6.9 C
Deva
joi, aprilie 25, 2024

MAREA RECICLARE. Deponeul ecologic şi gunoaiele politice, la final de proiect

Judeţul Hunedoara are un deponeu ecologic, realizat la limita pierderii finanţării. Puteau fi două, dar meschinăria politică şi jocurile de interese au scos din proiect deponeul Văii Jiului şi era cât pe-aici să compromită toată investiţia. La momentul festiv, politicieni din toate partidele s-au întrecut în elogii şi urări de bine. Aproape nimeni nu şi-a mai amintit că greul a fost dus de Mircea Ioan Moloţ, căruia „aplaudacii” politici de la inaugurare i-au băgat, ani la rând, beţe în roate. Pentru că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor a fost, probabil, cel mai dinamitat proiect, politic vorbind, din câte s-au făcut în judeţul Hunedoara.
Deponeul de la Bârcea Mare, comuna Băcia, s-a făcut cu fonduri europene nerambursabile prin Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) – „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor”, structură în care sunt asociate aproape toate unităţile administrative din judeţul Hunedoara. Contractul de finanţare a fost semnat în 6 martie 2014. Valoarea totală a proiectului este de 70.636.566 euro, din care: contribuţia UE este de 43.592.526 euro, bugetul de stat contribuie cu 20.333.757 euro şi autorităţile locale au intrat în afacere cu 6.710.283 euro (cea mai mare parte – 4.952.613 euro – fiind suportată de Consiliul Judeţean). Finalizarea deponeului a fost sărbătorită vineri, 20 noiembrie 2015, la sala de protocol de la Teatrul de Artă Deva, în prezenţa a numeroşi politicieni, cu toţii foarte mulţumiţi de ceea ce s-a realizat.

Dar nu a fost dintotdeauna aşa…

Mulţi dintre lăudătorii de acum ai proiectului l-au boicotat electoral, de-a lungul anilor, doar pentru că şi-l asumase fostul preşedinte la Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ. Primele tentative de construire a unui deponeu ecologic au fost făcute de Consiliul Judeţean Hunedoara în 2006, printr-un parteneriat public-privat contestat de hunedoreanul Gheorghe Pogea, care pe atunci era vicepremier din partea PD în Guvernul Tăriceanu. (Ulterior ideea parteneriatelor a fost adoptată la scară naţională de Executiv, dar Pogea nu mai era la Palatul Victoria.)
După aderarea la Uniunea Europeană era evident că administrarea gunoaielor nu mai poate continua cu gropile insalubre de gunoi scormonite de boschetari, câini şi cârduri de ciori. Totuşi, colectarea şi depozitarea deşeurilor în sistem ecologic cu fonduri europene nerambursabile s-au urnit greu în judeţul Hunedoara. Iniţial au fost proiectate două deponee ecologice, unul pentru Valea Jiului – la Petrila, altul în centrul judeţului în apropierea Devei. Cel de la Petrila a fost trântit de consilierii PSD, în „parteneriat” cu primarul Ilie Păducel, care s-a opus proiectului sub toate „pavilioanele” politice sub care a navigat. Amplasamentele au fost schimbate de cel puţin patru ori, de fiecare dată din cauza protestelor organizate de localnici, dar întreţinute din umbră de politicieni. Mai cu seamă din partea primarilor PSD, care au decontat electoral liberalilor eşecul acestei investiţii. Abia după înfiinţarea USL, tema gunoaielor a dispărut de pe agenda electorală. Nu în totalitate, pentru că au mai existat proteste (fără prea multă vlagă) organizate de Partidul Ecologist Român, deşi s-a discutat mult că, în spatele acestor manevre, se afla tot un pesedist, Cosmin Nicula, iar listele cu cetăţeni care se împotrivesc proiectului au fost încropite de un pesedist din Simeria.

Mai lipsea să spună că liberalii s-au opus

Laurenţiu Nistor a mulţumit primarilor din Băcia şi Simeria care au înţeles importanţa proiectului şi au acceptat să se facă deponeul la Bârcea Mare. „Alţii din administraţia publică fugeau după oameni să-i scoată la revoltă, la răscoală, să nu lase să se facă deponeu ecologic în judeţul Hunedoara. Şi vă spun ca om, ca cetăţean al judeţului Hunedoara, regret că astăzi nu putem spune cu mândrie că avem şi al doilea deponeu ecologic în Valea Jiului. Dar interesele personale şi meschine ale multora s-au dovedit a fi mai presus decât interesele populaţiei”, a spus preşedintele PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor.

În politică, memoria e foarte scurtă

Meritele fostului preşedinte Mircea Ioan Moloţ la realizarea proiectului au fost trecute, ne nominal, la şi alţii – culmea! – de către vorbitorii care, până nu demult, erau gata să-i laude şi nodul la cravată. Numele fostului lider PNL Hunedoara a fost adus în discuţie de partea apolitică a celor implicaţi în proiect. „Domnul preşedinte Moloţ a fost unul dintre puţinii care au crezut în acest proiect. Am vrut să fac un pariu cu dânsul că nu se va termina acest proiect la timp şi l-aş fi pierdut”, a spus unul dintre constructori.

Caracteristicile proiectului
„Proiectul se întinde pe toată suprafaţa judeţului Hunedoara şi crează infrastructura necesară, astfel încât gestionarea deşeurilor să se realizeze în conformitate cu prevederile legale, în condiţii de protecţie a mediului şi sănătăţii populaţiei. Proiectul are în vedere realizarea următoarelor obiective: staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozit de deşeuri cu capacitatea de 4576800 metri cubi în localitatea Bârcea Mare, pe un teren în suprafaţa de 26,2 hectare, staţie de sortare deşeuri Petroşani, cu capacitatea de 15 980 tone/an (51 tone/zi) şi suprafaţa construită de 3 000 metri pătraţi, staţie de transfer deşeuri Petroşani, cu capacitatea de 42 571 tone/an şi suprafaţa construită de 14 000 metri pătraţi şi închiderea depozitelor neconforme: Deva (6,74 ha), Orăştie (5,0 ha), Haţeg (2,0 ha), Hunedoara, (5,28 ha), Călan (1,02 ha), Rapoltu Mare (2,92 ha), Petrila (4,0 ha), Aninoasa (0,8 ha), Lupeni (4,53 ha),

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/