LA SPITALUL JUDEŢEAN DEVA – HUNEDOARA. Două blocuri operatorii moderne zac inutile de şapte ani

În martie 2009, au fost aduse la Deva din Germania două blocuri operatorii, moderne, dotate conform standardelor româneşti, urmând ca ele să facă parte din noul bloc operator al Spitalului Judeţean. După şapte ani, aparatura medicală (în valoare de două milioane de euro) zace în conservare, ne-despachetată

 

Pentru a înţelege care este circuitul investiţiei de peste o mie de miliarde de lei vechi ce se derulează la spital, trebuie precizat de la început că banii vin de la Ministerul Sănătăţii la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, instituţie care a organizat licitaţia şi urmăreşte mersul lucrărilor. Pe măsură ce meşterii isprăvesc treaba, DSP Hunedoara face recepţii parţiale, după care predă imobilul Consiliului Judeţean, care la rândul său îl pasează mai departe la Spital. Undeva între aceste trei instituţii s-au rătăcit şi cele două blocuri operatorii rămase inutile timp de şapte ani.

 

Istorioara celor două blocuri operatorii

 

La vremea respectivă, în martie 2009, presa vuia entuziasmată. Aparatura, în valoare de două milioane de euro a fost montată în spital la etajul întâi al noii construcţii. Blocurile operatorii fuseseră transportate din Germania şi a fost nevoie de 30 de zile, cea mai mare parte a drumului făcut pe Dunăre, până la Ruse şi mai apoi cu maşini de mare tonaj. „Noile blocuri operatorii au fost aduse în vederea extinderii blocului operator pentru Spitalul Judeţean Deva. Am avut emoţii pentru că cele două module au fost foarte mari şi a fost dificilă montarea lor”, declara la vremea respectivă Ioan Rusan, director tehnic „Termogaz” Haţeg. Unul dintre cele două blocuri era nou, iar celălalt fusese primit, donaţie, de Primăria Deva. „Aveam opt săli de operaţie, iar acum vor fi zece şi aproape toate secţiile chirurgicale vor avea secţii de operaţie. Aceasta nu înseamnă că numărul angajaţilor va creşte”, declara dr. Dan Florea, managerul Spitalului Judeţean Deva. Investiţia a fost posibilă după asocierea Consiliului Local Deva cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi cu Spitalul de Urgenţă Deva. „Este o investiţie pe care am început-o în 2007, sperăm ca până la finele lui 2009 să fie terminată. Vom avea încă două blocuri operatorii şi încă 13 paturi pentru ATI”, declară Florin Oancea, viceprimarul municipiului Deva. „La finalizarea investiţiei, cele patru săli de operaţie pe care le va avea Spitalul Judeţean Deva vor putea asigura toate cazurile de urgenţă, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să apeleze la marile centre universitare”, se spune în comunicatele de presă ale vremii. Au trecut şapte ani. Degeaba.

 

Aparatură modernă şi inutilă

 

Fostul manager Călin Laza spune că el a găsit cele două containere cu blocurile operatorii la etajul trei, deasupra secţiei de Neurologie. Ambalate şi inutile. Urmau să fie trecute printr-o pasarelă de la acel nivel şi mutate la secţia ATI. „E făcută pasarela, dar nu e spartă uşa pentru că – dacă făceam acest lucru – puteam pierde cinci-şase paturi din ATI şi nu era funcţională nici una, nici alta. Abia după mutarea secţiei ATI în clădirea nouă am fi putut amenaja unitatea pentru chirurgie intervenţională. Toate se leagă de clădirea nouă care nici acum nu este gata, deşi de mai bine de un an am fost dus cu vorba că în trei luni va fi predată… pe urmă alte trei luni şi tot aşa. Noi, şi mă refer la Spital, nu am fost parte în proiect (derulat de DSP) şi mie nu mi-a prezentat nimeni niciodată nimic. În martie 2016 am început să mergem pe la ministere să ne permită să dublăm puterea instalată la reţeaua de energie electrică. Altfel, aparatura nu putea fi pornită fiindcă cei care au derulat proiectul nu se gândiseră că reţeaua n-o să reziste la doi consumatori atât de mari. În august au început să vină transformatoarele… şi iată că suntem în noiembrie şi acea clădire ce trebuia finalizată în 2015 nu-i gata. Eu am fost pe postul mincinosului de serviciu, deşi – cum spuneam – alţii s-au ocupat de proiect”, a declarat Laza.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + 12 =

ACTUALITATE
Programul de vizitare a Cetății Deva se modifică de la 1 mai         Un nou film american la Castelul Corvinilor         Spărgător prins, după ce a furat bijuterii de 110.000 de lei         Primăria Hunedoara și-a modernizat sala de ședințe         Forțe de ordine sporite la evenimentele din preajma zilei de 1 Mai         MĂRTURII. Cum a fost denunțat Eugen Evu, de colegi, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceaușescu         Mărturii din „orașul depravării”, al anilor 1940, unde prostituția clandestină scăpase de sub control         Ovidiu Moș a fost ales primar interimar al municipiului Deva         INVITAȚIE LA MIȘCARE. La start, în Crosul Cetății Regale a Hațegului         Ucigașul celor două surori din Balomir a fost condamnat         1 Mai, zi cu porți deschise la Sarmizegetusa Regia         Primăria Deva în blocaj. Ovidiu Moş (PSD), favorit la preluarea atribuţiunilor de primar         Cetățile dacice au fost ecologizate de voluntari         Matrița antică din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la 560.000 de lei         ARHIVELE HUNEDOAREI. Mărturii rare din Lagărele de prizonieri sovietici din Valea Jiului         Primăria Deva, după încarcerarea lui Mircia Muntean         OPORTUNITĂŢI. Finanţări pentru reducerea poluării cu gunoi de grajd         Planurile Apa Prod: modernizarea cu fonduri UE a rețelei de apă și canalizare din toate comunele mari         TRAGEDIA COPIILOR ALPINIȘTI. Parchetul General a preluat ancheta „Avalanșei mortale” din Retezat         Grupare de traficanți de hașiș a acuzată că transporta drogurile în stomac