AJUTOARE, CREDITE, FACILITĂŢI: Află cum vrea ministrul Daniel Constantin să stimuleze agricultura şi pe fermieri

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, vineri, la Deva, principalele direcţii de finanţare a sectorului agricol în perioada 2014 – 20120. Bani pentru tinerii care vor să se instaleze la ţară, micro-credite în condiţii avantajoase pentru fermieri, ajutoare de stat pentru agricultură – sunt doar câteva din măsurile anunţate de ministrul Agriculturii

constantin agricultura

Întâlnirea ministrului Constantin a avut loc în sala „Spiru Haret” de la Inspectoratul Şcolar din Deva, iar la discuţii au participat preşedintele Mircea Ioan Moloţ, subprefectul Vasilică Potecă, preşedintele PSD Laurenţiu Nistor, senatorul Cosmin Nicula, deputatul Bogdan Ţîmpău, Marcel Socol – APIA Hunedoara, Ioan Furcă – Direcţia Agricolă, primarul Devei, Petru Mărginean, numeroşi primari de comune şi producători agricoli din întreg judeţul.

Ajutoarele de stat nu dispar de la anul

Ministerul Agriculturii va continua să acorde sprijin financiar de la bugetul de stat sub forma unor „ajutoare naţionale de tranziţie”, chiar dacă finanţările de acest tip trebuiau să dispară din 2014. „România a propus să venim cu aceste ajutoare suplimentare dintr-un singur motiv: plata pe care o primeşte un fermier din România nu este comparabilă cu plata care se acordă în Polonia, ca să nu zic Germania. Peste tot plăţile sunt mult mai mari. Este un buget de peste 400 de milioane de euro pe care statul îl alocă ca ajutoare suplimentare la plata pe suprafaţă şi la plata pe cap de animal la bovine şi ovine”, spune Constantin, care a adăugat că la bovine ajutorul se acordă încă din acest an.

Revenirea la CAP – varianta modernă

Plata pe suprafaţa agricolă va creşte de la 139 euro/ ha la 150 euro/ ha în 2014. „Această plată va fi condiţionată. Astfel, 30 la sută o vor primii numai acei fermieri care îndeplinesc condiţiile de înverzire. Pentru asta, iniţial,  s-au cerut trei condiţii: să se asigure o rotaţie minimă a culturilor, să menţină suprafeţele cu pajişti permanente pe care le au şi să se asigure o suprafaţă de 5-7 la sută din teren care să rămână nelucrat. (Afectează doar fermele de peste 15 hectare de teren). Pentru România ar fi fost o catastrofă  să nu lucrăm 5 la sută, în condiţiile în care abia am ajuns să lucrăm din 11 milioane de hectare cam 9,5 hectare de teren agricol. Am reuşit după negocieri să obţinem ca aceste terenuri, ce ar fi trebuit să rămână nelucrate, să poată fi cultivate cu culturi proteice (soia, spre exemplu)”, a declarat ministrul Agriculturii. O sumă mai mare de bani va ajunge la agricultorii care lucrează exploataţii de 100 de hectare de teren. Ei vor primi pentru primele 30 de hectare cu 25 de euro la hectar mai mult (175 euro faţă de 150 euro pentru restul terenului).  Măsura este menită să stimuleze asocierea producătorilor în ferme mari, nu de subzistenţă.

Facilităţi pentru tinerii care vor să se mute la ţară

Tinerii până în 40 de ani vor primii o plată cu 25 la sută mai mare ca restul lumii pe o perioadă de cinci ani, dacă lucrează 25 – 90 de hectare de teren. De asemenea tinerii care vor să se instaleze în mediul rural vor primi până la 75.000 de euro. Suma nu este fixată (s-a pus în discuţie variante între 40.000 şi 70.000 de euro) pentru că nu se ştie cât de mulţi sunt cei care vor să se mute la ţară.

Fondurile mutuale pentru agricultură

Până la sfârşitul acestui an sau cel târziu până în primăvara anului viitor se vor înfiinţa cel puţin două fonduri mutuale care să asigure despăgubiri în caz de calamitate chiar şi acolo unde nu operează societăţile de asigurări. „Fondurile mutuale se puteau înfiinţa încă din 2007. Existau bani europeni care să susţină pentru trei ani aceste fonduri mutuale la nivel naţional, dar nimeni nu i-a cerut. Am pregătit legislaţia şi vă recomand să aderaţi la o asociaţie pentru că fondurile mutuale plătesc despăgubiri în proporţie de sută la sută”, a spus Daniel Constantin.

Credite avantajoase pentru fermieri

În aceste zile, Ministerul Agriculturii organizează licitaţie publică pentru a oferi unei instituţii financiare administrarea unui fond de micro-creditare pentru fermieri. Guvernul pune la bătaie 300 milioane lei pentru început pentru credite cu garantare în proporţie de 80 la sută, fără să fie nevoit fermierul să-şi pună ipotecă pe casă ori alte acareturi. „Un micro-credit se referă la 25.000 de euro, bani care pot fi luaţi foarte uşor, fără proceduri prea mari, pentru campania de toamnă – spre exemplu. De asemenea, s-a creat un mecanism ca prin acest fond fermierul să poată cumpăra teren cu doar 10 la sută avans ca şi contribuţie proprie, iar din restul de 90 la sută, un procent de 50 la sută să fie garantat prin fondul de garantare şi pentru restul neacoperit banca poate să obţină o garanţie cu terenul cumpărat. Se pot cumpăra până la o mie de hectare. Am creat acest mecanism pentru fermierii care se tem că după 1 ianuarie 2014 vor veni străinii să cumpere terenurile învecinate sau cele pe care ei le vizează de foarte mult timp dar nu au putut să le achiziţioneze”, a explicat ministrul Agriculturii.  Creditele vor avea o perioadă de graţie de 3-5 ani, cu termene de rambursare care poate merge la peste 10 ani şi cu o dobândă stabilită prin ordin al ministrului Agriculturii.

Întrebări rămase fără răspuns

La întâlnirea cu fermierii au fost puse în discuţie şi deficienţe ce nu ţin numai de Ministerul Agriculturii. Mircea Ioan Moloţ (fermierul, nu preşedintele) a vrut să ştie cum pot fi amortizate o serie de cheltuieli nedeductibile pe care le face agricultorul persoană juridică, spre exemplu, atunci  când este nevoit să cumpere furaje de pe piaţă, de la ţărani (pierderi la cheltuielile de TVA).  „Nu am un răspuns, lucrăm de mai bine de un an cu Ministerul de Finanţe pentru a găsi soluţii pentru astfel de situaţii şi încă multe altele”, a spus ministrul Agriculturii. În aceeaşi categorie intră şi acoperirea pagubelor provocate de vânat.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − șapte =

ACTUALITATE
Nicolae Popa este Polițistul Anului         Țigara aprinsă în mină, cauza exploziei din Mina Uricani, soldată cu doi morți         Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani