4.5 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

DUPĂ OPT ANI DE LA COMITEREA FAPTEI. Nicolae Timiş (PSD), condamnat la un an de puşcărie pentru abuz în serviciu

Fostul primar al oraşului Haţeg (actualmente consilier local PSD) a primit o condamnare definitivă la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi interzicerea unor drepturi. De asemenea, magistraţii au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 3 ani, termen de încercare. Apoi, instanţa îl obligă pe inculpatul Timiş Nicolae să plătească Oraşului Haţeg suma de 16.221 lei, la care se adaugă dobânzile legale până la data plăţii efective.

Magistraţii Curţii de Apel Alba au admis apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg şi partea civilă Oraşul Haţeg prin Primar împotriva sentinţei penale date de Judecătoria Haţeg, care l-a achitat pe Nicolae Timiş după un proces exagerat de lung. Magistraţii Curţii au respins aspectele formulate de Oraşul Haţeg pe latură civilă, „procedând la rejudecarea cauzei în aceste limite”.

Soluţia magistraţilor Curţii de Apel Albă

Instanţa l-a condamnat pe inculpatul TIMIŞ NICOLAE la 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ca pedeapsă complementară, inculpatului Nicolae Timiş i-au fost interzise dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. „În baza art.81alin.1 din C.pen. din 1969 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 3 ani, termen de încercare calculat potrivit art.82 alin.1 din C.pen. din 1969”, se mai arată în soluţia dată de magistraţi. De asemenea, instanţa admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Oraşul Haţeg prin Primar şi obligă inculpatul Timiş Nicolae la plata sumei de 16.221 lei la care se adaugă dobânzile legale până la data plăţii efective. Totodată „menţine sechestrul asigurator instituit prin ordonanţa din 21.12.2011 din dosarul nr.558/P/2011 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara asupra imobilului înscris în CF nr….., jud.Hunedoara aparţinând inculpatului Timiş Nicolae până la concurenţa sumei de 16.221 lei şi a dobânzilor aferente acestei sume, calculate până la data plăţii efective a despăgubirilor către partea civilă Oraşul Haţeg prin Primar”, se mai arată în sentinţa rămasă definitivă. Vlăiconi Ionel, cel care a făcut pontajele fictive, a fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Ce fapte i se impută inculpatului Timiş

Nicolae Timiș a fost trimis în judecată în 2012. „În sarcina inculpatului Nicolae Timiş s-a reţinut că, în calitate de primar al oraşului Haţeg, judeţul Hunedoara, în luna aprilie 2008, a angajat pe numita Jurjunesc Marinela în cadrul Serviciului Salubritate al primăriei, după care a dispus că aceasta să-şi desfăşoare activitatea în cadrul unei societăţi comerciale, cu punctul de lucru Haţeg, solicitând totodată inculpatului Ionel Vlaiconi (şeful serviciului salubritate) să o treacă pe pontajele lunare că fiind prezentă la serviciu, producând Primăriei Haţeg un prejudiciu de 16.221 lei, reprezentând salariul plătit susnumitei pe perioada aprilie 2008 – octombrie 2009 şi procurând un avantaj patrimonial societăţii comerciale din Haţeg (care are ca asociat unic şi administrator pe soţia inculpatului) în cuantum de 25.461, 41 lei, reprezentând servicii de curăţenie plătite. În sarcina inculpatului Ionel Vlaiconi s-a reţinut că, în perioada aprilie 2008 – octombrie 2009 (cu excepţia lunii ianuarie 2009), în calitate de şef serviciu salubritate din cadrul Primăriei Haţeg a întocmit pontajele lunare privind prezenţa zilnică la serviciu a numitei Jurjunesc Marinela, deşi cunoştea faptul că aceasta nu se află la serviciu, pontaje care au stat la baza întocmirii statelor de plata ale serviciului respectiv, în temeiul cărora susnumita a încasat în mod ilegal salariul lunar de la Primăria Haţeg”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Cinci ani de judecată la Haţeg

Dosarul fostului primar a stat la Judecătoria Haţeg timp de cinci ani. În primăvara acestui an, Nicolae Timiş era foarte sigur pe sine că va scăpa basma curată din această afacere. „Deci nu este nimic. Dacă m-ar fi prins vreodată cu ceva eram legat de o sută de ori. Vă spun eu: eram legat de o sută de ori dacă aş fi făcut ceva”, ne declara Nicolae Timiş. „Dacă eu sunt cercetat de ceva, vă dau cuvântul meu de onoare, vin şi-mi pun o placă de gât – sau cum vreţi – şi scriu TIMIŞ CERCETAT”, ne-a promis fostul primar. Pe atunci (era în martie 2016), nu se pronunţase instanţa de fond, dar Nicolae Timiş avea motive serioase să spere într-o soluţie favorabilă. Dosarul nr. 1656/97/2012 în care fostul primar figura ca inculpat la Secţia Penală a Judecătoriei Haţeg se târâia în instanţă, astfel că a fost nevoie de intervenţia instanţei superioare pentru a grăbi judecata. Magistraţii Tribunalului Hunedoara au obligat Judecătoria Haţeg să finalizeze judecata cauzei la data de 5 aprilie 2016, pentru că a fost „depăşită durata rezonabilă de soluţionare a cauzei”. În 19 aprilie 2016, Judecătoria Haţeg a soluţionat dosarul, prin încetarea procesului penal. „În baza art. 16 alin.1 lit. C. din Cod Procedura Penală (n.r.: nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea), achita pe inculpaţii: Timiş Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Vlăiconi Ionel, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Respinge pretenţiile civile formulate de partea civilă Primăria Oraşului Haţeg”, informa instanţa de fond. Soluţia magistratului din Haţeg a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Alba, iar magistraţii Curţii l-au condamnat pe Nicolae Timiş la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, după cum arătam la începutul materialului.

Ce urmează

Nicolae Timiş este consilier local PSD Haţeg şi angajat al SC Apa Prod SA, firmă cu capital integral de stat, „patronată” de Consiliul Judeţean şi de o parte din primăriile judeţului. Având în vedere faptul că Timiş a pierdut unele drepturi civile, aşteptăm reacţia juriştilor din instituţiile publice la care inculpatul are angajamente.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/