AŞTEPTÂND PRESCRIPŢIA. Abuzurile inculpatului Timiş Nicolae îmbătrânesc în instanţă

În urmă cu o lună, Nicolae Timiş susţinea că nu este cercetat pentru fapte penale şi – dacă putem demonstra contrariul – o să umble cu o „placă” agaţă de gât pe care să scrie „Timiş cercetat”.  Din scurt, am găsit două dosare penale aflate în lucru şi un proces în care fostul primar este inculpat şi Judecătoria Haţeg îşi bat joc de actul de justiţie

 

Am acceptat provocarea fostului primar şi am descoperit că Nicolae Timiş nu e nici pe departe atât de inocent precum pretinde. Sunt fapte penale săvârşite în urmă de patru – cinci ani sau chiar mai vechi, de pe vremea în care Timiş era primarul oraşului Haţeg. Au fost consemnate prejudicii aduse bugetului public de aproape şapte miliarde de lei vechi. Cercetarea penală se mişcă greoi, iar când unul din dosarele penale a ajuns în instanţă, la Judecătoria Haţeg, judecătorul a depăşit „durata rezonabilă de soluţionare a cauzei”, după cum aveau să constate magistraţi de la o instanţă superioară.

 

Neglijenţă, scumpă neglijenţă

 

Fostul primari pretinde că nu este cercetat pentru abuz în serviciu. „Nu sunt cercetat în dosar penal pentru abuz în serviciu. S-au schimbat încadrările în neglijenţă”, susţine Nicolae Timiş. Şi are dreptate, dar într-o foarte mică măsură. O faptă, din cele aflate în lucru, într-adevăr, a fost reîncadrată ca „neglijenţă”. Este vorba despre cazul „Cornigoiu”, caz în care Primăria Haţeg a plătit nouă mii de lei pentru „neglijenţa” lui Timiş. Procurorii de la judeţ au cerut în instanţă să fie modificată soluţia dată de Parchetul Haţeg, din neglijenţă în serviciu în „abuz”, dar instanţa a menţinut prima soluţie. Acum, Primăria Haţeg, prin executor judecătoresc, încearcă să recupereze prejudiciul de la fostul primar. Speţa „Cornigoiu” este veche şi nu a fost soluţionată sub toate aspectele, în joc fiind sume mult mai mari. Dar nu este singurul caz în care Timiş a fost cercetat pentru fapte penale.

 

Urmărit în două dosare penale pentru abuz în serviciu

 

Un dosar penal (nr. 172/P/2016) pentru abuz în serviciu a fost preluat în data de 24 februarie 2016 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, după ce a luat praf timp de patru ani pe la Procuratura Haţeg. De asemenea, la IPJ Hunedoara se află în lucru alte două dosare penale (nr. 32/P/2014 şi nr. 460/P/2015) „în care a fost începută urmărirea penală cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu”, după cum confirmă comisarul şef de poliţie Marcel Zaharia într-o adresă oficială. Nicolae Timiş este acuzat că a făcut plăţi – foarte multe plăţi – nelegale în ultimii ani ai mandatului de primar, 2008 -2012. Prejudiciul estimat este de 689.530 lei, aproape şapte miliarde de lei vechi. Până acum, a fost soluţionată o singură faptă. „Primăria Haţeg are de recuperat de la mine 45.000 lei pentru cadourile date legal, cu hotărâre de consiliu, date de Consiliul Local – nu date de mine”, spune Nicolae Timiş. Auditorii de conturi susţin că, dimpotrivă, fostul primar a acordat cadourile nelegal şi legea e de partea lor, deocamdată. Timiş se află în executare silită, doar că nimeni nu-i poate lua banii. A existat o recuperare parţială din ultimele salarii de angajat la Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, când Nicolae Timiş nu mai era director, pentru că înainte s-a sustras procedurii, încasându-şi leafa de bugetar direct de la casierie şi – pentru că era şef şi putea – nu a permis subordonaţilor să-i facă poprire pe salariu.

 

Şapte miliarde, plăţi aiurea

 

În jurul abuzurilor cercetate de poliţişti şi procurori se învârt sume astronomice pentru un buget cum este cel al oraşului Haţeg. Peste 400.000 lei a plătit fostul primar firmei Bucura Prest SRL „reprezentând tarife mai mari decât oferta prezentată şi neaprobate prin HCL”, susţin auditori. Apoi, comunitatea locală a fost păgubită cu peste 70.000 lei din cauza faptului că Nicolae Timiş, în calitate de primar, a sfidat justiţie, refuzând să pună în executare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, dar plătind avocaţi pentru cauze pierdute. De asemenea, fostul primar a plătit aproape 30.000 lei din banii oraşului pentru lucrări umflate pe hârtie, plus 32.000 lei „plăti lunare pentru prestaţii care nu au bază legală şi nici documente justificative care să confirme prestarea /recepţia”.  Pomenile electorale (notate în acte drept „plăti de natura cheltuielilor de protocol, peste limita legală (mese servite de zilele oraşului”) au costat aproape 10.000 lei. Şi, favorita noastră, Timiş a plătit aproape un miliard de lei vechi pentru „servicii media fără documente justificative”. Cine sunt jurnaliştii care au „supt” fără acte? Veţi afla urmărind presa locală. Pentru că „înălbitorii” de profesie se vor da singuri „în gât” cu replici la acest articol. Prejudiciile consemnate mai sus sunt doar o parte din cele imputate fostului primar sub acuzaţia de abuz în serviciu.

 

Timiş inculpat, judecător „urechiat”

 

„Deci nu este nimic. Dacă m-ar fi prins vreodată cu ceva eram legat de o sută de ori. Vă spun eu: eram legat de o sută de ori dacă aş fi făcut ceva”, susţine Nicolae Timiş. Un fleac de „nimic” este dosarul nr. 1656/97/2012 în care fostul primar figurează ca inculpat la Secţia Penală a Judecătoriei Haţeg. Inculpatul Timiş Nicolae este acuzat că a plătit din banii Primăriei Haţeg o femeia care, în realitate, făcea curăţenie la una din firmele familiei sale. Cauza a fost înregistrată la Judecătorie în 15 mai 2012. (În paranteză fie spus, circulă o vorbă prin târg că lui Timiş nu i se poate întâmpla nimic rău, câtă vreme actul de justiţie se înfăptuieşte la Haţeg. Poate e doar o bârfă, dar…) De patru ani, procesul bate pasul pe loc. În urmă cu câteva zile, magistraţii Tribunalului Hunedoara obligă Judecătoria Haţeg să finalizeze judecata cauzei la data de 5 aprilie 2016, pentru că a fost „depăşită durata rezonabilă de soluţionare a cauzei”.  Este genul acela de proces pentru care statul român este reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi România plăteşte daune. Cazul de faţă, forate probabil, nu va ajunge la CEDO. Doar S.C. SEWS ROMÂNIA S.R.L., parte civilă în proces, ar putea face plângere, fiindcă e greu de crezut că Primăria Haţeg va merge atât de departe, încât să se îndrepte împotriva României. S.C. SEWS ROMÂNIA S.R.L. solicită daune inculpaţilor Timiş Nicolae şi Vlăicuni Ionel (angajatul Primăriei Haţeg care a pontat-o fictiv pe femeia ce presta la firma familiei fostului primar, n.red.), susţinând că cei doi au „pătat” reputaţia firmei. Inculpaţii au tras de timp în speranţa că vor prinde prescripţia (Timiş a depus un înscris în acest sens) şi nu vor mai da nici un bănuţ nimănui. Aşa a ajuns judecata catalogată drept nerezonabilă.

„Dacă eu sunt cercetat de ceva, vă dau cuvântul meu de onoare, vin şi-mi pun o placă de gât – sau cum vreţi – şi scriu TIMIŞ CERCETAT”, ne-a promis fostul primar. Aşadar, nu-i nicio grabă…

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “AŞTEPTÂND PRESCRIPŢIA. Abuzurile inculpatului Timiş Nicolae îmbătrânesc în instanţă

  1. aura

    Asa isi bate joc si domnul tamas si justitia din Romania de noi toti. Asteapta asteapta si toate trec, banii raman tot la tamas fara sa plateasca pentru greselile lor. Bravo justitiei independente:)) cea mai mare gluma

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

ACTUALITATE
Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia         EXCLUSIV. Alpiniştii daţi dispăruţi: “Cea mai mare problemă a noastră a fost că nu am putut să comunicăm cu nimeni”