În județul Hunedoara, PNL a devenit mai puternic din lăcomia PSD

Ordonanța 55, cea mai fioroasă demonstrație că actuala putere de stânga își dorește să dețină controlul unic și deplin al României, chiar și călcând peste lege și voința electoratului, a fost un eșec deplin pentru PSD în județul Hunedoara. Astfel, singura forță politică ce și-a consolidat poziția, inclusiv în administrația publică locală, este PNL – în deja noua construcție rezultată din fuziunea cu PDL

tabela-de-marcaj-copii-scor

Joi, 16 octombrie 2014, a fost ultima zi când aleșii au putut folosi Ordonanța 55 pentru a-și schimba formațiunea politică, fără consecințele legii normale, care interzice migrația în zona administrativă. O scurtă analiză asupra unui bilanț provizoriu al transferurilor politice din județul Hunedoara se arată, în consecință, util. De notat că, în momentul realizării acestei analize, lideri politici hunedoreni susțineau că încă se mai poartă negocieri, astfel încât situația exactă o vom afla abia în zilele ce urmează.

Evident, concluzia directă, ușor de estimat, este aceea că PSD a „reușit” mai ales să piardă și oameni și poziții în structurile administrative ale aleșilor. Deși a pornit la drum cu un optimism frenetic, lansând vești mari, cum că o mulțime de aleși vor intra în PSD, social-democrația hunedoreană stă acum pitită, după ce socotelile au ieșit de-a-ndoaselea.

 

PNL și-a consolidat poziția în județ

Principalele lovituri ale PNL au fost cele de la Consiliul Județean și administrațiile din Deva, Șoimuș și Orăștie. Astfel, în Consiliul Județean Hunedoara, noul PNL (ACL, până după alegerile prezidențiale, n.r.) a fost consolidat cu șase consilieri județeni care au venit de la UNPR, PP-DD și PC, astfel încât majoritatea de dreapta are 22 de consilieri din 32, în plus beneficiind indirect și de aportul a încă doi consilieri independenți, unul provenind din PNL, altul din PSD. Așadar, în CJ Hunedoara, stânga mai are doar opt consilieri.

În Deva, PNL a preluat controlul total, la nivel administrativ, deținând nu numai majoritatea în Consiliul Local și ambii viceprimari, ci chiar pe primarul Petru Mărginean, recent înscris în tabăra liberală.

În Șoimuș – comuna liderului PSD Laurențiu Nistor! – primarul Mihai Irimie, însoțit de șapte consilieri locali, a trecut în PNL. În Orăștie, unde este primar PSD, PNL a preluat controlul Consiliului Local, ultima mișcare fiind intrarea în PNL a doi consilieri, unul de la PNȚCD, celălalt de la PC. De notat că, în Orăștie, s-a făcut și o infuzie importantă de membri PNL de la PNȚCD, PC și PRM.

 

Pierderi mici, câștiguri importante

Un scurt bilanț a fost făcut marți chiar de liderul PNL Mircea Moloț: „La ora actuală (marți seara, n.r.) avem 75 de consilieri care au venit la noi din toate formațiunile politice, de la UNPR, PP-DD, PSD, PRM și PC. Dintre aceștia, șase sunt consilieri județeni. Avem încă doi primari – de la Deva, Petru Mărginean, fost președinte PC Hunedoara, și de la Șoimuș, Mihai Irimie – fost președinte PRM Hunedoara -, și patru viceprimari – de la Șoimuș, Cerbăl, Hărău și Vața. Din păcate, avem și pierderi. În primul rând, doi primari, de la Mărtinești, care a trecut la PSD, și primarul de la Ribița, care s-a declarat independent. Avem un consilier județean de la PNL care s-a declarat independent – Adrian Zvâncă, din Valea Jiului. De asemenea, avem plecată o trupă importantă de la comuna Densuș – viceprimarul, cu doi consilieri de la PNL, au plecat la PSD, iar de la Peștiș au plecat doi consilieri de la PDL”.

 

Stânga firavă

De cealaltă parte a baricadei, din primele noastre estimări, PSD abia a captat cam 15 aleși locali, iar UNPR vreo 13. Capturile mai importante din tabăra de stânga ar fi primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a părăsit PDL pentru UNPR, împreună cu trei consilieri, primarul de la Mărtinești și viceprimarii de la Densuș și Sarmizegetusa (ultimul, din surse social-democrate, n.r.). Păgubos, PSD Hunedoara a pierdut-o și pe șefa tineretului PSD devean, Oana Frânc – și consilier local -, și pe fosta lideră a femeilor social-democrate din județ, Liliana Țolaș, prima intrând în PNL, cea de-a doua declarându-se, deocamdată, independentă, cele două fiind printre cele mai active membre pe când erau în tabăra social-democrată.

Cum spuneam, adevăratele cifre ale acestei perioade de zăpăceală politică vor ieși la iveală abia în zilele ce urmează, dar balanța acestui război politic rămâne clar înclinată în beneficiul dreptei hunedorene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru − 3 =

ACTUALITATE
Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național         Miner rănit grav la Mina Lupeni         Accident grav în Bălata         10 ani de la cel mai cumplit jaf armat din Hunedoara. Ce s-a întâmplat cu „echipa morții”         LEGILE JUSTIŢEI. Mircea Moloţ: „Şi magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor”         Firma omului de afaceri Emil Părău va achita 3.500 de lei Societăţii Române de Televizune         Mihai Mica a fost exclus din ALDE şi pierde postul de consilier local la Deva         Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara         Primii colindători la Primăria Deva         Bătrâni jefuiți în locuință, de falși instalatori         Spargere în cabinetul stomatologic         Accidentat pe o trecere de pietoni din Orăștie         UPDATE. Copila de nouă ani dată dispărută a fost găsită         11 utilaje de deszăpezire vor acționa în municipiul Deva         Bilete gratuite de călătorie pentru pensionari         Brazii de Crăciun vor fi aduși din Alba         Peste 7.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva în luna noiembrie         Aproape 500 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali în luna noiembrie         Primarul Gheorghe Ile va primi daune morale