„Fabrica de curent” de la Aqualand va produce energie termică pentru Deva

Primarul Mircia Muntean a găsit o utilitate motorului de cogenerare de la Complexul acvatic al Devei, instalaţie că zace inutilă de câţiva ani. Generatorul de energie electrică va fi pus să producă agent termic şi apă caldă pentru locuinţele branşate la sistemul centralizat de termoficare.

 

Motorul de cogenerare de la Aqualand a fost scos din funcţiune încă de la inaugurarea investiţiei. Instalaţia a făcut obiectul mai multor reclamaţii şi procese în instanţă pe motiv că produce zgomot şi disconfort locuitorilor din zonă. Petru prima dată după ani de dispute, motorului  i se dă o utilitate publică. Ideea e bine-venită, în contextul în care încălzirea apartamentelor rămase în sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a provocat îndelungi dezbateri şi „bâlbâieli” ale fostei administraţii patronate de liberalul Petru Mărginean.

 

O soluţie interesantă

 

„Locuitorii municipiului Deva branşaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea, în continuare, apă caldă la robinete şi căldură în iarna viitoare. În cadrul unei întâlniri, care a avut loc joi, 28 iulie 2016, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, şi reprezentanţi ai Prefecturii Hunedoara şi ai Electrocentrale SA Deva, au încercat să găsească o soluţie pentru populaţie, în eventualitatea în care Termocentrala Mintia ar fi nevoită să-şi restrângă activitatea. Primarul Devei a propus rezolvarea problemei cu ajutorul motorului de cogenerare aflat la Complexul „Aqualand”, care ar putea fi reparat şi amplasat într-un punct termic din Cartierul Micro 15, plus un motor de 3 megawaţi. Ideea a fost apreciată de toţi participanţii la discuţie, mai ales că un proiect similar, implementat la Bacău şi Făgăraş, şi-a dovedit deja viabilitatea”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Deva.

 

Curăţenie în cimitir

 

Firma care administrează Cimitirul Ortodox Bejan, S.C. Urban Construct S.A. Deva, a executat lucrări de întreţinere şi curăţare a spaţiilor verzi şi a căilor de acces, precum şi de tundere a ierbii dintre morminte, după ce, în data de 22 iulie 2016, a fost somată de către Primăria Municipiului Deva şi Consiliul Local Deva să-şi respecte obligaţiile contractuale. Somaţia a fost trimisă ca urmare a mai multor sesizări venite din partea persoanelor care au locuri de morminte concesionate în cimitir, precum şi a constatărilor făcute în teren de reprezentanţi ai administraţiei locale.

 

Poliţist promovat pentru civism

 

„Poliţistul local principal Sergiu Bar, angajat al Serviciului Public de Poliţie Locală Deva, a fost promovat din Compartimentul Ordine şi Linişte Publică în Compartimentul Ofiţeri de serviciu. Măsura a fost luată la propunerea viceprimarului Cosmin Răzvan Mareş, după ce comportamentul poliţistului local a impresionat un cetăţean din oraş, care i-a postat fotografia pe o reţea de socializare. În data de 20 iulie 2016, în jurul orei 22, în timp ce patrula prin zona Pieţei Centrale, poliţistul local Sergiu Bar a încercat să ajute o persoană fără adăpost să nu-şi mai petreacă nopţile pe străzile oraşului. După ce a identificat-o, cu ajutorul colegilor, i-a explicat că persoanele aflate în dificultate pot fi găzduite şi îngrijite la adăpostul de urgenţă pe timp de noapte al Primăriei Municipiului Deva. Sergiu Bar are 27 de ani, este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi fost fotbalist la „Corvinul” Hunedoara. Colegii de la Ordine Publică îl caracterizează drept unul dintre cei mai buni poliţişti locali. În urmă cu câţiva ani, el a reuşit să prindă un bărbat pe numele căruia era emis un mandat de arestare, la 4 ore după ce acesta a fost dat în urmărire generală”, informează biroul de presă al Primăriei.

 

Bani pentru reparaţii la şcoli

 

Consiliul Local Deva a aprobat alocarea de fonduri pentru reparaţii şi dotări la următoarele unităţi de învăţământ din municipiu: Grădiniţa PP nr. 2; Grădiniţa PP nr. 7;

Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna”; Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”; Liceul Teoretic „Teglas Gabor”; Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”; Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”; Colegiul Naţional „Decebal”; Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”; Colegiul Tehnic „Transilvania”; Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”.

 

Tăieri de copaci uscaţi

 

Cei 10 arbori uscaţi de lângă locul de joacă din Parcul Cetăţii au fost tăiaţi de angajaţii Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva, urmând ca, la toamnă, în locul lor să fie plantate specii mai rezistente. Totodată, în urma avizului favorabil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, începând de luni, 1 august 2016, SPIGM va executa lucrări de tăieri la alţi patru arbori uscaţi, aflaţi lângă locul de joacă de pe strada Barbu Lăutaru, copaci care pun în pericol copiii care vizitează zona.

Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Autorizaţii Construcţii, a demarat procedurile pentru promovarea paletarului de culori care va fi folosit la anveloparea blocurilor de locuinţe. Reprezentanţii administraţiei locale vor propune anumite culori, detalii şi materiale pentru a obţine unitate şi armonie în imaginea urbană.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării