ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!

Municipiul Brad, anul de graţie 2018, în al patrulea mandat de Administraţie Cazacu. Pe “strada” Pârâul Lupesc din Valea Bradului, la câţiva kilometri de zona zero a municipiului, sunt zece gospodării statornice şi active. Acolo, oamenii sunt rupţi de lume. Aşa-zisa stradă e, în fapt, o uliţă de pământ şi piatră, cu şanţuri adânci ca nişte tranşee, pe unde nici salvarea nu poate trece. Sunt şapte ani de când oamenii merg cu jalba la Primărie. Degeaba!

 

Virgil Matieș este pensionar, are 68 de ani şi locuieşte în satul Valea Bradului, dar îşi plăteşte dările în visteria municipiului Brad. Firesc ar fi ca el să-şi ducă toamna vieţii tihnit şi fără zvâcniri necontrolate ale cordului. Ghinionul lui e că trăieşte în urbea condusă discreţionar de primarul Florin Cazacu.

Locul unde oameni pot arde ca şobolanii

Pe uliţa desfundată unde locuieşte (şi) Virgil Matieș, autoturismele nu pot înainta mai mult de 500 de metri. Povestea e veche, însă domnul Virgil se încăpăţânează să insiste. S-a înscris în audienţă la ,,Împărăţie”, ani la rând, doar-doar i s-o rezolva problema: accesul la şura lui şi la ,,dobitoace”. În ultimii şapte ani s-a înscris în audienta la primar de 9-10 ori pe an. “În scripte mă înregistrau de 2-3 ori că la vederea mea primarul se schimba la faţă şi îmi spunea: ,,Iară tu, iară tu?! ”, ne mărturiseşte domnul Virgil. Îşi aminteşte că, în urmă cu câţiva ani, a luat foc pădurea. ,,A venit o maşină de pompieri, a urcat pe drum şi s-a împotmolit. Câţiva pompieri au luat-o pe jos, iar alţii au rămas peste noapte să păzească maşina până au reuşit s-o coboare”, ne spune Virgil Matieş.

Lucrări făcute pe alese

Au trecut zece ani de când primarul Florin Cazacu tăia festiv o panglică în Valea Bradului. Era prin 2008, iar echipa consilierilor de imagine nota declaraţia promiţătoare a şefului de municipiu: „Amenajarea corespunzătoare a Căminului Cultural din satul Valea Bradului a fost una dintre promisiunile mele pe care am onorat-o. Cetăţenii acestui sat merită din plin să aibă un cămin cultural modern pentru ca activităţile de aici să se desfăşoare în bune condiţii. Voi continua să muncesc pentru a duce la îndeplinire şi alte obiective pentru satul Valea Bradului”, promitea Cazacu. Apoi, primarul n-a mai muncit, în orice caz, nu pe drumul dărăpănat de la Pârâul Lupesc. ,,Eu plătesc circa 400 de lei pe an impozite şi taxe. I-am zis să-mi dea banii înapoi! De cat timp e primar? De 14 ani, nu? Cu banii ăştia (5600 lei, n.red. ) închiriez un buldozer, îi dau de la mine 100 de litri de motorină şi îmi îndreaptă drumul în zonele cu probleme”, spune Virgil Matieș. Omul nu reuşeşte să înţeleagă cum e posibil ca Administraţia Cazacu să intervină cu utilaje pe drumuri aflate pe terenuri private ce deservesc două case în satul Valea Bradului, în timp ce drumurile publice (mult mai circulate) sunt lăsate de izbelişte. În acest sens domnul Virgil ne indică pe drumul Valea lui Pătru două căi de acces pe domeniul privat, pietruite anul acesta de Primăria Brad.

Un consilier local confirma povestea

Spusele lui Virgil Matieș sunt confirmate şi întărite de Petru Voicu Huieţ, consilier local care locuieşte în satul Valea Bradului. El a ridicat problema drumurilor în şedinţă ordinara a Consiliului Local Brad din data de 24 mai 2018. “Domnul consilier local, Huieț Petru Voicu dă citire art. 126 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi îl întreabă pe domnul Primar, Florin Cazacu, dacă reparaţiile făcute în satul Valea Bradului au fost prezentate Consiliului Local. În continuare precizează că în satul Valea Bradului s-au executat lucrări care nu sunt pe domeniul public”, se arată în stenograma procesului verbal de şedinţă.

Cazacu răspunde numai la ce vrea el

Consilierul afirmă că a strâns semnături de la sătenii de pe Pârâul Lupesc şi a depus o hârtie oficială în care aceştia îşi dau acordul pentru lărgirea drumului şi aducerea sa la un nivel decent de trafic. ,,Totodată, (domnul consilier Huiet Petru, n.red.) aminteşte că anul trecut a adus acordul unor familii din satul Valea Bradului pentru lărgirea  unui drum, deoarece sunt câteva case la care nu ajunge nici salvarea dar, din păcate, nu s-a făcut nimic în acest sens”, se mai arată în procesul verbal al şedinţei. Primarul Cazacu Florin răspunde evaziv şi în parte, spunând că are un Acord Cadru care îi permite să execute lucrări fără aprobarea Consiliului Local, însă sare peste casele la care nu ajunge nici salvarea, la fel cum omite şi partea cu cheltuitul de bani publici pe lucrări executate în domeniul privat.

În loc de concluzii…

Acel drum public de 1,9 km, lăsat de izbelişte, continuă şi leagă Bradul de comuna Crişcior, mai exact de satul Zdrapţi. Dar ce este mai important, dacă acesta ar fi utilizabil, ar genera plus valoare, ar genera producţie şi bunăstare oamenilor din zonă. Dacă sătenii ar avea acces facil şi-ar cultiva terenurile, le-ar lucra, ar obţine apoi produse, le-ar vinde în piaţa locală, în acest fel contribuind cu taxe şi impozite la bugetul oraşului. Aşa, totul este lăsat în paragină, totul se distruge, satele se depopulează. Şi asta nu din lipsa banilor, ci dintr-o lipsa acută de viziune pe termen mediu şi lung, însoţită de o cronică impotenţă managerială, rea voinţă şi plictis administrativ. În tot acest timp, fondurile guvernamentale nu sunt atrăgătoare pentru actualii edili, banii europeni pentru dezvoltarea municipiului sunt intangibili, urât mirositori şi fac cale întoarsă spre Bruxelles.

Cum să vedem altceva decât umbrele de pe pereţii peşterilor, dacă nu avem voie să întoarcem capul?! Cam aşa stă situaţia în municipiul Brad. Doar că mai sunt licăriri de speranţă şi zvâcniri de nebunie că lumea Bradul mai are o şansă. Poate se schimbă ceva la viitoarele alegeri…

Raul Florin Matei

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!

  1. Nicolae

    Drumul prin Brad este exerabil si acum incepe tipatul dupa bani de incalzire de la guvern ! De ce nu a introdus pana acum gazul natural ? Spectacol ! 🙁

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului         Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste