ALT SCANDAL ÎN PNL DEVA. Liberalii l-au executat pe Francisc Kovacs ca borfaşii, după ce l-au curăţat de bani

Şefii PNL Deva l-au exclus pe Francisc Kovacs din partid, în februarie 2017, pentru o pretinsă indisciplină comisă în octombrie anul trecut. Excluderea s-a produs în momentul în care liberalul trebuia desemnat în funcţia de consilier local. Mai mult, şefii partidului l-au făcut şi de bani, luându-i 400 de lei ca să-şi poată apăra cauza în faţa Comisiei de Onoare şi Arbitraj. Francisc Kovaci susţine că excluderea sa este abuzivă, nelegală şi neîntemeiată, având ca scop unic blocarea accesului la funcţia de consilier local, motiv pentru care se va adresa instanţelor de judecată.

Francisc Kovacs a aflat întâmplător de excludere pentru că nu i s-a oferit dreptul la apărare. A contestat decizia la Comisia de Onoare şi Arbitraj şi a plătit 400 de lei cheltuieli de judecată. Liberalul a dat banii luni, 27 februarie, iar a doua zi a aflat, printr-o adresă depusă de şefii PNL la Primăria Deva, că este dat afară din partid începând cu data de 17 februarie. Borfăşia a fost orchestrată de fostul PRM-ist Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş, unul dintre fruntaşii tunurilor pe care organele de control le numesc „prejudicii” şi „abateri financiare” în rapoartele lor.  Manevra lui Irimie a fost girată de preşedintele Florin Roman, cel care a avut o tentativă onestă de a proceda statutar, însă a bătut în retragere, probabil, sub presiunea viitoarelor alegeri interne.

 

O execuţie ca a golanilor de cartier

Povestea începe în noiembrie 2016, când consilierul local PNL Deva Daniel Crişan a demisionat din funcţie pentru că se angajase pe post de consilier al primarului Mircia Muntean. Francisc Kovacs era următorul candidat pe lista liberalilor, însă PNL Deva nu a făcut nimic pentru ocuparea locului vacant timp de trei luni. În ianuarie 2017 conducerea organizaţiei judeţene PNL Hunedoara a transmis o adresă Primăriei Deva prin care îl desemna pe Kovacs drept consilier local. Actul s-a rătăcit pe drum, nimeni nu ştie cum şi unde, deşi era o adresă oficială trimisă cu confirmare de primire. În luna februarie, preşedintele Mihai Irimie a cerut colegilor din conducerea PNL Deva să voteze excluderea lui Kovacs şi desemnarea lui Romeo Deteşan ca supleant în Consiliul Local. Pe tot parcursul acestor jocuri de culise, Kovacs nu a fost ascultat, punctul lui de vedere nu a fost cerut nici măcar formal. O execuţie publică pe care şi cei mai odioşi politruci o îmbrăcau cu aparenţe de legalitate.

 

PNL are o Comisie de Arbitraj. Şi Onoare?

Liderii PNL Deva i-au reproşat lui Kovacs că ar fi acordat sprijin candidaţilor ALDE în alegerile parlamentare, prezentând ca probă o fotografie în care liberalul apare alături de Marius Surgent. „Există o fotografie efectuată la sediul CARP Deva, din data de 1 octombrie, cu ocazia Zilei Persoanelor Vârstnice, când persoane de la formaţiunea ALDE au venit să onoreze ziua cu un mic spectacol şi au dăruit atenţii persoanelor vârstnice. Această sărbătoare a fost onorată în fiecare an de mai mute persoane, organizaţii sau formaţiuni politice. În calitate de gazdă (Kovacs este preşedinte la CARP Deva, n.red.) nu aveam dreptul să refuz sau să limitez demersul vreunei persoane de a onora această zi. Celor care au venit le-am atras atenţia că este interzisă orice activitate politică, iar angajaţii CARP au verificat pachetele pentru a nu exista materiale cu însemne politice”, susţine Francisc Kovacs în contestaţia sa, contestaţie care nu s-a judecat, deşi partidul l-a „curăţat” de 400 lei, cheltuieli de judecată pentru a intra în Comisia de Onoare şi Arbitraj a PNL Hunedoara.

 

„Partidul minte… partidul minte luminată”

La o zi după ce a achitat taxa, Francisc Kovacs a aflat că figurează exclus în actele partidului. Liberalul a cerut, marţi, Consiliului Local să nu adopte hotărârea prin care urma să fie validat în funcţia de consilier PNL Romeo Deteșan. În apărarea lui Kovacs a intervenit Vasile Ţonea (consilier PSD) care a spus că ar fi bine să fie verificate înscrisurile privind legalitatea excluderii. „Avem o confirmare în scris a preşedintelui PNL care spune că domnul Kovacs Francisc a fost exclus din partid şi că următorul consilier este cel înscris la poziţia nr. 8 pe lista PNL, domnul Deteșan Simion Romeo. Suntem obligaţi să ţinem cont de această adresă”, a declarat Laura Sârbu, secretarul Primăriei Deva. Astfel a fost validat mandatul de consilier local al lui Romeo Deteşan. Fracisc Kovacs a declarat în şedinţă că se va adresa instanţelor de judecată pentru a ataca excluderea „abuzivă, nelegală şi neîntemeiată, având ca scop unic blocarea accesului la funcţia de consilier local”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 1 =

ACTUALITATE
Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei