LA SPITALUL JUDEŢEAN DEVA – HUNEDOARA. Două blocuri operatorii moderne zac inutile de şapte ani

În martie 2009, au fost aduse la Deva din Germania două blocuri operatorii, moderne, dotate conform standardelor româneşti, urmând ca ele să facă parte din noul bloc operator al Spitalului Judeţean. După şapte ani, aparatura medicală (în valoare de două milioane de euro) zace în conservare, ne-despachetată

 

Pentru a înţelege care este circuitul investiţiei de peste o mie de miliarde de lei vechi ce se derulează la spital, trebuie precizat de la început că banii vin de la Ministerul Sănătăţii la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, instituţie care a organizat licitaţia şi urmăreşte mersul lucrărilor. Pe măsură ce meşterii isprăvesc treaba, DSP Hunedoara face recepţii parţiale, după care predă imobilul Consiliului Judeţean, care la rândul său îl pasează mai departe la Spital. Undeva între aceste trei instituţii s-au rătăcit şi cele două blocuri operatorii rămase inutile timp de şapte ani.

 

Istorioara celor două blocuri operatorii

 

La vremea respectivă, în martie 2009, presa vuia entuziasmată. Aparatura, în valoare de două milioane de euro a fost montată în spital la etajul întâi al noii construcţii. Blocurile operatorii fuseseră transportate din Germania şi a fost nevoie de 30 de zile, cea mai mare parte a drumului făcut pe Dunăre, până la Ruse şi mai apoi cu maşini de mare tonaj. „Noile blocuri operatorii au fost aduse în vederea extinderii blocului operator pentru Spitalul Judeţean Deva. Am avut emoţii pentru că cele două module au fost foarte mari şi a fost dificilă montarea lor”, declara la vremea respectivă Ioan Rusan, director tehnic „Termogaz” Haţeg. Unul dintre cele două blocuri era nou, iar celălalt fusese primit, donaţie, de Primăria Deva. „Aveam opt săli de operaţie, iar acum vor fi zece şi aproape toate secţiile chirurgicale vor avea secţii de operaţie. Aceasta nu înseamnă că numărul angajaţilor va creşte”, declara dr. Dan Florea, managerul Spitalului Judeţean Deva. Investiţia a fost posibilă după asocierea Consiliului Local Deva cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi cu Spitalul de Urgenţă Deva. „Este o investiţie pe care am început-o în 2007, sperăm ca până la finele lui 2009 să fie terminată. Vom avea încă două blocuri operatorii şi încă 13 paturi pentru ATI”, declară Florin Oancea, viceprimarul municipiului Deva. „La finalizarea investiţiei, cele patru săli de operaţie pe care le va avea Spitalul Judeţean Deva vor putea asigura toate cazurile de urgenţă, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să apeleze la marile centre universitare”, se spune în comunicatele de presă ale vremii. Au trecut şapte ani. Degeaba.

 

Aparatură modernă şi inutilă

 

Fostul manager Călin Laza spune că el a găsit cele două containere cu blocurile operatorii la etajul trei, deasupra secţiei de Neurologie. Ambalate şi inutile. Urmau să fie trecute printr-o pasarelă de la acel nivel şi mutate la secţia ATI. „E făcută pasarela, dar nu e spartă uşa pentru că – dacă făceam acest lucru – puteam pierde cinci-şase paturi din ATI şi nu era funcţională nici una, nici alta. Abia după mutarea secţiei ATI în clădirea nouă am fi putut amenaja unitatea pentru chirurgie intervenţională. Toate se leagă de clădirea nouă care nici acum nu este gata, deşi de mai bine de un an am fost dus cu vorba că în trei luni va fi predată… pe urmă alte trei luni şi tot aşa. Noi, şi mă refer la Spital, nu am fost parte în proiect (derulat de DSP) şi mie nu mi-a prezentat nimeni niciodată nimic. În martie 2016 am început să mergem pe la ministere să ne permită să dublăm puterea instalată la reţeaua de energie electrică. Altfel, aparatura nu putea fi pornită fiindcă cei care au derulat proiectul nu se gândiseră că reţeaua n-o să reziste la doi consumatori atât de mari. În august au început să vină transformatoarele… şi iată că suntem în noiembrie şi acea clădire ce trebuia finalizată în 2015 nu-i gata. Eu am fost pe postul mincinosului de serviciu, deşi – cum spuneam – alţii s-au ocupat de proiect”, a declarat Laza.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + 9 =

ACTUALITATE
DEVA, PE CAI MARI. Monumentala parcare de la IPH, refăcută cu 157.000 lei         Ciclism pe şosea. Balcaniada a fost o premieră la Deva         Deputatul Florin Roman scoate „ciupeala” poliţiştilor în afara legii         Andi Andezit dezvăluie impresii din călătoria sa prin geoparcuri și arii protejate din România         Atacantul simerian Dragoş Danciu va juca pentru România în Turcia şi Anglia         Ziua și accidentul, în Orăștie         Rochii feminine pentru garderoba ta de sezon         Acoperișurile de bloc și mai mulți copaci s-au prăbușit în timpul unei vijelii         Pulsul Uniunii Europene. Grupul PPE din Parlamentul European: „UE 27 trebuie să fie mai puternică și mai pregătită pentru provocările viitoare”         Vizită în județ. Călin Popescu Tăriceanu la Sarmizegetusa Regia         Razie în căutarea haitelor din Valea Seacă. Hingherii au capturat zeci de câini         Un bărbat a fost înșelat pe stradă cu „daruri din partea primăriei”         Festival medieval la Castelul Corvinilor         Poiana Pelegii, murdărită după invazia turiștilor de picnic         Sărbătoare de suflet. Zilele orașului Geoagiu         Perspective europene. Iuliu Winkler: „Grupul PPE a reconfirmat sprijinul pentru Politica de Coeziune post 2020”         MONUMENT AL DELĂSĂRII. „Litoralul” Hunedoarei, o destinaţie ce a căzut din lac în puţ         Biciclist accidentat grav         Femeie înșelată de două escoace         Un tânăr a fost tâlhărit în Petroșani