MINCIUNI LA FOC AUTOMAT. Primarul Petru Mărginean joacă murdar cartea incendiilor de la groapa de gunoi

Primarul Devei a împrăştiat minciuni, folosind dolosiv documente din Primărie, în scandalul incendiilor de la groapa de gunoi, pentru a sugera că alţii au sifonat bani publici în timp ce el este un monument al corectitudinii. Petru Mărginean a ascuns cu bună-ştiinţă acte din dosarul pe care l-a aruncat pe piaţă, iar când am cerut informaţia completă ne-a băgat în procedurile Legii 544 ca să câştige timp pentru minciuna lui: să apuce a se fixa în conştiinţa publică

Revenim acum, după jumătate de lună de la scandalul incendiilor de pe groapa de gunoi a oraşului. De ce atât de târziu? Pentru că primarul Devei a scos de la naftalină un dosar de achiziţie publică pe care l-a livrat presei clientelar şi selectiv, dar informaţia completă a trebuit smulsă cu „forcepsul”.

Două mizerii dintr-un singur foc

Luna trecută, groapa de gunoi a Devei a fumegat, zile la rând, spre disperarea devenilor care au fost obligaţi să suporte putoarea care pusese stăpânire pe oraş. La sfârşitul lunii iulie, în şedinţa ordinară a Consiliului local, primarul Petru Mărginean a venit cu explicaţii la scandal. În principiu, primarul „s-a scos” – cum o face de fiecare dată – asigurându-ne că groapa de gunoi nu ţine de Primărie. Nu-i problema lui. Cum nici străzile desfundate ale Devei nu-i mai aparţin, decât după recepţia finală a lucrărilor. Cum nici problemele devenilor cu termoficarea centralizată nu intră în fişa postului de primar. Şi nici zgomotul deranjant provocat de spălătoria familiei sale nu-l interesează, edilitar vorbind, doar la profit posibil să fie ceva mai receptiv. În scandalul incendiului de la groapa de gunoi, primarul nu s-a mulţumit să ridice din umeri sau să întoarcă spatele ca de obicei, ci a manipulat o mediatizare comparată a incendiilor din 2011 şi 2015, folosind minciuni şi jumătăţi de adevăr.

Minciuna prin omisiune

Primarul Petru Mărginean a vorbit la începutul şedinţei despre meritele pompierilor care au stins focul. „Groapa este închisă, incendiul a fost lichidat şi le mulţumesc celor de la ISU pentru intervenţiile dificile din ultimele zile care au pus capăt arderilor”, declara primarul Devei. Apoi, Mărginean s-a lansat în minciună şi dezinformare, printr-un joc extrem de pervers, în care a plantat fragmente de adevăr ca să dea credibilitate poveştii. „Nu am vrut să vă pun în situaţia de a vă afla în ilegalitate, aşa cum s-a întâmplat în 2011, când s-au alocat 10 miliarde de lei vechi pentru stingerea focului”, spunea primarul. Despre caracterul „ilegal” al operaţiunii vom relata pe larg mai la vale, deocamdată reţinem minciuna prin omisiune a primarului care spune că „s-au alocat” bani, deşi avea dosarul în faţă şi ştia că NU S-AU PLĂTIT cele zece miliarde de lei vechi aduse în discuţie.

Mircia Muntean plăteşte pentru gunoierul oraşului

Despre caracterul ilegal al deciziei de a angaja o firmă pentru stingerea incendiului din 2011 s-a discutat mult la vremea respectivă. Trecuse aproape o lună de când groapa fumega încontinuu. Gunoierii lui George Mara de la Salubritatea SA erau depăşiţi de situaţie, deşi stingerea şi prevenirea incendiilor cădea în sarcina administratorului gropii, adică a firmei patronate de Mara în parteneriat cu Consiliul local. Fuseseră angajate forţe de intervenţie de la Deva şi Simeria, atât din sistemul public, cât şi din cel privat. Când Mircia Muntean a invocat starea de urgenţă şi a cerut bani pentru stingerea focului, consilierii locali l-au acuzat că foloseşte resurse bugetare în beneficiul unei firme private. În opinia lor, gunoierii Devei erau obligaţi să stingă focul pe spezele lor. Salubritatea n-a avut (sau n-a vrut) să scoată un milion de lei, iar primarul nu putea lăsa la nesfârşit oraşul înecat în fum. Ceea ce i se poate reproşa primarului Mircia Muntean este că nu a recuperat ulterior banii daţi pe stingerea incendiului de la gunoierul oraşului. Dacă anchetatorii vor cerceta cazul, atunci şi Petru Mărginean va trebui să dea socoteală fiindcă nici el nu a făcut demersuri de recuperare a prejudiciului.

Răfuiala

Lucrările de stingere a incendiului din 2011 au fost atribuite firmei SC Telecerna SRL. „Contractul a fost semnat, atunci, în numele acelei firme, de către un om cunoscut din presă, un deontolog deosebit, un moralist şi un integru. Procesul Verbal de recepţie a fost semnat din partea executantului de către Ştefan Ciocan. Dar, şi atunci, tot pompierii au stins incendiul. Sunt alţii care trebuie să se intereseze unde s-au dus acei bani”, a declarat actualul primar al Devei. Din această declaraţie reiese că jurnalistul a fost părtaş la sifonarea unui milion de lei, bani cheltuiţi pe lucrări fictive pentru că: „şi atunci tot pompierii au stins incendiul”.
Admitem că Mărginean a venit de curând de pe altă planetă sau din Mexic, de pe unde-şi face vacanţele, şi nu a fost în 2011 la Deva, dar avea în faţă întreg dosarul achiziţiei publice când a lansat dezinformarea. De asemenea, putea să verifice încrucişat datele din dosar cu declaraţiile şefilor de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Din păcate, Petru Mărginean nu a fost preocupat decât să demoleze un jurnalist incomod. Acesta este şi motivul pentru care a pus la dispoziţia presei doar o parte din documentele dosarului. Iar când i-au fost solicitate şi acele acte care îi demască minciunile, primarul a tras de timp prin proceduri birocratice.

Rotunjiri pe plus ca de para-ndărăt

Spre deosebire de incendiul de anul acesta, în 2011 pompierii nu mai aveau cu ce să intervină. Apa nu mai era suficientă pentru lichidarea focului. A fost nevoie de pământ care să înăbuşe focul, iar cei de la ISU nu sunt dotaţi cu astfel de utilaje. Potrivit actelor pe care Petru Mărginean le avea sub nas când şi-a lansat minciunile, pe groapa de gunoi a fost cărat pământ, împrăştiat de o suprafaţă de peste opt hectare, într-un strat cu grosime de 21 – 30 centimetri. De asemenea au fost făcute taluzări pentru a se evita propagarea incendiului. Operaţiunile de pe groapă au fost executate cu utilaje şenilate în condiţii de foc arzând. Primăria a decontat lucrări în valoare de 563.619 lei plus TVA. Ulterior, la solicitarea pompierilor, au mai fost forate 15 tuburi de dren pentru gaze. Astfel că mai apare o factura de 43.000 de lei. Departe de suma de zece miliarde de lei vechi vânturată de primarul Petru Mărginean.
Minciunile primarului PNL Petru Mărginean au fost preluate şi mediatizate. Aşa se întâmplă mai mereu. Gazetarii ajung să se duşmănească pe viaţă din cauza unor jocuri murdare aranjate de politicieni care se scuipă în faţă şi îşi dau mâna, cordial, pe sub masă…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste         Ucigașul celor două femei din Balomir adus în instanță. Detaliile crimelor înfiorătoare săvârșite de tânăr         Ședință la Prefectură pe tema drumurilor din județ         Accident rutier grav în Deva         (P) We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România         Retrocedarea terenurilor din Retezat a dus la închiderea complexului Pietrele         Accident grav în Deva, produs la beție         Ambasadorul SUA a primit cheia municipiului Hunedoara         Telecabina de la Cetatea Devei rămâne oprită         Primarul Florin Oancea propune Deva în „Alianța Vestului”         Reabilitarea centrului istoric al Devei – fază finală de aprobare a PUZ         Motivarea sentinței în dosarul comorilor dacice. Cum a scăpat de închisoare interlopul sârb care a traficat brățările de aur         VIDEO Momente groaznice la meciul de kick-boxing dintre Endre și Tolea Ciumac         Topul petrecerilor „de sezon” pe bani publici: tocana împărțită de primar și recitaluri costisitoare         Capră neagră braconată în Parâng de doi cetățeni străini și doi români!         Cu softul în probe. Recalcularea pensiilor mai așteaptă încă o săptămână         Învățământ ”european”. Foi xerocopiate și mape de plastic în loc de Abecedare!         Două noi telescaune în Straja         Conducta de transport gaz Mintia – Brad poate intra în șantier         Portofel cu bani găsit de un jandarm și predat proprietarului