Ambasadori „de onoare” ai Petroşaniului

Peste 100 de persoane au titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani. Cei mai mulţi sunt localnici, oameni care au făcut ceva deosebit în diverse domenii, fie că ne referim la activitatea culturală sau socială. Alţii în schimb sunt personalităţi ale vieţii publice ori culturale din România, pe care Petroşaniul i-a apreciat atât de mult încât a decis să-i denumească „Cetăţeni de Onoare”, evident prin distincţiile aferente.

indexAu contribuit la viaţa culturală, socială ori publică din România şi, ca o recunoaştere a acestor merite, au devenit şi „Cetăţeni de Onoare” ai municipiului Petroşani. Municipalitatea care a decis acordarea acestor distincţii i-a considerat şi buni ambasadori ai Petroşaniului, aşa încât să ducă în ţară sau afară numele municipiului renumit până nu demult doar pentru minerii lui. Acum, la Petroşani sunt aproape 110 Cetăţeni de Onoare. Printre ei sunt şi veteranii de război, dar şi cei 29 de salvatori minieri recompensaţi şi de Preşedintele Traian Băsescu pentru intervenţia lor extrem de dificilă în timpul tragediei de la Petrila din 15 noiembrie 2008. Dacă cei mai mulţi sunt localnici, alţii sunt personalităţi ale vieţii publice din România, pe care Petroşaniul i-a recompensat. Printre aceştia se numără regizorul Călin Peter Netzer, deţinător al trofeului “Ursul de Aur” pentru filmul „Poziţia copilului”, născut la Petroşani în 1975, dar a emigrat împreună cu familia în Germania în anul 1983. Tot „Cetăţean de Onoare” este şi criticul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCU, dar şi Sorana Georgescu Gorjan, fiica lui Ştefan Georgescu Gorjan, inginerul care a turnat la Petroşani Coloana Infinitului. Şi Regele Mihai I a primit această distincţie cu ani în urmă, ca o recunoaştere a personalităţii sale pregnante în istoria României şi a demersurilor făcute de acesta pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, dar şi Prinţul Paul al României a primit aceeaşi distincţie. Sunt doar câteva dintre numele răsunătoare de pe o lungă listă, iar autorităţile mărturisesc că, pe lângă meritele incontestabile ale acestora, personalităţile premiate sunt şi buni ambasadori ai zonei. „Dacă ne referim la cei cărora le-au fost conferite aceste titluri pe perioada mandatului meu, cu siguranţă da (n.r. au fost ambasadori ai Petroşaniului). Cel puţin la nivel de percepţie în legătură cu zona noastră, lucrurile s-au schimbat şi sunt convins că acolo unde au ocazia să vorbească despre Petroşani şi Valea Jiului o fac cu siguranţă la modul pozitiv”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Acesta spune că şi vizitele în zonă ale Cetăţenilor de Onoare ori declaraţiile acestora ajută Valea Jiului din punct de vedere al imaginii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj         Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale în Valea Jiului         Construcția artezienelor din centrul Hunedoarei poate începe         PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box         Accident cu motocicleta, pe Transalpina         Accident pe autostrada A1, la Orăștie         Natura îşi face dreptate pe Defileul Jiului. Apele îşi recuceresc vechile albii         Se strâng ajutoare pentru sinistraţi         Muncitoarea care și-a atacat șeful cu un cuțit a fost reținută pentru 24 de ore         Primăria solicită fonduri UE pentru Cetatea Devei         Buget negativ pentru CEH. Pierderea e imensă         Școala veche de patru decenii intră în reabilitare         Incident grav în fabrica de cablaje: o angajată și-a înjunghiat șeful         Razie în Petroşani