IULIU WINKLER GRUPUL PPE: Interesele cetățenilor europeni, prioritare în negocierea Brexit-ului

Interesele cetățenilor europeni sunt prioritatea negociatorilor UE în privința ieșirii Marii Britanii din Uniune, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) exprimând punctul de vedere al Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

 

Potrivit acestuia, Grupul PPE vrea să se asigure că cetățenii europeni nu vor fi cei care vor plăti ”facturile” Brexit-ului nici din punct de vedere financiar, dar nici în ceea ce privește îngrădirea celor patru libertăți fundamentale ale UE, respectiv circulația liberă a oamenilor, mărfurilor, serviciilor și capitalurilor.

Iuliu Winkler a afirmat că Grupul PPE este preocupat de soarta post-Brexit a celor 3 milioane de europeni din diverse state membre care lucrează, studiază sau trăiesc în Marea Britanie, printre care se numără și aproximativ 300.000 de cetățeni ai României.

”După un an și jumătate de la începutul dialogului dintre Marea Britanie și UE cu privire la condițiile concrete în care se va produce Brexit-ul s-au rezolvat prea puține dintre problemele care îi privesc direct pe cetățeni. Cifrele statistice vin să confirme lipsa de claritate și informații concrete resimțită de către cetățenii europeni, anul trecut fiind înregistrat un număr record de europeni, 139.000, care au părăsit Regatul Unit”, a spus Winkler.

În procesul legat de Brexit, Grupul PPE consideră că nimic nu este mai important decât claritatea și predictibilitatea cu privire la statutul cetățenilor europeni. ”Este datoria noastră să ne ocupăm de clarificarea procedurilor pe care vor trebui să le urmeze, după Brexit, cetățenii UE care astăzi au rezidență în Marea Britanie. Mecanismul propus de Ministerul de Interne britanic este obscur, greoi și confuz. Trebuie să se revină asupra acestuia și cred că, pentru continuarea dreptului de ședere în Marea Britanie, este nevoie de o procedură simplificată, iar refuzurile trebuie să fie excepții. Bineînțeles, la rândul lor, cetățenii  britanici rezidenți în state membre ale UE trebuie să se bucure în continuare de drepturile actuale. Nu putem clarifica grijile pe care ni le semnalează mediul de afaceri sau instituțional dacă nu ne ocupăm în primul rând de oameni”, a adăugat europarlamentarul UDMR.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 6 =