ADMINISTRAŢIE NEPUTINCIOASĂ. Judeţul Hunedoara are deponeu ecologic şi gunoiul e aruncat într-o groapă improvizată

Toate gunoaiele judeţului vor fi depozitate temporar într-o groapă de gunoi improvizată la marginea Devei. La câţiva kilometri depărtare, stă inert un deponeu ecologic care a costat peste 20 de milioane de euro.

 

Ultima groapă de gunoi (cea de la Vulcan) a fost închisă duminică, 17 iulie 2016, fiind ultimul termen stabilit prin acordul cu Uniunea Europeană. Pentru două zile primăriile din Valea Jiului, Ţara Haţegului şi zona Orăştie au rămas cu gunoiul „în bătătură”. Consiliul Judeţean nu avea, marţi dimineaţa, nicio soluţie pentru depozitarea deşeurilor. La câteva zile după preluarea puterii, noua administraţie judeţeană a decis să construiască o groapă de gunoi provizorie la Petroşani pentru depozitarea gunoiului din Valea Jiului. Groapa nu a fost finalizată la timp, „din cauza ploilor” spun noii stăpâni ai judeţului. Marţi, spre sfârşitul zilei de lucru, vicepreşedintele Mircea Bobora anunţa printr-un comunicat de presă că: „În perioada următoare, platforma de stocare temporară a deşeurilor din municipiul Deva va putea prelua toate cantităţile de deşeuri trimise de primăriile interesate”.  Altă improvizaţie, în timp de deponeul ecologic de la Bârcea Mare este funcţional, dar inoperant din cauza procedurilor birocratice.

 

Deponeu nemânjit de gunoaie

 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, cea mai mare investiţie „săvârşită” în judeţul Hunedoara, este departe de a funcţiona. Valoarea proiectului finanţat de Uniunea Europeană este de 55 de milioane de euro, din care cam 20 de milioane a costat deponeul ecologic de la Bârcea. La această oră, depozitul de gunoi ar fi trebuit să preia deşeurile din tot judeţul. „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Hunedoara va deveni operaţional după termenele de punere în funcţiune, după prelungirea termenelor, la data de 17 noiembrie 2016”, a anunţat vicepreşedintele Mircea Bobora, aflat „la butoane” în absenţa preşedintelui Laurenţiu Nistor, care se află în concediu medical, din cauza unei intervenţii chirurgicale la un braţ, din câte se spune.

 

Deva, capitala absolută a gunoaielor

 

În acest moment, există o singură groapă de gunoi funcţională în judeţul Hunedoara, aceea administrată de SC Salubritate S.A. Deva. Gunoierii deveni au fost de acord să construiască, pe cheltuială proprie, o rampă temporară de gunoi, în vara anului trecut, când zona centrală şi nordul judeţului nu mai aveau unde să depoziteze deşeurile. Pe atunci, fosta administraţie judeţeană a semnat o înţelegere cu gunoierii de la Salubritatea SA, prin care se angajau să preia gratuit deşeurile depozitate provizoriu când va fi deschis deponeul ecologic. Salubritatea avea o limită de până la 32.000 de tone de gunoi, cantitate ce trebuia preluată „moca” de viitorul operator de salubritate de la Bârcea Mare. La începutul acestui an, era tot mai evident că limita stabilită este insuficientă. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian David, a majorat la 57.000 de tone limita de gunoi. Între timp, a apărut criza gunoaielor din Valea Jiului, ceea ce complică şi mai mult lucrurile. „În momentul de faţă, se lucrează la deponeul provizoriu de la Petroşani. În momentul de faţă, se caută soluţii pentru depozitarea (gunoiului) zonelor Haţeg, Orăştie şi comunele limitrofe acestor oraşe. Restul – mare parte din primării – au contracte cu Salubritatea şi, vă repet, în cel mai scurt timp, vom găsi soluţii pentru cei care nu au acum un loc de depozitare a deşeurilor”, declara, marţi dimineaţa, vicepreşedintele Mircea Bobora. Ulterior, el a revenit cu un comunicat de presă prin care anunţa că Deva a devenit capitala absolută a gunoaielor din tot judeţul.

 

Primele schimbări din „guvernarea pesedistă”

 

Vicele Consiliului Judeţean  a explicat și motivele pentru care a fost schimbat din funcţie directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor”, Ioan Prip. Mircea Bobora pretinde că liberalul a fost superficial şi se face vinovat că nu toţi primarii au aprobat caietele de sarcini pentru licitaţia de desemnare a celor patru operatori care se vor ocupa de colectarea şi transportul deşeurilor. „Schimbarea conducerii ADI a fost prima făcută, pentru că această structură a fost creată ca suport principal pentru ceea ce înseamnă punerea în folosinţă a deponeului de la Bârcea Mare. Domnul Prip a fost superficial în tot ceea ce a făcut, a dat dovadă de puţină implicare”, a declarat Bobora. Locul lui Prip a fost luat de Nicolae Panţa, fost primar PSD al comunei Băcia, care a renunţat la fotoliul de primar în favoarea unui pesedist mai tânăr. De asemenea, Vetuţa Stănescu (PNL) a fost înlocuită cu Daniel Andronache (PSD), care deţine funcţia preşedinte al consiliului de administraţie al ADI. Pe parcursul explicaţiilor, Mircea Bobora a repetat, aproape obsesiv, că nu au fost schimbări pe criterii politice.

 

Ce vor face actualii gunoieri

 

În stadiul de acum au mai rămas 29 de primării care să treacă prin consiliile locale caietele de sarcini pentru viitoarea licitaţie a operatorilor de salubritate. „Am promisiunea că, până la finele lunii, vor fi aprobate în toate aceste primării, urmând ca în jurul datei de 15 august să fim capabili să ridicăm pe SEAP caietul de sarcini pentru licitarea pe cele patru zone de operare, fie pentru patru operatori separaţi, fie pentru un operator care va prelua activitatea de colectare şi transport pe cele patru zone”, spune noul director al ADI, în legătură cu „prioritatea zero” din agenda sa. Nicolae Panţa a vorbit şi despre soarta actualilor gunoieri angajaţi cu contracte la primării. „În documentul de poziţie pe care l-au semnat toate primăriile, a fost un angajament că contractele aflate în vigoare la data respectivă se vor prelungi până la data punerii în funcţiune a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. La Deva, există o precizare că vor putea să funcţioneze acest operator până în 2017. Condiţia este ca, în momentul în care intră în funcţiune acest depozit conform, Salubritatea să respecte condiţiile din proiect, respectiv colectarea selectivă pe patru fracţii: umedă şi cele trei fracţii reciclabile care vor intra pe staţia de sortare de la Bârcea”, a mai spus directorul pesedist.

 

Pasul spre civilizaţie va greu, anevoios, dar necesar

 

Viitoarea colectare a deşeurilor se va face în stil occidental, selectiv. „S-au achiziţionat un număr suficient de mare de containere de diferite dimensiuni. Ele sunt depozitate pe platforma de la Bârcea. Dacă nu vor fi suficiente pentru toată populaţia, operatorul are obligaţia de a completa cu pubelele necesare”, a declarat Nicolae Panţa, directorul ADI Deşeuri. Acesta a mai adăugat că hunedorenii vor fi obligaţi să arunce selectiv gunoiul menajer. „Ne dăm seama de greşelile care s-au făcut sau de faptul că am trecut foarte uşor peste unele probleme. A apărut imperios necesar să se facă o colectare selectivă de către fiecare cetăţean. Noul regulament pentru servicii publice a venit cu o facilitate care am înţeles că este aplicată şi în exterior, respectiv colectarea pe două componente – componenta umedă şi componenta reciclabilă, urmând ca staţia de sortare să facă sortarea cum este gândit la noi pe 12 componente reciclabile. Urmează să discutăm cu consultanţii, să vedem dacă putem să aplicăm această metodă”, a spus Panţa. În cazul în care nu va fi admisă varianta propusă, fiecare locuinţă va trebui să se doteze cu patru saci de gunoi: resturile menajere într-o pungă biodegradabilă, hârtia – în alta, plasticul – separat, la plastic, iar sticla şi metalul într-un recipient separat.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − unsprezece =

ACTUALITATE
Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani