Ambasadori „de onoare” ai Petroşaniului

Peste 100 de persoane au titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani. Cei mai mulţi sunt localnici, oameni care au făcut ceva deosebit în diverse domenii, fie că ne referim la activitatea culturală sau socială. Alţii în schimb sunt personalităţi ale vieţii publice ori culturale din România, pe care Petroşaniul i-a apreciat atât de mult încât a decis să-i denumească „Cetăţeni de Onoare”, evident prin distincţiile aferente.

indexAu contribuit la viaţa culturală, socială ori publică din România şi, ca o recunoaştere a acestor merite, au devenit şi „Cetăţeni de Onoare” ai municipiului Petroşani. Municipalitatea care a decis acordarea acestor distincţii i-a considerat şi buni ambasadori ai Petroşaniului, aşa încât să ducă în ţară sau afară numele municipiului renumit până nu demult doar pentru minerii lui. Acum, la Petroşani sunt aproape 110 Cetăţeni de Onoare. Printre ei sunt şi veteranii de război, dar şi cei 29 de salvatori minieri recompensaţi şi de Preşedintele Traian Băsescu pentru intervenţia lor extrem de dificilă în timpul tragediei de la Petrila din 15 noiembrie 2008. Dacă cei mai mulţi sunt localnici, alţii sunt personalităţi ale vieţii publice din România, pe care Petroşaniul i-a recompensat. Printre aceştia se numără regizorul Călin Peter Netzer, deţinător al trofeului “Ursul de Aur” pentru filmul „Poziţia copilului”, născut la Petroşani în 1975, dar a emigrat împreună cu familia în Germania în anul 1983. Tot „Cetăţean de Onoare” este şi criticul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCU, dar şi Sorana Georgescu Gorjan, fiica lui Ştefan Georgescu Gorjan, inginerul care a turnat la Petroşani Coloana Infinitului. Şi Regele Mihai I a primit această distincţie cu ani în urmă, ca o recunoaştere a personalităţii sale pregnante în istoria României şi a demersurilor făcute de acesta pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, dar şi Prinţul Paul al României a primit aceeaşi distincţie. Sunt doar câteva dintre numele răsunătoare de pe o lungă listă, iar autorităţile mărturisesc că, pe lângă meritele incontestabile ale acestora, personalităţile premiate sunt şi buni ambasadori ai zonei. „Dacă ne referim la cei cărora le-au fost conferite aceste titluri pe perioada mandatului meu, cu siguranţă da (n.r. au fost ambasadori ai Petroşaniului). Cel puţin la nivel de percepţie în legătură cu zona noastră, lucrurile s-au schimbat şi sunt convins că acolo unde au ocazia să vorbească despre Petroşani şi Valea Jiului o fac cu siguranţă la modul pozitiv”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Acesta spune că şi vizitele în zonă ale Cetăţenilor de Onoare ori declaraţiile acestora ajută Valea Jiului din punct de vedere al imaginii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara         Drum județean blocat de bolovani         Sprijin pentru vârstnici și pentru copiii cu dizabilități