economi

CE NU REUŞESC SEPARATIŞTII, FACE GUVERNUL: România se rupe sub incompetenţa politicienilor

Unirea „naţiunea a făcut-o”, dar enclavizarea, sărăcirea şi fărâmarea României este executată, cu sârg, de politicile economice aberante ale guvernanţilor

Potrivit unui studiu realizat de analiştii de la KeysFin – privind dezvoltarea regională a României în intervalul 2009-2015 -, România se îndreaptă, încet dar sigur, către o enclavizare economică, în care discrepanţele economice la nivel regional riscă să genereze situaţii de risc social. Între enclavele nefericirii româneşti se află, evident, şi judeţul Hunedoara.

România cu trei viteze

„România se dezvoltă cu trei viteze complet diferite. Avem poli de creştere economică, precum Bucureşti-Ilfov, Timiş-Arad şi Constanţa, acolo unde business-ul este pe un trend ascendent, avem apoi zone cu potenţial şi o dezvoltare ceva mai temperată, precum Braşov, Cluj, Argeş şi Galaţi, şi un al treilea contingent de judeţe, din păcate majoritar la nivelul României, acolo unde business-ul stagnează sau chiar regresează, cu consecinţe directe asupra nivelului de trai”, spun analiştii KeysFin.
Din nefericire, analiza datelor guvernamentale reflectă inexistenţa unei strategii reale de investiţii la nivel regional şi absenţa unor măsuri economice clare care să sprijine dezvoltarea zonelor economice rămase în urmă, subdezvoltate.
„Sunt judeţe precum Vaslui, Botoşani, Olt, Mehedinţi, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Harghita, Covasna, Sălaj unde economia locală este la pământ. Zone monoindustriale în care producţia industrială este o himeră, comerţul este afectat de veniturile mici ale populaţiei, iar perspectivele atragerii investitorilor sunt blocate de inexistenţa unor măsuri administrative menite să ofere facilităţi celor care vor să deschidă unităţi de producţie, indiferent de domeniu”, afirmă economiştii.

Hunedoara în „marche arriere”

În această listă neagră a economiei înmormântate şi a lipsei de preocupări şi perspective investiţionale, un loc aparte îl are, spunem noi, şi judeţul Hunedoara. Distrugerea rapidă a tot ce a însemnat economie relevantă în judeţul Hunedoara, incapacitatea autorităţilor locale de a crea oportunităţi reale pentru investitori, cumulate cu ameninţarea reală de a pierde, în timp foarte scurt, şi ceea ce a mai rămas din sectorul energetic hunedorean, transformă zona în una de calamitate economică şi socială. Dacă nu ar face parte din zona Vest, cu Timişul şi Aradul care mai urnesc căruţa regiunii, judeţul Hunedoara ar bate orice top al sărăciei româneşti – dar nu-i târziu, nu-i aşa?

Dezvoltarea – pe extreme

La nivel naţional, sărăcia nu se lasă doborâtă defel. Datele statistice arată că în Regiunea Nord-Est se înregistrează cea mai mare rată a sărăciei, toate cele şase judeţe prezentând un risc ridicat al ratei sărăciei. Regiunea de Sud, pe de altă parte, reprezintă un exemplu elocvent privind accentuarea discrepanţelor, dovadă existenţa unor judeţe cu rate foarte ridicate ale sărăciei, cum ar fi Călăraşi şi Teleorman, precum şi judeţe cu rate relativ scăzute, cum ar fi Prahova.
Relevantă este şi situaţia din Regiunea de Nord-Vest (Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare), care prezintă un nivel de sărăcie mai mare decât media din România.

Tinerii fug unde văd cu ochii

Este evident faptul că entropia în creştere din mediul economic şi social românesc duce la dezechilibre zonale care nu vor mai putea fi corectate. Analiştii KeysFin spun că lipsa unei strategii concrete privind dezvoltarea regională s-a tradus şi în depopularea unor zone din mediul rural şi accentuarea aglomerării urbane.
Şi în judeţul Hunedoara, în lipsă de alternative, tinerii din mediul rural au migrat către oraşe. Nenorocirea este că, în varianta hunedoreană, inclusiv tinerii din oraşe tind să le părăsească, ori pentru a pleca în străinătate, ori pentru a pleca în zonele mai dezvoltate din România, oferta hunedoreană de muncă şi viaţă scăzând dramatic de la un an la altul. Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei este, probabil, cea mai grea lovitură pe care a primit-o şi o primeşte în continuare judeţul Hunedoara, cu consecinţe dramatice pe termen lung. Dar nu le pasă nici politicienilor hunedoreni, cu atât mai puţin celor dâmboviţeni.

