Călin Popescu Tăriceanu: „Nu întrevăd un viitor luminos pentru mineritul din Valea Jiului, dar nici nu prevăd o dispariție completă”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României și co-președinte ALDE, a fost joi în județul Hunedoara, în semn de susținere pentru organizațiile locale ale formațiunii politice pe care o reprezintă.

„Sunt alături de colegii mei pe care vreau să îi susțin în campanie. Momentul alegerilor parlamentare reprezintă pentru noi o piatră de hotar, pentru că scorul bun obținut la alegerile locale, un scor care este bun, dar nu știu dacă este mulțumitor, pentru noi a fost consacrarea politică, a fost trecerea prin focul luptei și rezultatul pe care l-am obținut ne-a poziționat ca a treia forță politică a țării și singurul partid liberal. Vreau ca la alegerile parlamentare care urmează să confirmăm acest rezultat. Sigur, cu dorința unei perspective pe termen lung, până în 2020, când, împreună cu colegii mei, ne-am propus să devenim a doua forță politică a țării”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul emisiunii Vocea Străzii, de la Hunedoara TV, în ediția de joi.

S-a mai discutat despre alternativele județului Hunedoara și, implicit, alternativele Văii Jiului. Mai rezistă mineritul sau va fi îngropat?

„Este o decizie de natură politică, de politică economică, adică nu vreau să se creadă că este apanajul unei alegeri a unui lider politic. În România, sistemul energetic trebuie asigurat să funcționeze în permanență cu ceea ce este furnizat de termocentrale, adică asigurarea unei baze de producție și respectiv de consum permanente, la care celelalte forme de energie, hidroelectrică, nuclearelectrică, poate într-o măsură mai mică nuclearelectrică, dar în orice caz cele regenerabile, eoliene și solare, să vină să acopere vârfurile de consum”, a declarat Tăriceanu.

Co-președintele ALDE a vorbit și despre proiectul unui senator de Gorj, menit să asigure o bază pentru producția de energie în Oltenia și Valea Jiului.

„Colegul nostru, senatorul Dian Popescu, a depus deja în Parlament un proiect de lege, care a fost votat de Parlament, inclusiv a ajuns la promulgare la președinte. Din păcate, președintele l-a retrimis spre analiză la parlament, însă după părearea mea, nejustificat. Acest proiect asigură o bază economică solidă pentru producția de energie electrică în cele două bazine mari: în bazinul Olteniei și în bazinul Văii Jiului, în așa fel încât sistemul energetic să poată fi unul compensat și echilibrat. Nu întrevăd un viitor luminos pentru mineritul din Valea Jiului, dar nici nu prevăd o dispariție completă”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Ar putea fi turismul o alternativă viabilă la tot ceea ce înseamnă minerit în Valea Jiului?

Călin Popescu Tăriceanu crede că nu.

„Poate să fie turismul o alternativă viabilă, dar nu numai. Nu poate să suplinească turismul ceea ce a făcut mineritul generații întregi. Cred că trebuie aduse și alte elemente. Și aici ce vreau să spun: pentru dezvoltarea viitoare a României este nevoie de investiții. Fără investiții și fără creștere economică nu vom putea să asigurăm locuri de muncă, nu vom putea să asigurăm transferul de bunăstare către oameni sau asigurarea bunăstării pe care oamenii o așteaptă”, consideră șeful Senatului.

„ALDE, scor cu două cifre la alegerile parlamentare”

În cadrul conferinţei de presă pe care Preşedintele Senatului a susţinut-o la Deva, acesta a declarat, în ceea ce priveşte alegerile din 11 decembrie, că copul ALDE este de a se menţine pe a treia poziţie.

„La alegerile locale, cu toate că a fost prima participare la o competiţie electorală, ALDE s-a clasat pe locul trei la votul politic, pe consiliile judeţene, un lucru pe care sigur, poate mulţi nu îl aşteptau, o situaţie care a dovedit că avem o anumită priză politică electorală. Am depăşit PMP-ul care era un partid care avea deja câţiva ani buni de funcţionare, şi acum, la alegerile pentru Parlament, după cum aţi văzut, şi sondajele ne indică a treia forţă politică. Acesta este obiectivul pe care ni-l dorim. Mai mult decât atât, vă pot spune că mă aştept să ne fructificăm potenţialul care, potrivit sociologilor şi institutelor de sondare a opiniei publice indică potenţialul ALDE la un scor cu două cifre. Dar lucrul acesta nu este atât de simplu, nu e suficient numai să vrei, trebuie să şi poţi. A putea, în termeni de organizare politică, înseamnă a avea organizaţii şi structuri politice în toate localităţile, care să mobilizeze electoratul la vot în ziua votului şi, sigur să  fructificăm după aceea potenţialul de care vorbim”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

 

Co-preşedintele ALDE a vizitat Lotul de Gimnastică Senioare de la Deva, dar şi o fabrică din municipiul Hunedoara. În Valea Jiului, acesta a stat de vorbă cu cetăţenii, pentru a afla problemele cu care se confruntă aceştia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × patru =

ACTUALITATE
Accident rutier între Deva și Brad         Avocatul Poporului, la Deva         Șapte incendii în județul Hunedoara         Fondurile europene salvează bisericuţa de lemn din Boz         ALDE Hunedoara vrea congres. În trei luni         PARTEA MAI PUŢIN VĂZUTĂ A GUVERNĂRII PSD: Promisiuni onorate de Guvernul Grindeanu         Sesiune de lucru și conferință de prezentare a proiectului de restaurare și valorificare a bisericii de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Boz         Lucrările la lotul IV al autostrăzii Lugoj – Deva, finalizate în 2016. CNAIR a rezolvat problema „peșterii cu lilieci”         Firmele care lucrează pe șantierul autostrăzii vor repara drumurile din zonă         Abuzurile continuă în ţara comandantului Mocanu         Accident rutier în Hunedoara: mașină răsturnată după un impact violent, pe bulevard         Cum ar putea renaște satul Alun, așezarea „înmărmurită” din Ținutul Pădurenilor         Puțină lumină în CEH: Tichete-cadou și prima tranșă a salariilor compensatorii         DUPĂ O INFRACŢIUNE A LA LIVIU DRAGNEA, Nicolae Timiş va fi exclus din Consiliul Local Haţeg         Aglomerație la Mănăstirea Prislop: mii de oameni s-au rugat la mormântul lui Arsenie Boca         Accident rutier la Zeicani: trei oameni au fost răniți         Adolescentă de 16 ani găsită după o săptămână de la dispariție         Târgul de Turism al României         Piaţa Unirii se va transforma într-un mini-târg al mărţişorului         Un vârstnic din Hunedoara a fost înșelat de un necunoscut, care i-a promis că îi va oferi un cadou