DEVA, ORAŞ DEFRIŞAT SĂNĂTOS. Petru Mărginean a reclădit pe fărădelegi Cetatea Devei

Cetatea Devei a fost compromisă ca monument istoric printr-o succesiune de infracţiuni, toate comise în mandatul actualului primar Petru Mărginean. S-au făcut defrişări ilegale şi lucrări neavizate care pot duce la returnarea fondurilor europene. Primarul refuză sistematic să intre într-o dezbatere publică pe această temă, dar recurge la acţiuni de intimidare. Petru Mărginean a umblat cu pâra la Ministerul Mediului, pentru a compromite demersurile de aflare a adevărului. Pentru infracţiunile la Codul Silvic, Garda Forestieră s-a angajat să sesizeze organele de cercetare penală. Pentru abaterile de mediu, Garda de Mediu Hunedoara rămâne mută şi aservită intereselor PSD, care şi-au extins protecţia şi asupra candidatului PNL la Primăria Deva

În urmă cu o lună de zile, câţiva activişti de mediu din Deva au reclamat posibile tăieri ilegale de copaci pe Dealul Cetăţii. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a organizat o vizită de documentare în teren. A doua zi, a urmat o dezbatere publică la sediul APM Hunedoara. Primăria Deva şi Ocolul Silvic Simeria (custodele ariei protejate Dealul Cetăţii) au lipsit de la dezbatere. Oamenii primarului Petru Mărginean zic că au fost luaţi prea din scurt (convocarea ar fi ajuns la Primărie în 18 februarie, iar discuţiile au avut loc în 23 februarie), plus că responsabilii de proiecte erau peste măsură de ocupaţi.

 

Defrişări ilegale în sit Natura 2000

 

După două luni, Garda Forestieră a întocmit un raport în legătură cu tăierile ilegale de pe Dealul Cetăţii, monument al naturii protejat de lege. Ancheta din teren a scos la iveală că au fost tăiaţi ilegal (nemarcaţi) 28 de arbori, plus alţi 27 de arbori marcaţi de către silvicultori. De asemenea, Primăria Deva a solicitat scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de un sfert de hectar de pădure, silvicultorii nu au aprobat cererea, dar „în teren s-a constatat că lucrările pentru care a fost întocmită documentaţia sunt în parte executate. Primăria Deva a făcut un loc de joacă, iar 88,8 metri pătraţi din amplasament este în fond forestier defrişat ilegal. La o distanţă de 50 de metri de locul de joacă a fost defrişată o suprafaţă de 462 de metri pătraţi, teren ce s-a transformat în parcare improvizată. Tot acolo se află o platformă betonată, parte din ea amplasată tot în fondul forestier. Toate aceste lucrări s-au făcut fără respectarea Codului Silvic şi sunt infracţiuni, motiv pentru care Garda Forestieră a anunţat că va sesiza organele de cercetare penală.

 

Dezinteres pentru potecile „perlei” turistice

 

Primăria Deva a lăsat Dealul Cetăţii de izbelişte, cu arbori gata să cadă peste trecători. Paznicii pădurilor îi avertizează pe „gospodarii oraşului că pe lângă potecile de pe Dealul Cetăţii sunt arbori dezrădăcinaţi, care stau aninaţi, gata să cadă peste trecători. Arborii „sunt un pericol mai ales pentru elevii Liceului Sportiv Deva care fac antrenamente (alergări) pe aceste poteci”, scrie Ioan Faur, şeful Gărzii Forestiere. „Se impune solicitarea şi obţinerea unei derogări de la amenajamentul silvic pentru extragerea arborilor aninaţi care pun în pericol cetăţenii”, mai scrie Faur.

 

Mărginean protejat de oamenii PSD-ului

 

Proiectul de pe Dealul Cetăţii a fost făcut de fostul primar Mircia Muntean, dar implementarea frauduloasă este opera lui Petru Mărginean. Lucrările neavizate de mediu şi defrişările din aria protejată au început în vara anului 2013. În octombrie 2008 a fost emis acordul de mediu pentru reabilitarea Dealului Cetăţii, arie protejată Natura 2000 şi monument istoric. Acel acord prevedea în mod expres că nu se pot face tăieri din habitatele forestiere decât un anumite condiţii. De asemenea, pentru scoaterea definitiva din fondul forestier a unor suprafeţe de teren era obligatoriu să fie respectată legea (artt.27, alin.(2) si art.28 din OUG 57/2007). De trei ani, defrişările de pe Dealul Cetăţii şi lucrările neavizate au fost subiecte de presă, dar comisarii Gărzii de Mediu şi silvicultorii Ocolului Silvic Simeria s-au făcut că plouă. Cele două instituţii cu autoritate de control sunt profund aservite liderilor PSD Hunedoara care par să-şi fi extins „aripa” ocrotitoare şi peste primarul (şi candidatul PNL) Petru Mărginean.

 

Răul a fost făcut, urmează deconturile

 

În cei opt ani de la semnarea acordului de mediu, la APM Hunedoara nu s-a înregistrat documentaţia necesara parcurgerii procedurii de evaluare adecvată şi nici pentru emiterea avizului custodelui (Ocolul Silvic Simeria), deşi titularul (Primăria Deva) a fost atenţionat (şi) înainte de a începe lucrările, iunie 2013. Acum răul făcut nu mai poate fi îndreptat, pentru că este exclusă parcurgerea ulterioară a acestor proceduri, după ce impactul s-a produs asupra mediului şi a habitatelor forestiere pentru care situl a fost inclus în Reţeaua Natura 2000. „După opt ani, nu facem acum decât să solicităm concluzii din partea instituţiilor abilitate de lege să facă verificări în zonă. Aşteptăm concluziile în scris”, declară şefa APM Hunedoara, Georgeta Barabaş.

 

Doar pentru oamenii de onoare…

 

Din cauza fărădelegilor comise, Uniunea Europeană poate declanşa procedura de infringement. În traducere directă, „infringement” înseamnă „încălcare”, mai exact „încălcare de jurământ”, adică o chestiune importantă doar pentru oamenii de onoare.

În orice caz, este cel puţin neonorabil felul în care a înţeles primarul Petru Mărginean să ţină ascunse ilegalităţile comise. Câteva zile după dezbaterea publică solicitată la APM Hunedoara de activiştii de mediu (dezbatere la care, cum spuneam, primarul a fost prea „ocupat” şi nu s-a ostenit să participe), Petru Mărginean a trimis o delaţiune la Ministerul Mediului prin care cere tehnocraţilor din Guvern să o „mazilească” pe Georgeta Barabaş de pe postul de director executiv al Agenţiei, fiindcă nu se poate lucra cu ea. Garda de Mediu Hunedoara a fost redusă la tăcere, pădurarii din subordinea Direcţiei Silvice au stat cu spatele la cioate şi – într-adevăr – petiţionarii societăţii civile au găsit punte de dialog doar la APM Hunedoara. În aceste zile, ar urma să se urnească din loc şi comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara pentru a evalua pagubele şi ilegalităţile de mediu.

Cetatea Devei, această „capodoperă” a administraţiei Petru Mărginean, ar putea să ne coste enorm la finalul anchetelor. Valoarea totală a proiectului este 38.428.128 lei, iar europenii vor cere banii înapoi, fiindcă în lumea civilizată prejudiciile de mediu nu se acoperă cu pile.

 

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “DEVA, ORAŞ DEFRIŞAT SĂNĂTOS. Petru Mărginean a reclădit pe fărădelegi Cetatea Devei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Clădirea Colegiului Iancu de Hunedoara va fi reabilitată pe fonduri UE         Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne