DEVA, VACA LOR DE MULS. „Culturnicul” primarului Petru Mărginean inculpat pentru o „gaură” de 189.000 lei

Primarul Devei spunea răspicat, într-un interviu, că nu va permite altora să facă din Primărie vaca lor de muls. Şi avea dreptate. Mărginean ţine „vaca” pentru sine şi apropiaţii săi. Prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva s-au scurs, nelegal, peste 180.000 lei noi, faptă pentru care directorul Alexandru Gruian a dobândit calitatea de inculpat într-un dosar penal. În aceste împrejurări, nu cu mult timp în urmă, primarul Petru Mărginean i-a dat pe mână lui Gruian încă un „uger de muls”: Cetatea Devei.

Alexandru Gruian a devenit, recent, directorul Centrului Multicultural „Castrum”. Aşa a fost rebotezată „vaca de muls” a Primăriei Deva, după ce i-au ataşat Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Cetatea Devei şi Centrul Național de Informare Turistică. Concomitent cu decizia primarului Petru Mărginean de a plasa Cetatea sub comanda lui Alexandru Gruian, acesta din urmă era trimis în judecată, sub învinuirea unor fapte asimilate corupţiei, pentru felul în care a învârtit banii Centrului Cultural „Drăgan Muntean”. Procurorii îl acuză pe Gruian că a dirijat fonduri publice spre firma sa şi a fiicei sale. Suma sifonată spre afacerile de familie este de 189.144 lei noi (aproape 1,9 miliarde lei vechi), cam cât câştigă un gazetar în zece ani. Dar Alexandru Gruian nu mai este de mult ziarist…

Gruian plăteşte deja o gaură de 28.000 lei

 Directorul Centrului Multicultural spune că suma invocată de procurori nu a ajuns în buzunarele sale şi că el nu a produs niciun prejudiciu. Cu toate acestea, Gruian plăteşte de doi ani, în rate, un prejudiciu de 28.000 lei, bani pe care i-a imputat Curtea de Conturi. „Gaura” descoperită de auditorii Curţii la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” a fost comisă pe parcursul anului 2013. E vorba de cheltuieli nelegale, prin acordarea unui „sprijin financiar” firmei patronate de fiica sa şi de Nicolae Gavrea – partenerul lui Gruian de afaceri. De asemenea, Gruian este acuzat că a făcut cheltuieli nelegale legate de servicii de publicitate pentru evenimentul „Decembrie la Deva 2013”, fără ca acestea (serviciile) să fie prestate”. De asemenea, la „Centrul Cultural „Drăgan Muntean” s-a constatat efectuarea unor cheltuieli nelegale, reprezentând sume achitate în baza unui contract de parteneriat, fără a exista documente justificative aferente activităţilor desfăşurate de partener”, după cum precizează raportul Curţii de Conturi.

Sifonările de bani publici

 Faptele pentru care Alexandru Gruian este inculpat în dosarul de la Judecătoria Deva s-au produs în anii 2013-2014. Procurorii vorbesc despre 15 contracte comerciale nelegale. Banii (189.144 lei) Centrului Cultural „Drăgan Muntean” au fost dirijaţi spre firma pe care Gruian a înfiinţat-o împreună cu prietenul său Nicolae Gavrea. Alexandru Gruian spune a ieşit din firmă încă din 2009 şi pretinde să-l credem că nu se mai implică în fosta lui afacere. Realitatea este că Alexandru Gruian nu s-a dezlipit niciodată de firma sa, decât sub aspect formal. Drept dovadă, directorul casei de cultură şi-a introdus fiica asociat în firmă ca să rămână şi scriptic conectat la afacere. „Fiică-mea a făcut cerere la Nicu, în 2012, pentru cesiunea părţilor sociale. Nu ştiu ce a făcut el mai departe şi nici nu mă interesează”, spune Gruian. Procurorii au stabilit că fiica lui Gruian a fost asociat în vreme ce banii Casei de Cultură curgeau spre firmă.

Nu se teme nici de Dumnezeu

 De altfel, Alexandru Gruian recunoaşte că multe (aproape toate) evenimente pe care le-a organizat cu banii Centrului Cultural „Drăgan Muntean” au avut o legătură şi cu fosta lui firmă. „Nu am furat bani, chiar dacă i-am dat lui Nicu (Gavrea). La afişe, am apelat la Nicu fiindcă îmi trebuiau repede. Au fost fel de fel de chestii de astea oarecum minore (sunt totuşi de 189.144 lei, n.red.) Deci eu m-am retras, cu act notarial, din Asociaţia culturală Devart. Din firmă m-am retras din anul 2009 cu acte. Nu am avut nicio intenţie de a fura. În ţara asta totul este să furi cu talent. Pot să accept că, din dorinţa de a rezolva foarte multe, am făcut erori. Dar nu din dorinţa de a fura. Poate să mă facă presa infractor, nu-mă-interesează. Nu dau socoteală nici lui Dumnezeu. Eu sunt un ateu şi nu dau socoteală decât în faţa copilului meu”, ne-a declarat directorul Centrului Multicultural „Castrum”.

Gura păcătosului…

 Primăria Deva plăteşte firmei „controlate” de Alexandru Gruian sume considerabile pentru montarea şi demontarea scenei de spectacole. „Cu cine să mut scena? S-a plătit 2.000 de lei sau 3.000 lei, cât a costat (de mutare, n.red.). Să nu-ţi imaginezi că s-a mutat de nu ştiu câte ori scena aia. Sunt vreo şase-şapte manifestări pe an, nu mai mult”, explică Gruian. Stupefiant e că Primăria Deva are peste o sută de muncitori la serviciul de gospodărire locativă, iar firma „lui Nicu” nu are nici unul. Cum a fost posibilă alegerea? De ce nu o mută angajaţii primăriei? La această întrebare Alexandru Gruian a dat un răspuns care face toţi bani: „Pentru că NOI lucrăm cu zilieri”

 

Petru Mărginean a sifonat şi el  bani publici

 Şi primarul Petru Mărginean a dirijat bani publici, spre firma soţiei sale. Un singur exemplu, probat public odată cu prezentarea unui contract din anul 2013, prin care Serviciul Public de Administrare Pieţe, Târguri, Cantină, aflat în subordinea Primăriei Deva, a plătit suma de 40.000 de lei la firma administrată de soţia primarului Petru Mărginean, cea care a deţinut calitatea de administrator şi director general până în data de 24 iunie 2014.

 

Comentarii FB

comentarii
6 Răspunsuri la “DEVA, VACA LOR DE MULS. „Culturnicul” primarului Petru Mărginean inculpat pentru o „gaură” de 189.000 lei

 1. Alina

  Si uite asa ne legam de nimicuri in loc sa vedem cum un puscarias care a furat din banii primariei vrea sa candideze din nou la aceasi primarie, si are condamnare cu inchisoare pentru acest lucru. Stire comandata stim noi de cine!

  Răspuns
 2. Mitza Baston

  Sa fie primit ! Pai daca lucrezi cu miere, nu te lingi nitel si pe des’te ? Primasul asta pocait numai de cotzcarii s-a tinut de cand a venit la primarie. Sa plece ! Si el si gruianul sau. Amin !

  Răspuns
 3. Castorul

  Peste tot același om multicultural. Inițiative laudabile duse in derizoriu doar pentru ca persoana lui sa fie in frunte. Poate vrea el sa fie primar sau doar se multumeste cu bacsisurile culturale. Cum or sta treburile cu Opera nights? Cum se fac acolo Plățile si achizitiile, CIT ia Antena deva de acolo! CIT firmele de casa…
  Păcat. Mare păcat.

  Răspuns
  1. dan

   Un excroc sa se faca dezbatere publica da vrdem cine doreste sa aiba un infractor pr asemenea post in Deva.Daca nu va fii demis voi srange semnaturi pentru a cere demiterea acestui individ.

   Răspuns
 4. Vesa Gabriel

  E păcat că se folosește cultura drept paravan pentru furtișaguri. La fel de nevinovați or fi fost și cei cu citostaticele, sau de la Hexifarma, patronii de la #Colectiv ori cei din fieful mult prea iubitului Moloț.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 7 =

ACTUALITATE
Doi ambasadori au venit la inaugurarea muzeului textilelor, fondat de Florica Zaharia         Tragedie pe Autostrada Deva – Orăștie         Cine sunt cei mai buni elevi ai promoției 2018         Absolvire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva         Absolvire în sărbătoare, la Liceul Teoretic „Téglás Gábor”         Elevii de la Colegiul Național Decebal au celebrat absolvirea         Crimă urmată de sinucidere într-un teribil accident rutier (GALERIE FOTO)         Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat         Accident mortal pe DN 76         Cetatea Deva a fost ecologizată de elevi de la Colegiul Național Decebal         Pasionații de mașini sunt așteptați la Deva Auto Show 2018         CONTROVERSE. Războiul pe numele lui Arsenie Boca a continuat la Mănăstirea Prislop         Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu