Anunţul a fost făcut vineri, de co-preşedinţii PNL Hunedoara, Bogdan Ţîmpău şi Dorin Oliviu Gligor, într-o conferinţă de presă din categoria celor „liber impuse” de la centru. Aşadar, de luni, 5 octombrie 2015, parlamentarii vor continua să muncească în stil fanariot, dar vor protesta după modelul japonez, cu o banderolă albă pe mânecă
Mesajul grevei japoneze, transmis de la centru, a fost citit (pe sărite – ni s-a părut nouă) de deputatul Bogdan Ţîmpău. Pe plan local, liberalii au avut şi alt mesaj de arătat lumii, anume că absenţa lui Dorin Gligor de la ultima conferinţă de presă a fost un accident şi co-preşedinţii PNL Hunedoara se au ca fraţii.
Votul prin corespondenţă
Blocarea dezbaterilor privind votul prin corespondenţă de către parlamentarii PSD este motivul pentru care liberalii protestează în stil japonez. „Dacă PSD nu deblochează discuţiile în Parlament pe acest proiect de lege, la alegerile parlamentare de anul viitor românilor din diaspora le va fi viciat, din nou, dreptul la vot”, se arată în mesajul citit de deputatul Bogdan Ţîmpău. Legea votului prin corespondenţă trebuie adoptată până cel târziu la data de 31 octombrie pentru a putea fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016.
Cazul Moloţ în dezbaterea liberalilor
Nu-i o noutate că lideri ai vechiului PNL părăsesc partidul şi se regrupează în ALDE. De altfel, preşedintele Bogdan Ţîmpău admite că sunt liberali pe picior de plecare cu care poartă periodic discuţii. (Cu Marian Muntean se întâlneşte o dată la două săptămâni, dar cam degeaba, după cum veţi putea citi în ediţia de marţi a ziarului nostru). În ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte Mircea Ioan Moloţ, încă membru PNL, Ţîmpău a lăsat să se înţeleagă că n-ar fi o mare problemă dacă oferă consultanţă politică la ALDE, atâta timp cât o face pe bani. „Va trebui să avem o dezbatere în cadrul partidului pe această temă. Până în acest moment nu a avut loc o astfel de dezbatere. Dar dacă taie factură de consultanţă şi încasează un tarif, înseamnă că prestează un serviciu”, e de părere Bogdan Ţîmpău. „Şi dacă nu încasează tarif, înseamnă că e vorba de altă persoană”, a adăugat Dorin Gligor. „Mai sunt şi alţii care-şi evaluează opţiunile, dar, revenind la domnul Moloţ, eu personal regret îndepărtarea domniei sale de partidul din care încă face parte”, a concluzionat deputatul liberal.
Naveta dascălilor, decontată de la Guvern
Camera Deputaţilor a adoptat o lege prin care dascălilor li se vor deconta banii de navetă din bugetul Ministerului Educaţiei şi nu de la primării, cum este în acest moment. Iniţiativa proiectului de lege aparţine parlamentarilor PNL, iar de pe urma legii vor beneficia peste 65.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământul preuniversitar. Deputatul Bogdan Ţîmpău spune că mare parte din dascăli sunt obligaţi să facă naveta pe propria cheltuială pentru că autorităţile publice locale refuză sau nu-şi permit să plătească cheltuielile de transport, „profesorii fiind nevoiţi să scoată bani din propriul buzunar pentru a-şi face meseria”. Proiectul urmează să intre în dezbaterea senatorilor, Senatul fiind cameră decizională la acest proiect de lege.