CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA O IA DE LA CAPĂT. Gunoaiele judeţului, la a treia strigare, precum cocoşii lui Petru

Consiliul Judeţean Hunedoara scoate pentru a treia oară la licitaţie atribuirea serviciilor de salubrizare, de această dată pentru gunoierii care vor executa colectare selectivă şi transport în cele patru zone ale judeţului, respectiv: Brad, Haţeg, Centru şi Valea Jiului. Administraţia judeţeană a mai scos de două ori la mezat activitatea de salubrizare la deponeul din Bârcea Mare, însă licitaţiile au eşuat. Poate a treia „strigare“ va fi cu folos precum i-a fost lui Petru a treia cântare a cocoşilor…

 

Decizia a fost luată la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara din 27 ianuarie 2017. Vicepreşedintele Daniel Andronache a fost mandatat, în numele şi pentru U.A.T. Judeţul Hunedoara, să aprobe şi să voteze în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” documentaţiile pentru licitaţia publică deschisă ce urmează să fie urcate pe SEAP.

 

Licitaţii pentru gunoierii zonali

 

Prin hotărârea adoptată, Consiliul Judeţean Hunedoara îşi propune să atribuie contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activităţile de colectare separată şi transport al deşeurilor. Activitatea a fost împărţită în patru zone de salubrizare. Gunoierii din Zona Brad vor colecta deşeurile separat şi vor administra o staţie de sortare şi una de transfer, înainte de a duce „marfa” la deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Zona Haţeg va avea doar o staţie de transfer, în timp ce firma care se va ocupa de Valea Jiului va trebui să administreze staţia de transfer din Petroşani, precum staţiilor de sortare din Vulcan şi Petroşani. Gunoierii din Zona Centrală a judeţului au cea mai uşoară misiune, fiind angajaţi doar pentru colectare separată şi transport la deponeul din Bârcea. „Licitaţia va fi organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), însă doar după ce toate primăriile partenere vor adopta o hotărâre precum cea a Consiliului Judeţean”, a explicat Daniel Andronache.

 

Două licitaţii ratate

 

Licitaţia pentru atribuirea serviciului de administrare a deponeului ecologic, denumit în acte Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Bârcea Mare, s-a poticnit de două ori. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost sesizat în legătură cu nelegalitatea unor aspecte din caietul de sarcini, cel nou şi refăcut în octombrie 2016. Principala hibă ţine de tarifele considerate aberante şi nelegale. Din cauza lor, licitaţia a fost anulată în luna septembrie, iar în octombrie maşina de vot a consilierilor PSD a aprobat o nouă documentaţie. Din păcate, şi de această dată, tarifele au fost principala pricina poticnelii.

 

Varianta gunoierului de stat

 

Colectarea selectivă este un pas înainte în tentativa administraţiei judeţene de a ieşi din criza gunoaielor. „Am cerut clarificări la Ministerul Fondurilor Europene pentru a afla în ce condiţii putem atribui gestionarea activităţii deponeului unui operator cu capital de stat. În cazul în care va fi posibilă această soluţie, este necesar să avem asigurate şi cele patru servicii zonale de salubrizare”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Andronache. Deponeul de la Bârcea Mare ar pute fi preluat de una din firmele patronate de primării precum Orăştie, Haţeg sau Vulcan.

 

Un proiect de 60 milioane de euro

 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Hunedoara este un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 60 de milioane de euro. Încă de la început, proiectul s-a urnit greu. Intriga politică (întreţinută de PSD la Petrila) a făcut ca Valea Jiului să rămână fără deponeu ecologic şi în loc de două „uzine” de preluare şi tratare a deşeurilor judeţul a rămas doar CMID-ul de la Bârcea Mare. Deşi lucrările sunt finalizate încă din 2015, CMID Bârcea Mare este inoperant din cauza licitaţiilor eşuate. Vineri, 12 ianuarie 2016, deponeul a intrat în dezbatere publică şi a abţinut autorizaţia de mediu. Mai lipseşte doar firma care să administreze deponeul. Pentru că au fost închise cele nouă gropi de gunoi neconforme, administraţia judeţeană a găsit o soluţie de avarie prin amenajarea a două platforme temporare în care să se adune gunoiul de la populaţie. Din păcate şi aceste platforme încep să dea pe dinafară, iar atribuirea serviciilor de salubritate e departe de finalizare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 2 =

ACTUALITATE
Cursuri gratuite la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         Ziua Unirii Principatelor Române – Programul complet al manifestărilor         Cele opt hectare de teren de la marginea Hunedoarei au fost vândute         Ce soartă va avea ultima școală din Bulzeștii de sus: șapte copii mai învață aici         Patru statui noi în Hunedoara         Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia         Elevă călcată de mașină pe trecerea de pietoni         Podul rutier peste Strei, din orașul Călan, va fi refăcut         Prins la furat de lemne cu camioneta         L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens