CINE N-ARE NOROC, N-ARE. Ministerul Muncii, anchetă la Parcului Natural Grădiştea Muncelului

O comisie a Ministerului Muncii va verifica abuzurile care au dus la schimbarea lui Lucian Stratulat din funcţia de director al Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (PNGMC). Stratulat a fost mazilit pentru că a refuzat să îşi pună semnătura pe o învârteală de 1,5 milioane de euro, proiect „girat” de Ministerul Mediului condus, la acea vreme, de Rovana Plumb. Acum, anchetarea abuzului cade în sarcina subordonaţilor aceleaşi Rovana Plumb care, între-timp, a ajuns ministrul Muncii
Deputatul Bogdan Ţîmpău a depus o interpelare, în data de 7 octombrie 2015, adresată ministrului Muncii, Rovana Plumb, în legătură cu modul în care a fost schimbat Lucian Stratulat din funcţia de director la PNGMC. Cazul urmează să fie cercetat de corpul de control al Ministrului Muncii.

Abuzurile şefilor Romsilva

Scandalul pare să nu se mai sfârşească. De trei ani, Lucian Stratulat este hărţuit şi persecutat pentru că nu a intrat într-o combinaţie cu fonduri europene, la un proiect dubios ce se derulează în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Conducerea Romsilva, cei care patronează şi Parcul, nu s-a mulţumit cu destituirea lui Stratulat, ci încearcă să-l lase fără serviciu. „Din cauza unor probleme de sănătate, domnul Stratulat s-a aflat în incapacitate temporară de muncă, dovedită prin acte medicale, în baza cărora a solicitat concediu medical. Profitând de această situaţie, administraţia parcului a hotărât unilateral şi abuziv schimbarea încadrării la locul de muncă a domnului Stratulat. Mai mult, instituţia a ignorat starea de sănătate a angajatului şi a dispus trecerea acestuia pe un post de agent de teren, post care presupune un efort fizic prelungit, fapt ce încalcă dreptul la securitate şi sănătate în muncă”, scrie deputatul Bogdan Ţîmpău în interpelarea adresată ministrului Rovana Plumb.
Mai pe şleau: Lucian Stratulat a fost înlocuit pe şestache, după care a fost obligat să facă muncă de pădurar, în condiţiile în care omul şi-a rupt un picior, a suferit două intervenţii chirurgicale şi are contraindicaţii medicale exprese privind exercitarea muncii de ranger, agent de teren, pădurar. Practic, Lucian Stratulat este pus în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiunile de serviciu, un bun motiv de a fi dat afară.

Istoricul unui proiect dubios „girat” de ministrul Rovana Plumb

Fostului director PNGMC toate şicanele i se trag de la o învârteală cu 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Este vorba de scandalul provocat de Asociaţia Ecologistă „Cindrelul” din Sibiu, care derulează un proiect aberant în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, proiect finanţat cu 6.887.050 lei din fonduri europene pentru revizuirea planului de management al Parcului, deşi planul nu exista la data la care ei au obţinut finanţarea. Iniţial, la depunerea cererii de finanţare din vara anului 2012, era vorba de un parteneriat între administraţia Parcului şi Cindrelul prin care se urmărea cartarea şi inventarierea tuturor vietăţilor din aria protejată, construirea unui centru de vizitare şi achiziţionarea de maşini pentru rangerii care aveau în dotare doar o „Dacia papuc”. Pe parcurs, ecologiştii de la „Cindrelul” Sibiu au eliminat administraţia Parcului şi toate investiţiile pentru dotări din proiect, păstrând doar „poezia” cu cartarea vieţuitoarelor. În prima fază, Asociaţia Ecologică a depus proiectul la autoritatea de Mediu din Timişoara care a refuzat să-l avizeze pe motiv că lipsea obiectul revizuirii. În 22 februarie 2013, Ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, a preluat iniţiativa, prin Autoritatea de Management Bucureşti, şi a dat undă verde proiectului.

Romsilva pune un pesedist să supravegheze învârteala

În decembrie 2013, când a început implementarea, Lucian Stratulat, director la Administraţia Parcului, a refuzat să îşi dea acordul. „Sunt încălcate două condiţii care mi-au fost impuse de Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor: 1 – Contractul de parteneriat dintre Administraţie şi ONG să conţină clauze prin care noi să participăm la elaborarea şi implementarea proiectului şi o a doua condiţie este aceea că dacă vrei să revizuieşti ceva, acel ceva trebuie să existe. Or, Planul de management nu este aprobat de Guvern”, susţinea Stratulat la vremea respectivă. Începând cu ianuarie 2014, directorul Lucian Stratulat a fost „prelucrat”, cu binişorul la început, de conducerea Romsilva să semneze retroactiv documentele de asociere în proiect, chiar dacă nu mai erau îndeplinite condiţiile impuse de Consiliul de Administraţie al Regiei. Stratulat a refuzat. Au urmat acţiuni de control la Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Degeaba. În august 2015, Lucian Stratulat a fost schimbat, invocându-se legea mobilităţii funcţionarilor publici care permite o mutare (descurajantă) a unui director dintr-o parte în alta a ţării. Numai că lui Stratulat i s-a oferit postul de pădurar în Parcul pe care l-a condus ca director. În locul său a fost numit pesedistul Nicolae Timiş, care fusese angajat la Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina cu câteva zile înainte de a fi „uns” şef. Timiş a semnat actele şi, de curând, au apărut primele pixuri şi şepci inscripţionate cu datele unui proiect european de „succes”.

Cine n-are noroc, n-are…

Abuzul semnalat de deputatul Bogdan Ţîmpău nu a primit încă răspuns de la Ministerul Muncii. Deocamdată comisia ministerială nu a ajuns în judeţ. Nostim este că ancheta va fi făcută de subordonaţii ministrului Rovana Plumb, cea care a girat afacerea controversată care i-a provocat directorului Lucian Stratulat toate necazurile.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 6 =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării