3.6 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

ÎN CAZUL POLUĂRII CU PLUMB. Statul va plăti peste 300.000 de euro ca să acopere incompetenţa dregătorilor

În decembrie se fac doi ani de când judeţul Hunedoara este otrăvit cu deşeuri de plumb, încadrate de lege la categoria substanţe foarte toxice, şi acum prefectul Sorin Vasilescu pretinde că nu-s chiar aşa de periculoase. Asta după ce a semnat comunicate de presă, a înfiinţat comisii şi a sesizat organele de cercetare penală în legătură cu deşeurile toxice. I-am sugera prefectului Vasilescu să le ia acasă, dacă e convins că sunt inofensive. Şi să trăiască cu ele în bătătură măcar doi ani, cât au stat pulberile pe capul hunedorenilor din cauza incompetenţei, a nepăsării şi a complicităţii oamenilor pe care îi coordonează

Declaraţiile au fost făcute de prefectul Sorin Vasilescu pe finalul emisiunii „Punctul de vedere”, moderată la Hunedoara TV de Mircea Mihuleţ în ziua de 1 octombrie 2015. După aproape doi ani de la primul transport ilegal de pulberi toxice şi la 14 luni de la „demararea” acţiunilor comisiei pe care a înfiinţat-o pentru lichidarea poluării cu plumb, prefectul s-a sucit şi minimalizează efectele pulberilor toxice.

Dilemă: Pulberi foarte toxice la Sibiu, inofensive la Hunedoara?

„Deşeurile astea nu unt aşa periculoase cum se discută, pentru că – dacă erau periculoase, le declarau substanţe periculoase şi atunci puteau să ia măsurile imediat. Nefiind deşeuri periculoase procedurile sunt mai greoaie”, spune prefectul Vasilescu. Declaraţia este halucinantă. Cu alte cuvinte, deşeurile au plecat cu menţiunea substanţe periculoase din judeţul Sibiu şi au ajuns inofensive în Hunedoara. (Nici măcar nu e pe traseu Mănăstirea Prislop, că tot sunt „la modă” minunile părintelui Arsenie Boca.) Potrivit datelor oficiale, pulberile de la Copşa Mică sunt „din categoria deşeuri din metalurgia termică a plumbului – cod deşeu 10.04.01 zguri de la topirea primară şi secundară, denumite „zguri oxidice, conţinând : 1-22 % Pb; 0,07 % Zn; 0,02 % As”. (Apropo de concentraţii, prefectul spunea că pulberile nu conţin arsenic, deşi din înscrisuri reiese altceva.) Aşadar, deşeurile au fost declarate periculoase de la început, adică înainte de a ajunge în judeţul Hunedoara, de către APM Sibiu, instituţia care a aprobat transportul lor în condiţii speciale. Cât despre opinia prefectului din care reiese că Garda de Mediu nu a putut „să ia măsurile imediat”, îi aducem aminte că Garda a luat imediat măsuri de muşamalizare a cazului şi au revenit abia după ce subiectul a apărut în Ziarul Hunedoreanului.

Vasilescu dă vina pe lege şi proceduri

Prefectul Sorin Vasilescu mai susţinea că procedurile legale sunt greoaie. „Procedura pe care o au pe mediu, lucrurile se derulează într-o perioadă de timp foarte lungă. Trebuie să treacă o perioadă de timp până când îl declară un deşeu periculos, după care sunt trei etape. Cele trei etape durează 15 şi cu 60 (de zile) şi cu – parcă – şase luni – sunt opt luni şi jumătate”, spune prefectul. Lăsăm la o parte faptul că au trecut deja 14 luni de când a „demarat” la împins hârtii comisia înfiinţată din ordinul domniei sale, deci aproape dublu timpului prognozat, dar nu putem trece peste faptul că prefectul Sorin Vasilescu încearcă să se „scoată” prin interpretări futuriste a procedurilor legale.

Potrivit, procedurilor SC Auto Trading Corporation Inc SRL Hunedoara, firmă controlată de Gabriel Deac, era obligată ca, în termen de 15 zile, să elimine deşeurile toxice care zac la Poarta Zgurii de pe platforma fostului combinat siderurgic. În caz contrar, fostul afacerist implicat în dosarul „Hidra” trebuia să plătească amenzi de până la cinci miliarde de lei vechi. Timpul a expirat, dar vă înşelaţi dacă presupuneţi că poluatorul a fost deranjat contravenţional de comisarii Gărzi de Mediu. A doua fază (aceea de 60 de zile despre care vorbea prefectul Sorin Vasilescu) se referă la evaluarea gradului de poluare a terenurilor. Proprietarul deşeurilor era dator să angajeze o firmă specializată care să facă măsurători şi să stabilească cât de afectat este mediul şi ce măsuri se impun. În faza a treia, firma lui Deac trebuie să decontamineze terenul, manevră pentru care avea la dispoziţie şase luni.

Şi otrăviţi cu plumb şi cu banii luaţi

Acestea sunt procedurile, dar autorităţile n-au motive să aştepte opt luni şi jumătate cu mâinile încrucişate, câtă vreme proprietarul substanţelor periculoase nu a mişcat un deget pentru îndepărtarea sursei de poluare, adică a deşeurilor cu plumb. Toate operaţiunile costă peste 300.000 de euro. Culmea nesimţirii e că aceşti bani vor fi plătiţi din visteria publică, în condiţiile în care vinovatul poluării nu se achită de sarcinile impuse – şi deocamdată nu s-a achitat. Cum spuneam, timpul a expirat, dar vă înşelaţi dacă presupuneţi că poluatorul a fost deranjat contravenţional de comisarii Gărzi de Mediu. Prefectul Sorin Vasilescu greşeşte când pune că procedurile sunt greoaie. Greoaie sunt doar incompetenţa şi complicitatea bugetarilor care guvernează peste scandalul pulberilor foarte toxice.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/