În județul Hunedoara, PNL a devenit mai puternic din lăcomia PSD

Ordonanța 55, cea mai fioroasă demonstrație că actuala putere de stânga își dorește să dețină controlul unic și deplin al României, chiar și călcând peste lege și voința electoratului, a fost un eșec deplin pentru PSD în județul Hunedoara. Astfel, singura forță politică ce și-a consolidat poziția, inclusiv în administrația publică locală, este PNL – în deja noua construcție rezultată din fuziunea cu PDL

tabela-de-marcaj-copii-scor

Joi, 16 octombrie 2014, a fost ultima zi când aleșii au putut folosi Ordonanța 55 pentru a-și schimba formațiunea politică, fără consecințele legii normale, care interzice migrația în zona administrativă. O scurtă analiză asupra unui bilanț provizoriu al transferurilor politice din județul Hunedoara se arată, în consecință, util. De notat că, în momentul realizării acestei analize, lideri politici hunedoreni susțineau că încă se mai poartă negocieri, astfel încât situația exactă o vom afla abia în zilele ce urmează.

Evident, concluzia directă, ușor de estimat, este aceea că PSD a „reușit” mai ales să piardă și oameni și poziții în structurile administrative ale aleșilor. Deși a pornit la drum cu un optimism frenetic, lansând vești mari, cum că o mulțime de aleși vor intra în PSD, social-democrația hunedoreană stă acum pitită, după ce socotelile au ieșit de-a-ndoaselea.

 

PNL și-a consolidat poziția în județ

Principalele lovituri ale PNL au fost cele de la Consiliul Județean și administrațiile din Deva, Șoimuș și Orăștie. Astfel, în Consiliul Județean Hunedoara, noul PNL (ACL, până după alegerile prezidențiale, n.r.) a fost consolidat cu șase consilieri județeni care au venit de la UNPR, PP-DD și PC, astfel încât majoritatea de dreapta are 22 de consilieri din 32, în plus beneficiind indirect și de aportul a încă doi consilieri independenți, unul provenind din PNL, altul din PSD. Așadar, în CJ Hunedoara, stânga mai are doar opt consilieri.

În Deva, PNL a preluat controlul total, la nivel administrativ, deținând nu numai majoritatea în Consiliul Local și ambii viceprimari, ci chiar pe primarul Petru Mărginean, recent înscris în tabăra liberală.

În Șoimuș – comuna liderului PSD Laurențiu Nistor! – primarul Mihai Irimie, însoțit de șapte consilieri locali, a trecut în PNL. În Orăștie, unde este primar PSD, PNL a preluat controlul Consiliului Local, ultima mișcare fiind intrarea în PNL a doi consilieri, unul de la PNȚCD, celălalt de la PC. De notat că, în Orăștie, s-a făcut și o infuzie importantă de membri PNL de la PNȚCD, PC și PRM.

 

Pierderi mici, câștiguri importante

Un scurt bilanț a fost făcut marți chiar de liderul PNL Mircea Moloț: „La ora actuală (marți seara, n.r.) avem 75 de consilieri care au venit la noi din toate formațiunile politice, de la UNPR, PP-DD, PSD, PRM și PC. Dintre aceștia, șase sunt consilieri județeni. Avem încă doi primari – de la Deva, Petru Mărginean, fost președinte PC Hunedoara, și de la Șoimuș, Mihai Irimie – fost președinte PRM Hunedoara -, și patru viceprimari – de la Șoimuș, Cerbăl, Hărău și Vața. Din păcate, avem și pierderi. În primul rând, doi primari, de la Mărtinești, care a trecut la PSD, și primarul de la Ribița, care s-a declarat independent. Avem un consilier județean de la PNL care s-a declarat independent – Adrian Zvâncă, din Valea Jiului. De asemenea, avem plecată o trupă importantă de la comuna Densuș – viceprimarul, cu doi consilieri de la PNL, au plecat la PSD, iar de la Peștiș au plecat doi consilieri de la PDL”.

 

Stânga firavă

De cealaltă parte a baricadei, din primele noastre estimări, PSD abia a captat cam 15 aleși locali, iar UNPR vreo 13. Capturile mai importante din tabăra de stânga ar fi primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a părăsit PDL pentru UNPR, împreună cu trei consilieri, primarul de la Mărtinești și viceprimarii de la Densuș și Sarmizegetusa (ultimul, din surse social-democrate, n.r.). Păgubos, PSD Hunedoara a pierdut-o și pe șefa tineretului PSD devean, Oana Frânc – și consilier local -, și pe fosta lideră a femeilor social-democrate din județ, Liliana Țolaș, prima intrând în PNL, cea de-a doua declarându-se, deocamdată, independentă, cele două fiind printre cele mai active membre pe când erau în tabăra social-democrată.

Cum spuneam, adevăratele cifre ale acestei perioade de zăpăceală politică vor ieși la iveală abia în zilele ce urmează, dar balanța acestui război politic rămâne clar înclinată în beneficiul dreptei hunedorene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Calvarul șoferilor de pe DN 7 continuă. Restricțiile de pe autostradă s-au prelungit         O nouă tranșă de disponibilizări. Numărul celor care pleacă, în funcție de rectificarea de la Ministerul Finanțelor         Sens giratoriu în locul trecerii de pietoni mortale de pe DN 7         Incendiu la Fețele Albe         Transport public local pentru Cartierul Grigorescu – de miercuri, 14 noiembrie 2018         FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad         Violență într-un cartier al Devei         Razii la depozitele de lemne. Ce amenzi au dat polițiștii         Spărgător de mașini prins în flagrant         Jaf în pădurile României/ 23.000 mc de lemn tăiați numai din Parcul Național Retezat și Defileul Jiului!         Dolarul atinge un nou maxim al ultimelor 16 luni         Cum poate fi rezolvată problema trecerii de pietoni mortale de la Sântandrei         CÂT PREŢ POŢI PUNE PE CUVÂNTUL LOR? Costel Avram, administratorul judeţului, se încurcă în minciuni         PROTEST, ZIUA A ŞASEA. Preşedintele Mircea Bobora dă o soluţie cu amânare         Fabrica din Băcia rămâne închisă         Noi dotări pentru pietonala din Hunedoara         LEGE BLOCATĂ. Pensiile minerilor și siderurgiștilor vor fi recalculate. Nu se știe când!