Cronica unei ecologizări mânjite populist de primarul Cazacu

O campanie curată la nivel naţional, dar care ca orice lucru bun, acaparată, confiscată şi murdărită de exact aceia care contribuie prin neimplicare şi nepăsare la murdărirea meleagurilor noastre

 

 

La nivel municipiului Brad nu se întrevedea niciun semn din partea celor care conduc oraşul că s-ar mobiliza pentru a aduce  acţiunea şi aici. Asta până când un grup de cetăţeni activi civic constant (parte din ei membri ai unui partid politic, parte voluntari) s-au mobilizat şi au anunţat prin intermediul paltformei Facebook organizarea şi la nivel local a evenimentului.

Primarul dă ordin pe unitate (administrativă)

Cum administraţia Cazacu nu pierde nicio ocazie de a confisca şi de a-şi trece numele pe fiecare acţiune civică menită să-i crească artificial notorietatea şi imaginea, la vederea evenimentului aparatul de specialitate al primarului se pune rapid în mişcare şi încearcă s-o ia înaintea iniţiatorilor locali, excluzându-i din acţiune şi încercând să-i eclipseze prin mobilizarea artificială de forţe. Un funcţionar din Primăria Brad, la ordinul primarului, ia legătura cu (încă) operatorul local de salubritate Retim, cu posibilul viitor operator Brai Cata, cu unităţile şcolare, cu Unitatea Militară şi Garda de Mediu pentru o mobilizare anunţată de 200 de persoane. Vineri, 14 septembrie 2018, personalul din Primăria Brad se pregătea de sfârşitul programului, când (după cum spune şoptit angajaţi ai primăriei) la ora 13:25 domnul primar anunţă ,,şedinţă”. Ne putem imagina scrâşniri din dinţi şi înjurături (în gând). Unele pe adresa iniţiatorului original, altele la adresa primarului copy-paste, după renumele deja creat. Şedinţa se încheie cu ordinul pe unitate (administrativă): ,,Ne vedem mâine la ora 09:00, în faţa Primăriei!“

O deturnare meschină de la un scop măreţ

Campania de ecologizare a fost gândită să cureţe zone din afara oraşelor, zone unde nu acţionează serviciile de gospodărire municipală, dar la Brad s-a transformată într-o muncă patriotică în folosul angajaţilor care întreţin curăţenia parcurilor din oraş. Spre exemplu, în Parcul Tineretului elevii şi voluntarii au făcut munca celor plătiţi pentru astfel de servicii zilnice, în timp ce zone periferice ale oraşului, zone împădurite, areale din natură unele devenite adevărate gropi de gunoi au fost trecute cu vederea intenţionat.

O altă zonă vizată pentru curăţenie a fost una greu accesibilă oricărui adult şi anume malurile pârâului Luncoi. În ultimul timp, autorităţile care ar fi trebui să se îngrijească de decolmatarea albiei şi de înlăturarea vegetaţiei abundente s-au făcut că nu văd. Pericolul de ieşire din matcă a Luncoiului este foarte mare, în cazul unor precipitaţii abundente. Cu toate acestea singurele  ,,măsuri” au fost luate sâmbătă. Deşi oricărui adult i-ar fi fost aproape imposibil să pătrundă prin vegetaţia abundentă, elevi ai şcolilor din zonă au fost ,,alocaţi” acestui sector spre a pescui deşeurile din albia buruienoasă a pârâului.

Cinste voluntarilor de bună credinţă

Într-o ţară normală, cu conducători normali, ar fi imposibil să se ajungă în această situaţie fără să se sesizeze autorităţile de mediu, cele silvice sau de gospodărirea apelor. Neimplicarea lor face ca România să devină o groapă de gunoi cu fiecare zi ce trece. O ţară în care cetăţeni şi voluntari curaţi îşi vor rupe în continuare din timpul şi din resursele lor pentru a înlătura mizeria generată de alţii mai puţin civilizaţi. Felicitări tuturor celor de bună credinţă care au luat parte la acţiunea Let`s do it, România!, Let`s do it, Brad!

Raul Florin Matei

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Cronica unei ecologizări mânjite populist de primarul Cazacu

  1. Nicolae

    Totusi cand asfalteaza in oras ? Totusi cand introduce gazul natural ? Totusi cand nu mai tipa pentru bani suplimentari de la guvern pentru combustibil ?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara