Cum s-a ajuns la dezastrul de pe drumul județean spre Sarmizegetusa Regia

După alunecările de teren și viiturile din vara anului 2018, care au dus la surparea unei porțiuni din șoseaua spre Sarmizegetusa Regia, autoritățile județene au luat doar măsuri provizorii de reparare a drumului. Lucrările au fost realizate de firma angajată de Consiliul Județean Hunedoara pentru întreținerea DJ 705A.

În vecinătatea parcării de la poalele sitului UNESCO, drumarii au degajat partea carosabilă acoperită de valurile de pământ, bolovani și trunchiuri de copaci prăvălite de pe versanți și au consolidat-o astfel încât să se poată circula cu autoturismele. „Din motive de siguranţă, autocarele vor putea urca doar până la intersecţia aflată la intrarea pe Valea Albă, iar ocupanţii lor îşi vor putea continua drumul pe jos, spre Sarmizegetusa Regia”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara la câteva zile după alunecările de teren de la sfârșitul lunii iulie 2018. În aceeași zonă, considerată vulnerabilă, o alunecare de teren a dus în 20 martie la ruperea altei porțiuni de drum.

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara cunoștea faptul că zona este vulnerabilă, însă nu s-a grăbit să intervină pentru consolidarea marginilor șoselei. Nu au fost ridicate ziduri de sprijin, iar trunchiurile de copaci  din apele pârâului nu au fost scoase. Abia în 19 martie, Consiliul Județean Hunedoara anunța că se va mobiliza pentru scoaterea lemnului putrezit din apă.

„Este nevoie de mobilizare pentru scoaterea lemnului putrezit din albia pârâului pentru că, în caz de ploi torențiale, acesta se poate transforma într-un real pericol pentru structura drumului. Pentru a rezolva urgent problema este nevoie de colaborare între instituții, dar și de bunăvoință. Trebuie scos lemnul din apă!”, concluziona administratorul public al județului Costel Avram. Acesta a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor cu privire la situația drumului, pe motiv că a fost ironizat pe Facebook.

În prezent, ultimii patru kilometri ai șoselei spre Sarmizegetusa Regia au rămas închiși circulației rutiere. Așezarea dacică poate fi vizitată, însă, pe jos. „S-au demarat procedurile de curățare a albiei pârâului de pe Valea Albă prin îndepărtarea trunchiurilor de arbori abandonate ori aduse de viituri, pentru ca ulterior să poată fi executate lucrările de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulația rutieră din cauza ruperii acostamentului și surpării terenului de susținere a șoselei”,a  informat Consiliul Județean Hunedoara. De luni, circulația spre Sarmizegetusa Regia ar putea fi redeschisă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani