LA SPITALUL MUNICIPAL HUNEDOARA. Secţia de Hemodializă există, dar e ca şi cum n-ar fi

Spitalul din municipiul Hunedoara are (aşa cum spune primarul Viorel Arion) secţie de Hemodializă, doar că ea este complet nefuncţională (aşa cum susţine viceprimarul Dan Bobouţanu) şi spaţiul este amenajat doar în parte. Astfel, ne aflăm în plin tărăboi caragialesc: care-va-să-zică, secţia există, dar lipseşte cu desăvârşire…

Scandalul iscat în jurul acestei secţii de spital este unul sută la sută electoral. Atât PSD, cât şi PNL ar vrea să o treacă în lista sa de realizări. Timp de trei ani, când cele două partide au făcut echipă la conducerea Primăriei Hunedoara, secţia de hemodializă n-a fost o prioritate pentru administraţia publică locală. Mărturie stă faptul că din anul 2013, secţia renovată parţial, se află în conservare. Odată cu intrarea în anul electoral 2016, preocuparea candidaţilor Viorel Arion (PNL) şi Dan Bobouţanu (PSD) pentru acest obiectiv a devenit aproape isterică.

Scurt istoric

În municipiul Hunedoara sunt 39 de pacienţi care au nevoie de dializă. Cu toţii îşi fac tratamentul la Deva de două-trei ori pe săptămână. Secţia de Hemodializă din Hunedoara a fost închisă în 2009 pentru renovare. Un an mai târziu a existat o iniţiativă de a externaliza serviciul prin închirierea secţiei unor privaţi din Deva. Afacerea a picat şi conducerea Spitalului Municipal „Dr Alexandru Simionescu” a vrut să amenajeze o staţie de hemodializă pentru bolnavii cronici. În 2013, Consiliul Local a aprobat suma de 90.000 lei pentru renovarea a patru saloane din cele zece câte avea iniţial secţia. Spaţiul a fost renovat, dar a rămas în conservare.

Povestea în varianta Arion

Şapte consilieri locali, în frunte cu viceprimarul Dan Bobouţanu, au iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu prin care vor să înfiinţeze secţia de Hemodializă. Exprimarea poate fi etichetată drept una nefericită, fiindcă în teorie secţia există. Acest detaliu a fost speculat politic de primarul Viorel Arion care refuză să pună pe ordinea de zi proiectul iniţiat de adversari. „În anul 2013, tot prin hotărâre de consiliu local, s-a aprobat alocarea unei sume substanţiale pentru modernizarea acelui spaţiu şi pentru pregătirea lui în vederea începerii efective de a asigura servicii de hemodializă. Deci, practic nu mai trebuie decât achiziţionate echipamentele şi de a asigura personalul medical. Personalul medical există, urmează ca prin proiectul de buget şi prin înţelegerile pe care le avem cu conducerea spitalului să asigurăm echipamentele necesare şi să dăm drumul acestei secţii”, a declarat primarul liberal, aruncând pe „piaţă” jumătăţile de adevăr care îi sunt favorabile. În realitate spaţiul este amenajat doar în parte, iar personalul medical e mai mult pe hârtie, există un medic nefrolog, dar el lucrează cu jumătate de normă la spitalul din Deva (explicabil, având în vedere stadiul în care se află secţia de dializă) şi sunt posturi de asistente, dar neocupate.

Varianta viceprimarului Bobouţanu

De cealaltă parte, viceprimarul Dan Bobouţanu susţine că proiectul lor este pe deplin justificat pentru că se impune un studiu de fezabilitate care să stabilească de câţi bani ar fi nevoie pentru ca secţia să devină funcţională. „Staţia de hemodializă nu este totuna cu centru de hemodializă sau cu serviciul de hemodializă, care există scriptic. Să vii să spui că noi vrem să înfiinţăm ceva ce există – frizează ridicolul din partea lui (a primarului Viorel Arion, n.red.) Aşa arată acele saloane de hemodializă din cadrul spitalului. Aţi văzut la începutul filmuleţului saloanele au fost renovate şi intrate în conservare şi, evident, se degradează pentru că nu a funcţionat niciodată nimic acolo, se vede mucegaiul şi ce se mai vede”, a declarat viceprimarul Dan Bobouţanu, care la rândul său operează cu partea de adevăr ce-i convine electoral. Imaginile apocaliptice cu secţia arătând ca o debara jegoasă sunt în partea de clădire ce nu a fost renovată şi nu face parte din noua secţie de hemodializă fiindcă fosta conducere a spitalului a decis că ar fi suficient o secţie cu patru saloane. Pe de altă parte, viceprimarul spune despre Arion cum că ar fi zis că secţia funcţionează. Cel puţin noi nu am găsit o declaraţie de-a lui Viorel Arion care să spună (el personal, nu relatări gazetăreşti) că secţia ar funcţiona, ci doar că poate deveni funcţională.

Gâlceava electorală

Scandalul electoral amplifică peste măsură de mult subiectul care, pe scurt, e cam aşa: doi foşti parteneri (primarul Viorel Arion – PNL şi vicele Dan Bobouţanu – PSD) aflaţi la cârma oraşului au tratat cu sictir trei ani o investiţie spitalicească – una care provoacă emoţie, cu bolnavi chinuiţi şi trambalaţi de colo-colo, amândoi ar vrea să se facă lucrarea, dar să o bifeze ca pe o realizare personală, eventual un eşec al adversarului. Există şi riscul să piardă amândoi din punct de vedere electoral după tot tămbălăul mediatic.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 12 =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării