Comunicat de presă: Carmen Hărău: „Pe când bacalaureatul pe WhatsApp?”

Sistemul de învățământ din România este, fără îndoială, câmpul de experimente nefericite ale celor mai incompetenți miniștri pe care i-a dat vreodată România. Nu știu ce blestem este pe fotoliul acela de ministru de la educație, însă, cu foarte rare excepții, ori de câte ori s-a schimbat guvernul sau s-a remaniat ministrul, demnitarul numit nu a făcut cinste scaunului pe care a stat cândva Spiru Haret. Ba, mai mult decât atât, a adus cu el și idei care mai de care mai trăsnite. Educația românescă, dacă ar fi bine făcută, ar putea fi punctul esențial de sprijin pentru reviriment economic, social, civic etc. În loc de asta, educația a ajuns acum într-o fundătură greu de imaginat!
Au trecut 7 ani de când a ieșit la iveală minciuna bacalaureatelor promovate de toți elevii cu note uriașe, iar în fața unei asemenea provocări, guvernele nu au știut decât să contabilizeze sute de mii de tineri pierduți din piața muncii, incapabili de a se adapta folosind „zestrea” dobândită în sistemul educațional, fără speranțe de un viitor mai bun. „Las’ că avem nevoie de bucătari și coafeze”, spunea, în bășcălie, un fost președinte de țară, care pare că n-a știut niciodată că inclusiv bucătarii, coafezele, la fel ca toți tinerii doritori să deprindă o meserie, au nevoie de un sistem coerent de formare profesională. Acest sistem se află acum în anevoioasă reconstrucție, după ce a fost demolat timp de zece ani, de către un ministru PSD de tristă amintire. Nici faptul că statele dezvoltate se bazează pe munca unor tineri superior calificați: pe ingineri, medici, cercetători, iar România s-ar putea comporta în consecință, n-a părut a fi interesant pentru același președinte de țară. El i-a sfătuit, cât se poate de clar și de explicit, pe tinerii români superior calificați, să folosească libertatea de circulație și să emigreze. I-a ieșit! Patru milioane de români, între cei mai harnici, mulți dintre ei superior calificați, fac dezvoltare în alte țări UE, în timp ce România le duce dorul!
Au trecut, de asemenea, peste 6 ani de la celebrul apelativ ”dottore” și, cu toate acestea, asupra celei mai prestigioase diplome care se poate obține în învățământul superior cotinuă să planeze suspiciuni nedrepte, doar pentru că unii politicieni au așteptat diplomele acasă, în cutia poștală, prin curier, neștiind nici măcar la ce universitate au fost înscriși.
În doi ani de când PSD-ALDE a preluat guvernarea, am avut 4 miniștri, dintre care ultimul este doar interimar, pentru că Cex-ul PSD nu și-a găsit timp să numească o persoană responsabilă. Dacă amnistia și grațierea figurau între atribuțiile lui, cu siguranță Ministerul Educației avea deja ministru! Totuși, această profundă instabilitate guvernamentală nu a împiedicat măsurile proaste să apară. Hotărâri sau ordine de ministru, pe care nimeni nu și le-a asumat, au prevăzut, spre exemplu, disponibilizarea a peste 4300 de dascăli, ca să se facă economii la buget. Tentativa de modificare a regulilor pentru evaluările naționale, inclusiv bacalaureat, prin creșterea ponderii întrebărilor de tip grilă, a pus bomboana pe colivă!
Auzind o asemenea trăsnaie, îți vine să crezi că destinele educației au încăput pe mâinile unui polițist de la rutieră, obișnuit cu testele grilă, care și-au dovedit ineficiența, chiar și pentru testarea viitorilor șoferi. Din păcate, nu este decât o măsură din lungul șir al cosmetizării unor probleme grave din societatea românească, căci ori de câte ori PSD s-a aflat la guvernare, nu a găsit soluții la probleme, nici măcar la cele strategice, ascunzând gunoiul sub covor pentru a-i înșela pe oameni că au rezolvat-o și p-asta!
Este bine că, până la urmă, ministrul interimar a retras prostia extinderii testelor grilă la bacalaureat sub presiunea elevilor, părinților și a opoziției. Prin această spoială de soluție, PSD dorea să-i păcălească pe români că elevii iau note mai mari și că problemele școlii românești s-au rezolvat. Dar cum “năravul din fire n-are lecuire” sunt sigură că PSD nu va renunța la diversiune! Nu renunță niciodată!
Câtă vreme educația este în mâinile PSD, un partid care profită electoral de lipsa de educație, de informație corectă și completă, de starea de dependență economică a unor analfabeți funcționali, incapabili să-și asigure traiul prin ei înșiși, de mari grupuri de români transformați în asistați sociali, va trebui să fim atenți!
Ignorând faptul că educația temeinic făcută ne poate salva ca indivizi și ca societate, pentru a se menține la putere, PSD ar fi capabil să legifereze, invocând, spre-o pildă, digitalizarea, până și propunerea ca bacalaureatul să se poată susține pe WhatsApp!

Eleonora-Carmen HĂRĂU
Senator PNL

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață