțiunea bazei politice.

Între pirații prezidențialelor îi putem numi pe Elena Udrea, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor și „nestăvilitul” Ioan Ghișe. Toți sunt balast pe alegerile din noiembrie, singurul lor argument fiind o pasiune personală pentru a se înălța în propria oglindă. Niciunul dintre acești pirați ai prezidențialelor nu ține cont de situația periculoasă pe care o generează, niciunul dintre ei nu și-a evaluat cinstit șansele, mergând pe ideea jocului la ruletă sau la păcănele: dacă iese, iese, dacă nu, nu.

Ce vor să demonstreze acești pirați ai alegerilor? Că iau un procent în plus față de altul, în marja de 1 până la 6 la sută? Sau că România este feudală din punct de vedere politic, promovând ciocoismul, veleitarismul și corupția. Înclinăm spre cea de-a doua variantă.

Vot negru

Ce se întâmplă, însă, la nivel local, în județul Hunedoara, de exemplu. Cu o opțiune relativ ușor de identificat către varianta Cristian Diaconescu, popularii hunedoreni se pare că sunt puși sub incidența ordinului executoriu de a o sprijini pe imposibila prezidențiabilă Elena Udrea, singura, în fapt, care mai poate vorbi deschis de o relație funcțională și dorită cu Traian Băsescu. În aceste condiții, votul popularilor hunedoreni ar putea naște surprize negre, mai ales că amestecul hilar al pedelistului Boc, servitor de casă a lui Băsescu, face varză întreg discursul „popular”.

Dan Diaconescu, cu fărâma de oameni pe care îi mai are activi în județul Hunedoara este sub marja de 1 la sută.

Kelemen Hunor candidează ca să candideze, pentru a verifica măsura în care vin la vot etnicii maghiari, puțin reprezentativi în zona noastră.

Cristian Diaconescu independent și Monica Macovei așijderea fac pluta pe Cinciș, fără niciun sprijin local.

În zona candidaților „reali”, Victor Ponta și Klaus Iohannis, efortul local de mare dificultate va fi cel al PDL, organizația județeană fiind încă subțiată de deruta marii adunări sub pălăria ACL.

Numai că socoteala hunedoreană, ce pare mai simplă, nu se potrivește cu socoteala din alte zone, unde pirații prezidențialelor vor submina votul de dreapta și vor încuraja absenteismul la vot. Dar, unde nu-i minte, ci doar veleitarism politic, istoria se întoarce în zone moarte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului         Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste         Ucigașul celor două femei din Balomir adus în instanță. Detaliile crimelor înfiorătoare săvârșite de tânăr         Ședință la Prefectură pe tema drumurilor din județ         Accident rutier grav în Deva         (P) We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România