LA LIMITA PENALULUI. Abuzurile primarului Ovidiu Bălan ating orăştienii la buzunare

Locuitorii municipiului Orăştie plătesc impozite mai mari, pentru că primarul Ovidiu Bălan refuză să pună în aplicare o hotărâre a Consiliului Local aprobată încă din luna februarie. Primăria Orăştie a fost singura care a pus oamenii să plătească biruri suplimentare ca să ajungă să-şi achite impozitele şi este, de asemenea, singura primărie care nu aplică decizia consilierilor de reducere a impozitelor. La vecinii din Simeria, tot cu primar PSD – ca să dăm doar un exemplu, oamenii plătesc dări mai mici.

 

Este a doua oară, în decurs de trei luni, când locuitorii municipiului Orăştie au de pătimit de pe urma deciziilor aberante, chiar abuzive, ale primarului Ovidiu Bălan. Vă reamintim că, la începutul anului, locuitorii din Orăştie au fost obligaţi, din dispoziţia primarului, să plătească impozitul pe baza unui extras de carte funciară. (Nici un alt primar din judeţ n-a impus o astfel de regulă.) Din ordinul lui Bălan, fiecare cetăţean a fost nevoit să piardă trei zile pe la cozi interminabile şi să achite o taxă pentru extras CF, ca să i se permită să dea bani la stat, să-şi achite impozitul. Acum, primarul municipiului Orăştie o comite din nou şi tot pe spinarea oamenilor care-i alimentează bugetul local.

 

Fiscalitate excesivă

 

La începutul lunii februarie, devenise limpede că noul Cod Fiscal pune poveri suplimentare în cârca plătitorilor de taxe şi impozite. Aproape toate primăriile din judeţ au căutat să reducă birurile la populaţie, dări ce fuseseră stabilite la sfârşitul anului trecut, înainte să apară normele de aplicare ale Codului Fiscal. La Deva, reducerea cotelor de impozitare s-a făcut după o campanie asiduă a societăţii civile, care a pus presiune pe executivul primăriei. La Brad, Simeria sau Hunedoara diminuarea impozitului s-a făcut în linişte, fără mari convulsii. În municipiul Orăştie, micul ajutor oferit de consilierii locali cetăţenilor a fost şuntat prin abuzul de putere al primarului Ovidiu Bălan.

 

Liberalii cer reducerea impozitelor

 

În primele zile ale lunii februarie, consilierii locali PNL Orăştie au iniţiat un proiect prin care propuneau reducerea impozitelor pe clădiri şi terenuri percepute de la populaţie, tocmai pentru a diminua impactul negativ provocat de noul Cod Fiscal (care Cod, în paranteză fie spus, este „opera” Guvernul PSD).  Câteva zile mai târziu, primarul Ovidiu Bălan a cerut liberalilor să îl treacă co-autor al proiectului, altfel va boicota aplicarea reducerilor. Au urmat negocieri şi, la final, părţile au căzut de acord să apară că diminuarea birurilor se face la iniţiativa primarului Ovidiu Laurenţiu Bălan şi a viceprimarului Dorin Ioan Popa. Proiectul a intrat pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu din 25 februarie şi a fost aprobat în unanimitate cu votul celor 18 consilieri prezenţi. Astfel a apărut Hotărârea nr. 21/ 2016, care trebuia să producă efecte de îndată. Suntem în luna aprilie şi locuitorii din Orăştie nu plătesc nici cu un bănuţ mai puţin, pentru că aşa vrea primarul Ovidiu Bălan.

 

O şuetă în dispreţul legii

 

În şedinţa de la sfârşitul lunii martie, consilierii locali i-au cerut primarului explicaţii, să spună pentru care motiv nu a pus în aplicare o hotărâre care are caracter de lege (este obligatorie) pentru executivul primăriei. Ovidiu Bălan spune că a purtat o discuţie cu prefectul Sorin Vasilescu, în urma căreia a decis să nu aplice legea. „În prima decadă a lunii martie s-a făcut o adresă către Ministerul de Finanţe, pentru că a existat o practică masivă a autorităţilor publice locale de reducere a impozitelor, şi am cerut un punct de vedere cu privire la legalitatea acestor demersuri”, ne informează Dan Terteci, director de cancelarie la Instituţia Prefectului. Finanţiştii nu au formulat încă un răspuns, dar hotărârea este executorie. „Dacă sunt cu caracter normativ, aduse la cunoştinţa publicului şi neatacate, hotărârile produc efect”, mai spune Terteci.

