Marius Surgent, deputat ALDE: „Nu se pune problema că se închide Mintia de la o zi la alta”

Deputatul ALDE Marius Surgent a vorbit, în cadrul emisiunii „Vocea Străzii” , de joi, la Hunedoara TV, despre problema mineritului, care este una „serioasă” şi despre faptul că există voinţă politică, însă trebuie aflat mai întâi cine şi cât de vinovat este pentru situaţia gravă în care se află Complexul Energetic Hunedoara în prezent.

Se caută „sursa pierderilor”

„Colegul meu de Parlament, deputatul de Giurgiu, domnul Petcu, care este ministrul Energiei, a dispus un control atât pe partea de termocentrale, cât şi pe partea de minerit, în Valea Jiului. Am înţeles că şi la Gorj există un astfel de control, pentru a identifica exact situaţia în care se găsesc cele două mari companii şi pentru a veni cu un plan viabil cu ceea ce înseamnă stoparea pierderilor şi încercarea de redresare. În Valea Jiului mai sunt patru mine deschise. Din acele patru s-a dorit închiderea a încă două.  Problema este mult mai serioasă. Într-adevăr, de-a lungul timpului s-a dovedit că mineritul nu se poate susţine singur. Preţul de cost al extracţiei de cărbune este foarte mare, din cauza lipsei de tehnologie nouă, din cauza faptului că galeriile sunt învechite. Este nevoie de voinţă politică şi există o voinţă politică ce vrea să vadă unde exact este sursa pierderilor, pentru a fi stopată acea sursă a pierderilor”, este de părere Marius Surgent.

Prea mulţi angajaţi la suprafaţă

Deputatul mai vorbeşte şi despre faptul că sunt prea mulţi angajaţi care lucrează la suprafaţă, comparativ cu numărul celor care activează în subteran.

„Mai este o problemă, să nu uităm: la o mină sunt 400 de oameni care lucrează în subteran, încă 300 care sunt plătiţi din subteran şi sunt încă 200-300 care lucrează la TESA.  Nu este normal ca numărul celor care sunt la suprafaţă să fie aproape egal cu al celor care sunt în subteran, adică om la om. Ce facem? Au fost trecuţi ca fiind mineri antrenori celebri, fotbalişti, sportivi. Acele lucruri trebuie stopate, dacă vrem ca acel minerit să trăiască. Dar este o chestiune care e de interes strategic: mulţi vin şi spun „, da, dom`le, închidem minele şi nu mai pierdem, luăm cărbune din import”. E adevărat că iei cărbune din import, că s-ar putea să fie mai ieftin. Numai că azi e mai ieftin pentru că tu poţi să negociezi, că ai ceva în spate, nişte mine”, precizează Marius Surgent.

Marius Surgent: Termocetate Deva, „un proiect bun”

Mai mult, deputatul ALDE crede şi că înfiinţarea Termocetate Deva este un proiect bun, menit să-i ajute pe deveni.

„Mi se pare un proiect bun pentru oraşul Deva, pentru că, dacă se întâmplă ceva cu termocentrala Mintia, oraşul Deva să aibă posibilitatea să-şi producă singur energia termică. Pentru deveni, crearea unei centrale proprii este o soluţie bună. Nu spun că este cea mai bună, nu spun că este cea mai bine aleasă perioadă acum. Probabil că, până se va clarifica ce se întâmplă cu CEH-ul, ce se întâmplă cu termocentrala Mintia, probabil că o discuţie serioasă între reprezentanţii CEH-ului şi reprezentanţii Primăriei Deva, în care într-adevăr Primăria Deva să poată fi capabilă să-şi asigure singură agentul termic, dar momentul în care se va pune în practică acest proiect să fie amânat atâta timp cât Deva ar putea încă să ajute termocentrala Mintia în perioada grea prin care trece. Dar, pentru viitor, nu cred că ar fi un impediment ca Deva să se gândească şi să aibă o soluţie reală. Puneţi-vă cealaltă întrebare: dacă se întâmplă ceva cu Termocentrala Mintia? Vine cineva şi spune: gata, nu mai merge, e pe pierdere, o închidem. Ce fac oamenii din Deva?”, se întreabă deputatul.

Totodată, Marius Surgent nu crede că Mintia ar putea fi închisă în viitorul apropiat: „Termocentrala Mintia este prinsă într-un plan strategic naţional de livrare a energiei, este un punct de reechilibrare a energiei pe vestul ţării. Nu se pune problema că se închide Mintia de la o zi la alta”.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Marius Surgent, deputat ALDE: „Nu se pune problema că se închide Mintia de la o zi la alta”

  1. FLORIN

    Isi da si neca nimeni cu parerea ,de parca ar tine cineva cont de parerea lui, din soferul lui molot a ajuns mare analist economic

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 5 =

ACTUALITATE
L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara