ÎN „EPOCA” GLIGOR: Consiliul Judeţean finanţează un imn al judeţului despre care nu se ştie mai nimic

Consilierii judeţeni au aprobat finanţarea unui imn al judeţului Hunedoara, proiect ce a trecut neobservat, fără consultarea populaţiei, fără un concurs de lucrări şi chiar fără ca aleşii să ştie ce votează. Proiectul se derulează printr-o asociaţie din municipiul Hunedoara, care nu a activat niciodată direct în domeniul cultural

Prin imn, ca lucrare muzicală – nu poem de preamărit corifeii momentului, se înţelege un cântec solemn şi reprezentativ, care să trezească emoţii şi sentimente puternice în comunitatea care l-a adoptat. Într-o lume civilizată, înainte de a finanţa cu bani publici un astfel de proiect, populaţia este consultată, se fac dezbateri publice, se organizează concurs de lucrări, la care sunt invitaţi să participe muzicieni, etnografi, istorici – în general, oameni de cultură. Într-o ţara civilizată se organizează multe, dar noi suntem încă departe…

Imnul Judeţului, votat în orb de consilieri

La Consiliul Judeţean Hunedoara, nici măcar aleşii care au votat proiectul nu prea ştiu pe ce dau banii. Unii dintre consilierii judeţeni nici măcar nu-şi amintesc să fi votat vreun astfel de proiect. Nu-i de mirare, pentru că „Imunul Judeţului Hunedoara” s-a strecurat într-un „snop” de proiecte aprobate la foc automat. Pe de altă parte, surprinzător, consilierii judeţeni sunt nepermis de neglijenţi cu detaliile la proiectele pe care le finanţează şi foarte grijulii în amănunte la proiectele respinse. Lista proiectelor culturale selectate la finanţare nu conţine nici măcar titlul proiectului, doar asociaţia care l-a depus şi suma care i-a fost alocată. Pentru comparaţie, lista proiectelor respinse este mult mai generoasă în informaţii. Se precizează cine a depus proiectul, ce vrea să facă şi motivul pentru care nu a primit finanţarea. Dacă ar fi apărut explicit că administraţia judeţeană finanţează IMNUL JUDEŢULUI HUNEDOARA, sunt convins că subiectul nu ar fi trecut neobservat. Vă reamintim că acest proiect a fost votat în perioada interimarului lui Dorin Gligor, în vremea „marilor decartelări” şi a „transparenţei totale”.

De imn se ocupă un ONG fără gram de experienţă în cultură

IMNUL JUDEŢULUI HUNEDOARA este un proiect depus de Asociaţia Civică Solidaritatea Hunedoara şi aprobat la finanţare de Consiliul Judeţean, care a acordat 5.000 lei pentru facerea lui. Asociaţia condusă de Marin Mititelu precizează că „NU A ACTIVAT, DIRECT, ÎN DOMENIUL CULTURAL”, dar promite să îl coopteze în proiect pe legendarul Nicu Covaci, liderul formaţiei Phoenix. Am contactat o parte dintre consilierii judeţeni, să aflăm ce ştiu despre finanţarea imnului. Nu am putut lua legătura cu toţi, pentru că mulţi dintre aleşii judeţeni folosesc prea puţin sau deloc telefonul de serviciu. În orice caz, cei mai activi şi mai vocali consilieri au răspuns apelului nostru. (Şi, până la urmă, chiar nu-i nevoie să bei toată marea, ca să-ţi dai seama că apa-i sărată.) Niciunul din cei chestionaţi nu a fost de acord cu ideea ca un IMN al judeţului să fie lăsat pe mâna unui ONG (care nici măcar nu are preocupări culturale) şi toţi au susţinut că se impune consultarea populaţiei.

Studenţie cu Phoenix, dar fără dezbatere nu merge

Doru Gaita, consilier PSD, a trăit studenţia în preajma formaţiei Phoenix. „Nu ţin minte să fi votat aşa ceva, eu de acest proiect nu-mi aduc aminte. Am să mă interesez, dar mie nu-mi scapă chestii de genul acesta. Imnul nu e făcut pentru unul sau altul, e pentru populaţia judeţului. Eu îi ştiu bine pe membrii formaţiei Phoenix, am fost coleg de grupă la facultate cu Moni Bordeianu, sunt „meseriaşi”, dar asta nu înseamnă că le dăm lor să-l facă şi ce spun ei aia e bun. Un astfel de proiect trebuie să treacă prin furcile caudine ale meseriaşilor din branşa respectivă. Putem face un astfel de proiect, dacă organizăm concurs, iar „arbitrii” să fie muzicieni. În mod categoric, este nevoie de un concurs şi de consultarea populaţiei pentru un astfel de proiect. Fără dezbatere publică, nu se poate face aşa ceva”, a spus Gaita.

Habar nu avea de proiect

Nicolae Ivănuş, consilier UNPR, a recunoscut cinstit că habar nu are de proiect. „A fost votat în mandatul acesta? N-am reţinut să fi votat aşa ceva. Nu ştiu dacă mai este vreunul dintre consilieri să recunoască treaba asta, dar eu recunosc: nu ştiu de acest proiect. Dacă a fost acum câteva luni… Oricum, am înţeles mai bine după excursia asta (audierea consilierilor judeţeni la DNA, n.red.) de acum zece zile, cum e cu votul. Îmi fac mea culpa… Ca părere personală, imnul ar trebui să fie legat de Apuseni, iar ca muzică să fie ceva din muzica populară. Dar nu m-am gândit niciodată la ideea asta de a avea un imn al judeţului Hunedoara şi nici nu ştiu care sunt procedurile”, a declarat Ivănuş.

Fără referendum, e prea mult…

Dorin Gligor, vicepreşedinte Consiliului Judeţean (PNL via PDL), cel care a iniţiat proiectul în calitate de preşedinte interimar, a avut nevoie de multe detalii, până să-şi aducă aminte de finanţarea imnului. „Nu ştiu, acum, dacă s-a făcut, s-a plătit… Categoric, un imn înseamnă ceva reprezentativ. Eu nu pot să spun că ştiu în amănunt fiecare proiect depus de ONG-urile respective, mai ales că, în urmă cu doi ani, a fost un scandal foarte mare cu nu-ştiu-câte ONG-uri făcute peste noapte, ca să-şi însuşească banii publici. Acum, eu n-am avut implicare, decât prin ceea ce spune legea punct cu punct la capitolele respective. Nu-mi dau seama dacă ar trebui făcut un plebiscit. Cred că-i prea mult lucrul acesta… Numele de Nicu Covaci, vehiculat în toată treaba asta, nu mi se pare o proastă carte de vizită”, e de părere Gligor.

E o idee neserioasă

Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara (PNL), spune că însăşi ideea de imn a judeţului i se pare o chestiune aventuroasă. „Eu nu am fost de acord de la început, nici nu am auzit până acum de vreun imn al judeţului care să fie făcut de un ONG. Dacă ei vor să facă un cântec şi să-i spună „Imnul Judeţului” – n-au decât! Dar nu-i o chestiune oficială, e o problemă privată. Eu, personal, nu aş adopta un imn al judeţului fără consultarea publicului, fără să fie o emanaţie a unei mari majorităţi”, a declarat David. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că banii pentru acest proiect au fost aprobaţi, dar nu au fost accesaţi.

Aceeaşi manevră şi în municipiul Hunedoara

Asociaţia condusă de Marin Mititelu a depus un proiect asemănător şi la Primăria Municipiului Hunedoara, de unde a obţinut aprobare pentru IMNUL CASTELULUI CORVINILOR. Tot Nicu Covaci este „arvunit” să compună muzica şi versurile, iar Primăria se oferă să dea ceva mai mulţi bani, faţă de ce a aprobat Consiliul Judeţean. Este vorba despre 7740 de lei. În cazul Primăriei Hunedoara, a fost semnat deja contractul de finanţare. Din păcate, până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să obţinem detalii şi puncte de vedere despre felul în care se derulează acest proiect în municipiul de pe Cerna.

„În judeţul Hunedoara”

Probabil că cei mai în vârstă îşi amintesc de faptul că Hunedoara avea un imn pe vremea de dinainte de revoluţie, imn pe care îl cântau studenţii, mai ales când erau duşi cu dubele în practică agricolă. Textul era simplu, avea un singur vers repetat la nesfârşit: „În judeţul Hunedoara”. Doar din când în când, „dirijorul” anunţa ce strofă urmează şi când e refren.

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “ÎN „EPOCA” GLIGOR: Consiliul Judeţean finanţează un imn al judeţului despre care nu se ştie mai nimic

  1. emil

    De ce nu se sesizeaza nimeni pentru porcariile facute de acest individ? Cum se permite asa ceva ce fac consilierii de ce nu sesizeaza Prefectul organele statului?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 4 =

ACTUALITATE
Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci         Liviu Gabriel Dumitru va fi noul șef al Școlii de Agenți din Cluj – Napoca         Copil accidentat grav după ce s-a electrocutat pe un pod din Hunedoara         Intensificarea traficului de pasageri pe Aeroportul din centrul ţării         Ministrul Carmen Dan a convocat comisia tehnică centrală pentru alegerile parțiale din luna noiembrie         Un bărbat de 71 de ani s-a urcat băut la volan și a produs un accident         Hoți care au devastat calea ferată prinși de Poliție         O tânără s-a spânzurat în locuința ei din Deva