 

La Simeria s-a putut şi fără tam-tam

 

Toate primăriile care au decis să reducă impozitul l-au redus. Spre exemplu, Emil Rîşteiu, primar PSD, spune că la Simeria se percep biruri mai mici, iar procedurile au fost făcute cam în aceeaşi perioadă cu cei din Orăştie. „Am redus valorile de referinţă la nivelul minim pe care îl permite Codul Fiscal şi, da!, la Simeria se aplică hotărârea consiliului local. Interpretări din astea… Ce să zic… atâta timp cât normele metodologice ale Codului Fiscal au apărut abia anul acesta, nu ne pot obliga cei de la Finanţe să respectăm o hotărâre luată anul trecut”, spune primarul oraşului Simeria.

 

Impozite cu 25 la sută mai mici

 

Primarul Ovidiu Bălan se află în situaţia unui abuz de putere, prin refuzul său de a aplica reducerea de impozit cu care – culmea neseriozităţii! – nu numai că a fost de acord, dar a insistat să apară public ca iniţiator. „Ştim că majoritatea salariilor în Orăştie sunt la limita subzistenţei, ca să nu mai vorbim de amărâtele de pensii. Aberaţiile noului Cod Fiscal au făcut ca toţi cetăţenii Orăştiei să plătească, în acest an, un impozit considerabil mai mare pe proprietăţi, faţă de anii trecuţi. De aceea, am dorit foarte mult să amelioram, pe cât ne este îngăduit de lege, această bulversare creată în rândul orăştienilor şi, în luna februarie, am iniţiat şi am aprobat o Hotărâre de Consiliu Local de micşorare cu aproximativ 25 la sută a impozitul pentru terenurile intravilane şi pentru construcţiile deţinute de persoanele fizice. Din păcate pentru cetăţenii acestui oraş, nici până astăzi, primarul nu a pus în aplicare această Hotărâre de Consiliu. Sperăm să se întâmple cât mai repede acest lucru, pentru ca cetăţenii care nu au plătit încă impozitul să plătească mai puţin, iar cei care au plătit să poată să-şi ceara înapoi banii plătiţi în plus”, spune Dorin Ioan Popa, viceprimarul (PNL) municipiului Orăştie.

 

Manual de umilit concetăţenii

 

Locuitorii din municipiul Orăştie sunt, din nou, victime ale capriciilor primarului Bălan. Unicat în judeţul Hunedoara (posibil şi în România, nu ştim pentru că n-am mers cu verificările atât de departe), oamenii din Orăştie au fost puşi să-şi scoată extras de carte funciară ca să poată plăti impozitul. Din ordinul primarului Bălan, fiecare cetăţean a fost nevoit să piardă zile pe la cozi până să ajungă cu impozitul achitat. Ordinul primarului Ovidiu Bălan a provocat indignarea plătitorilor de taxe şi impozite, ofensaţi că sunt trataţi de edil ca nişte infractori, ca şi cum ei toţi ar încerca să fenteze statul cu declaraţii false, prin care îşi diminuează intenţionat suprafaţa impozitată. Timp de două luni, oamenii au fost chinuiţi degeaba, după care primarul şi-a revocat ordinul şi cetăţenii din Orăştie plătesc la fel ca anul trecut, dar cu mai puţină bătaie de cap. Din păcate, un alt abuz al primarului Ovidiu Bălan nu le permite să plătească impozite mai mici.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “LA LIMITA PENALULUI. Abuzurile primarului Ovidiu Bălan ating orăştienii la buzunare

  1. Alex

    Ovidiu Bălan trebuie sa reziste tuturor atacurilor PNL-iste, oricum va castiga alegerile! Succes in alegeri alaturi de PSD!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 3 =

ACTUALITATE
Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia         EXCLUSIV. Alpiniştii daţi dispăruţi: “Cea mai mare problemă a noastră a fost că nu am putut să comunicăm cu nimeni”         ANGAJAŢII DE MEDIU, PROTEST SPONTAN. Aroganţa Guvernului PSD dinamitează atragerea de fonduri europene