România – teren minat

Specialiştii mai spun că polarizarea economico-socială tinde să capete accente extreme. Pe de o parte avem zone întregi din ţară tot mai puţin locuite şi în care potenţialul economic este ignorat, şi zone supraaglomerate, insuficient dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii. „Ambele cazuri au potenţialul unor adevărate bombe sociale, lipsa locurilor de muncă şi salariile mici pe de o parte, şi sufocarea administrativă pe de altă parte, putând genera situaţii nedorite”, avertizează analiştii, amintind ca exemplu situaţia conflictuală din Valea Jiului, din anii 1990-2000, atunci când închiderea exploatărilor miniere a adus celebrele mineriade. Acum, cu falimentul previzibil al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), şocul social va aduce un plus de sărăcie şi instabilitate în judeţul Hunedoara.
Potrivit experţilor, şansele unor manifestări de protest de genul mineriadelor sunt reduse, însă dezvoltarea inegală a României poate amplifica fenomenul de enclavizare, cu efecte chiar mai grave la nivel naţional: „Abandonul economic. Este un fenomen care, nu de mult, de exemplu în SUA, a generat ample proteste de stradă. Vorbim de un adevărat curent social care poate avea consecinţe incalculabile pe termen mediu şi lung”.

Şi totuşi…

… Avem nevoie, spun specialiştii, de primul şi cel mai important pas: dezvoltarea unei strategii naţionale de atenuare a discrepanţelor regionale, una reală, care să treacă dincolo de hârtie. Respectiv, un plan concret şi bine închegat care să plece de la realitate şi să exploateze oportunităţile locale.
„Avem nevoie să privim România ca un business, să îi căutăm avantajele, oportunităţile, să extragem resursele şi să optimizăm relaţia dintre regiunile ţării. Fără o privire de ansamblu a economiei, fără măsuri de ordin fiscal de stimulare a dezvoltării zonelor defavorizate, în special a infrastructurii, degeaba construim autostrăzi în zona prospere, când mai mult de jumătate din ţară trăieşte încă cu fântâna în curte, cu drumuri înfundate şi fără prespective”, spun experţii KeysFin.

EXTRA

Statisticile Băncii Mondiale arată că, în România, numărul celor săraci sau excluşi din punct de vedere social a scăzut vertiginos înainte de izbucnirea crizei economice din 2008, dar a rămas destul de stabil până în prezent, la 8,9 milioane de persoane.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + unsprezece =

ACTUALITATE
Accident mortal: un tânăr a fost ucis, după impactul mașinii cu un cal         Dr. Ioan Demeter: „Actuala clădire în care este găzduită Pediatria nu corespunde normativelor de asistenţă medicală”         ÎNSCRIERI LA BEJ HUNEDOARA. PNL, PSD, PMP şi PRU au intrat oficial în cursa electorală         Peste 20 de metri cubi de lemne furate au fost recuperate de jandarmi         ARHIVELE HUNEDOAREI. Povestea studentului criminal condamnat la moarte, în anii 1970, după ce a măcelărit o familie         Peisajele impresionante din Retezat, surprinse de un hunedorean pe muntele acoperit de nori         Mesaje de revoltă împotriva turistului ceh care a vandalizat o cetate dacică         Polițiștii au dat iama în cămătari. Trei persoane au fost deja reținute         Controverse despre viața lui Arsenie Boca: averea și influența călugărului de la Prislop         INIŢIATIVĂ OANA FRÂNC: Petiţie pentru Pediatria Spitalului Judeţean         DEZBATERE PUBLICĂ. Călugărul franciscan Bojte Csaba a pus orfanii Românei în atenţia UE         Carmen Hărău, despre Laurențiu Nistor: „Păi, ești om serios sau nu ești om serios?”         Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Deva         Lucări de renovare plănuite la Tribunalul Hunedoara         Un turist ceh și-a bătut joc de cetățile dacice. Viktor Nomad a fost găsit după ce a vandalizat Piatra Roșie         Drama adolescentei de 15 ani violată în fosta unitate militară din Hunedoara         REVELION ÎN STRADĂ. Andra conduce în topul făcut de Primăria Deva         N-ARE BALTA PEŞTE. Mlaştina urbană de la Lido, în aşteptarea întâlnirilor electorale         Monica Iacob – Ridzi a fost eliberată pentru trei zile din penitenciar         ALEGERI PARLAMENTARE. Uniunea Salvaţi România va avea liste complete în Hunedoara