Ambasadori „de onoare” ai Petroşaniului

Peste 100 de persoane au titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani. Cei mai mulţi sunt localnici, oameni care au făcut ceva deosebit în diverse domenii, fie că ne referim la activitatea culturală sau socială. Alţii în schimb sunt personalităţi ale vieţii publice ori culturale din România, pe care Petroşaniul i-a apreciat atât de mult încât a decis să-i denumească „Cetăţeni de Onoare”, evident prin distincţiile aferente.

indexAu contribuit la viaţa culturală, socială ori publică din România şi, ca o recunoaştere a acestor merite, au devenit şi „Cetăţeni de Onoare” ai municipiului Petroşani. Municipalitatea care a decis acordarea acestor distincţii i-a considerat şi buni ambasadori ai Petroşaniului, aşa încât să ducă în ţară sau afară numele municipiului renumit până nu demult doar pentru minerii lui. Acum, la Petroşani sunt aproape 110 Cetăţeni de Onoare. Printre ei sunt şi veteranii de război, dar şi cei 29 de salvatori minieri recompensaţi şi de Preşedintele Traian Băsescu pentru intervenţia lor extrem de dificilă în timpul tragediei de la Petrila din 15 noiembrie 2008. Dacă cei mai mulţi sunt localnici, alţii sunt personalităţi ale vieţii publice din România, pe care Petroşaniul i-a recompensat. Printre aceştia se numără regizorul Călin Peter Netzer, deţinător al trofeului “Ursul de Aur” pentru filmul „Poziţia copilului”, născut la Petroşani în 1975, dar a emigrat împreună cu familia în Germania în anul 1983. Tot „Cetăţean de Onoare” este şi criticul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCU, dar şi Sorana Georgescu Gorjan, fiica lui Ştefan Georgescu Gorjan, inginerul care a turnat la Petroşani Coloana Infinitului. Şi Regele Mihai I a primit această distincţie cu ani în urmă, ca o recunoaştere a personalităţii sale pregnante în istoria României şi a demersurilor făcute de acesta pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, dar şi Prinţul Paul al României a primit aceeaşi distincţie. Sunt doar câteva dintre numele răsunătoare de pe o lungă listă, iar autorităţile mărturisesc că, pe lângă meritele incontestabile ale acestora, personalităţile premiate sunt şi buni ambasadori ai zonei. „Dacă ne referim la cei cărora le-au fost conferite aceste titluri pe perioada mandatului meu, cu siguranţă da (n.r. au fost ambasadori ai Petroşaniului). Cel puţin la nivel de percepţie în legătură cu zona noastră, lucrurile s-au schimbat şi sunt convins că acolo unde au ocazia să vorbească despre Petroşani şi Valea Jiului o fac cu siguranţă la modul pozitiv”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Acesta spune că şi vizitele în zonă ale Cetăţenilor de Onoare ori declaraţiile acestora ajută Valea Jiului din punct de vedere al imaginii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + opt =

ACTUALITATE
Nicolae Popa este Polițistul Anului         Țigara aprinsă în mină, cauza exploziei din Mina Uricani, soldată cu doi morți         Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani