„LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI”. Primarul Daniel Răducanu, implicat în afaceri dubioase cu eoliene

Afacerile dubioase cu energie verde au să-l ducă, foarte probabil, pe Daniel Răducanu, primarul comunei Baru, în beciurile DNA. Deocamdată, doar plângerile penale curg – gârlă. După învârtelile cu energie hidro de pe râul Bărişor, primarul mai are o problemă de abuz în serviciu şi cu eolienele de pe Muntele Barului

eoliene 1

Recent am dat peste altă afacere cu energie verde în care este implicat primarul comunei Baru. Este vorba despre un parc de eoliene în Muntele Barului. Această afacere este ceva mai încâlcită pentru că învârtelile cu bani produşi de vânt se încalecă cu afaceri pe bază de păşuni. În ambele cazuri primarul Daniel Răducanu este acuzat că a prejudiciat bugetul comunei cu sume considerabile.

„O floare şi doi grădinari”

Păşunile alpine din Muntele Barului sunt înscrise pe harta vânturilor. Au potenţial. Cele 173 de hectare cu pajişte pot să se transforme într-o „pădure” de eoliene. Băieţii deştepţi din energie au „mirosit” afacerea încă de acum şase ani. În comuna Baru există două proiecte de captare a energiei eoliene, aproape trase la indigo din punct de vedere tehnic. Doar la câştig şi la pierdere se deosebesc. Pe de o parte, vântul a fost pus la treabă de o firmă din Ilfov care a negociat cu proprietarii de terenuri. Pe de altă parte, o firmă patronată de un spaniol, apărut „din spuma mării”, a bătut palma cu primarul Daniel Răducanu. De pe urma primei afaceri comunitatea a ieşit în câştig, de la gheşeftul primarului nu intră nimic în visteria publică.

Afacere ca de la negustor la negustor

Asociaţia Composesorală Dealu Mare – Livadia a închiriat păşunea alpină firmei Wind Power Experts Group din Domneşti, Ilfov. Potrivit studiilor tehnice, investitorii preconizează să ridice 50 de eoliene în păşunea composesorală. Proprietarii au cedat terenul pe o perioadă de 49 de ani, urmând ca să primească o chirie de 2.700 euro pentru fiecare stâlp aero-generator. În perioada de probe, până la finalizarea investiţiei, chiriaşul se obligă să plătească Asociaţiei suma de 50.000 de euro pe an. Atât au putut negocia nişte gospodari fără multă experienţă administrativă.

Gheşeft ca de la primar la „investitor strategic”

Întâiul gospodar al comunei, primarul Daniel Răducanu, a asociat Primăria cu SC Baru Energy SRL, societate aparţinând cetăţeanului spaniol Praxedes Rodrigueiz Cortes, o firmă înfiinţată, la Deva, cu şase luni înainte de a intra în afaceri cu Daniel Răducanu. Prin contractul de asociere, primarul se obligă să cedeze terenul atâta cât pofteşte spaniolul să profite de pe urma lui, adică pe toată „perioada existenţei şi funcţionării investiţiei”. Contractul prevede că „se preconizează dezvoltarea a 2.000 MW cu posibilitatea extinderii acesteia”. (Potrivit site-urilor de specialitate, turbinele eoliene sunt fabricate la puteri variind de la 250 waţi la 5 MW, n.red.) În privinţa câştigului, primarul Daniel Răducanu a pretins 5% din valoarea curentului vândut. Primăria nu a încasat niciun leu până acum fiindcă în contract nu există nici o obligaţie a investitorului pe perioada de probe. La fiecare din cele două afaceri, descrise în paralel, sunt montaţi până acum câte doi stâlpi de probă, însă doar Asociaţia încasează bani: 50.000 de euro pe an.

Proprietarii din Baru s-au născut fără noroc

Până aici lucrurile sunt clare, dar povestea are şi o latură întunecată, privind proprietatea terenurilor. Primarul Daniel Răducanu este acuzat că a intrat în afacere cu spaniolul oferind terenuri ce nu aparţin Primăriei. Din documente reiese că un stâlp montat de asociatul Primăriei se află pe terenul unui composesorat, iar în cazul celui de al doilea stâlp ne aflăm în faza măsurătorilor topografice, existând indicii că şi acel teren aparţine tot unei asociaţii composesorale. Litigiul se află pe rolul instanţelor de judecată, care au stabilit – într-o primă fază – că primarul comunei Baru, cu rea-credinţă, nu a pus proprietarii în posesia terenurilor timp de zece ani.

Păşuni dosite inutil?

Povestea păşunilor din comuna Baru nu se învârte doar în jurul eolienelor. Comuna are 275,82 hectare de păşune, însă doar o suprafaţă de 73 de hectare a fost dată în arendă de Primărie printr-o hotărâre a Consiliului Local. Mai mult, chiar şi în cazul păşunilor scoase la licitaţie, primarul are de dat cu subsemnatul, acuzat că anul trecut a prelungit contractul de închiriere cu de la sine putere, fără acordul consilierilor. În urmă cu două luni, trei consilieri locali au avut iniţiativa de a scoate la produs şi diferenţa de 202,10 hectare de pajişte, teren care ar  putea produce 200 lei pe an pentru fiecare hectar, bani care ar trebui să ajungă în conturile Primăriei. Proiectul a fost respins de „maşina de vot” a primarului Daniel Răducanu şi astfel comunitatea e prejudiciată de sume considerabile. Greu de explicat. Dar despre această poveste vom mai auzi…

Învârteli pe drumul Bărişorului

După cum relatam în una din ediţiile trecute, primarul comunei Baru a ajuns în atenţia procurorilor ca urmare a unei plângeri penale pentru abuz în serviciu. Primarului Daniel Răducanu i se reproşează că a luat decizii „de capul lui”, fără aprobarea consiliului local, decizii care au creat un avantaj nejustificat „băieţilor deştepţi din energie”, cu riscul de a compromite un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 1,5 milioane de euro. Primarul a aprobat afaceriştilor care şi-au tras o microhidrocentrală pe Râul Bărişor cererea de a sparge un drum construit cu fonduri europene, în condiţiile în care astfel de abateri se lasă cu returnarea banilor primiţi de la UE.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + douăzeci =

ACTUALITATE
PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării         Percheziții DIICOT în Hunedoara         SCĂLDĂTOAREA DEVEI. Aqualand, patria politrucilor mufaţi la banul public         Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă         Hoţii îşi fac de cap în „ţara comandantului Mocanu”. Farmacii şi magazine prădate la Lupeni         Alin Simota se află pe lista interlopilor fugari de un an         Proiect pentru un parc tematic în jurul Castelului Corvinilor         Reparații pe șoseaua Deva – Lugoj         Asigurații nu mai au nevoie de adeverințe de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de servicii medicale         Trei incendii au avut loc în Hunedoara         Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva