Comunicat de presă – Carmen Hărău, senator PNL: „Dacă vrei să fii din ce în ce mai sărac, deși primești mai mulți bani, votează PSD!”

Sistemul public de pensii din România are tot mai multe probleme, pe care nicio lege cadru din ultimii 20 de ani nu le-a rezolvat. Așa încât o nouă lege a pensiilor era necesară! Din păcate, noul proiect, adoptat recent de Guvernul PSD-ALDE, nu pare să rezolve mulțimea de neconcordanțe și inechități.

Chiar dacă, declarativ, toate legile au promis creşteri substanţiale de venituri pentru vârstnici şi au garantat că la muncă egală pensia va fi egală, în realitate acest lucru nu s-a întâmplat niciodată! Dimpotrivă, parcă în ciuda tuturor principiilor justiţiei sociale, orice nouă reformă a pensiilor a adâncit şi mai puternic discriminările între beneficiarii de pensii bazate pe contributivitate, iar orice majorare a pensiei a fost înghiţită, cu anticipație, de ritmul mult mai alert al creşterii preţurilor. Se știe că până la denominarea leului, operată de BNR în anul 2005, toţi pensionarii din România erau milionari! Pensionari milionari, dar săraci lipiţi pământului.

Din anul 2000 şi până astăzi, punctul de pensie a fost majorat de 35 de ori! Oricine ar vedea că în România, în 18 ani, pensiile s-au majorat de 35 de ori, ar crede că pensionarul român este cel mai prosper pensionar din Europa. Pensionarii germani sau cei francezi ar putea să fie chiar invidioşi, pentru că la ei, pensiile abia dacă s-au majorat  de 3-4 ori, în 15 ani. Din păcate, în ciuda zecilor de majorări, aproape 3 milioane de pensionari din totalul de 5 milioane, au astăzi pensii în plată mai mici de 1.000 de lei, insuficient pentru coşul minim zilnic al pensionarului: întreţinerea locuinţei, medicamente. Asta, în timp ce pensionarii de lux încasează, exonerați de principiul contributivității, pensii exorbitante de zeci de mii de lei lunar!

Iar dacă  în România s-a ajuns ca și atunci când pensia creşte, bunăstarea pensionarilor să scad, aceasta se întâmplă din cauza politicilor economice proaste, de distrugere a economiei românești,  din cauza corupției prin care au fost și continuă să fie sifonați bani publici, drenați spre buzunarele hoților. Bani pe care hoții, ajunși la putere, îi apără cu toată forța instituțiilor pe care sunt pe care să le aservească integral.

Pensionarii au fost mințiți fără rușine! De pildă, în anul 2018, punctul de pensie a fost majorat numai pentru ultimele şase luni, nu pentru întregul an, deşi legea pensiilor prevede când şi cu cât ar trebui majorat punctul de pensie. Asta se întâmplă când Guvernul vrea să acrediteze falsa idee că el este cel care dă pensii! Așa se face că în anul 2018, creşterea preţurilor de consum a depăşit 5%, fiind la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani de zile. Însă pensionarul român are o inflaţie diferită de cea generală calculată de BNR. Pensionarul român nu este consumator nici de bunuri de lux, nici de echipamente tehnologice nici de alte bunuri de folosinţă îndelungată, bunuri pe care și le-a asigurat în perioada activă. În schimb, pensionarul român plăteşte întreţinere, care s-a scumpit numai în ultimul an cu peste 20%, plăteşte factura la curent electric, mai scumpă cu peste 20%, plăteşte gaz mai scump, medicamente mai scumpe şi alimente mai scumpe cu 15-20%. Are cineva, dintre guvernanți, curiozitatea să analizeze desfășurătorul indicilor de inflație să constate, spre exemplu, că prețul cartofilor a crescut cu 80%? Se gândește cineva cât va costa carnea de porc pusă pe masa de Crăciun, după  gestionarea catastofală a epidemiei de pestă porcină?

Majorarea pensiei de 10% pentru ultimele şase luni din anul 2018, respectiv o majorare de numai 5% pentru tot anul, nu are cum să-i aducă pensionarului român un spor de bunăstare, atâta vreme cât coşul său de cumpărături s-a scumpit cu cca. 20%. Oamenii au fost înşelaţi de PSD-ALDE cu promisiunea unei vieţi mai uşoare, însă se văd în situaţia în care şi la bătrâneţe, trebuie să recurgă la noi renunţări, pentru că deși buzunarul lor este tot mai plin,  banii sunt din ce în ce mai fără valoare. Cinismul guvernanților este uriaș cu atât mai mult cu căt această “inginerie” financiară nu aduce nimic bun pentru bunici și distruge, în același timp,  viitorul economic al nepoților!

Pentru anul 2019, PSD-ALDE are obligaţia să majoreze valoarea punctului de la 1 ianuarie şi nu de la 1 septembrie, aşa cum deja s-a anunţat! Guvernul Dragnea-Dăncilă este dator să facă imediat rost de bani şi să dea pensionarilor ceea ce li se cuvine potivit legii în vigoare, căci până la adoptarea unei noi legi a pensiilor, praf în ochii oamenilor, va mai trece ceva timp.

Iar bani sunt destui în economie dacă vor fi strânşi din marea evaziune fiscală, nu din bacşişul frizerului sau din darul de la nuntă. Numai jumătate din marea evaziune dacă ar fi înlăturată, pensiile ar putea să crească consistent şi real, chiar de la 1 ianuarie 2019. Dar asta ar însemna ca politicienii corupți să-i incomodeze pe afaceriștii corupți. Iar cum bine se știe, “corb la corb nu-și scoate ochii…”

 

 

Senator PNL – Eleonora-Carmen HĂRĂU

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei