PERICOLUL PRIMĂVERII. Encefalita de căpuşe

Medicii ne avertizează că pe tot parcursul sezonului cald din iarbă ne pândeşte un risc: căpuşele purtătoare de boală. În anii trecuţi, până la 7 cazuri din 10 au fost confirmate.

 

Borrelioza Lyme, boala care a panicat hunedorenii în sezonul estival în ultimii ani rămâne o ameninţare reală, în condiţiile în care, din probele recoltate în ultimii ani, între 40 şi 75 la sută din cazuri, a fost confirmată suspiciunea de borrelioză. Boala Lyme este transmisă prin înţepătura de căpuşă, iar medicii spun că, dacă persoana înţepată nu merge imediat la Urgenţă sau la una dintre secţiile de boli infecţioase din judeţ, ulterior diagnosticarea este mai dificilă şi necesită analize amănunţite.

Transmirerea de la om la om, extrem de rară

„Principalele gazde sunt rozătoarele mici, omul fiind gazdă accidentală. Animalele mari sunt şi ele gazde de hrănire a căpuşelor, dar nu joacă rol în menţinerea virusului. Transmiterea lui se face pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată, pe cale digestivă prin consum de lapte şi produse lactate neprelucrate termic provenite de la animale parazitate de căpuşe infectate sau pe cale respiratorie sau digestivă prin inhalarea sau ingestia accidentală a prafului cu dejectele sau resturile uscate ale căpuşelor infectate. Transmiterea infecţiei de la omul infectat la noi gazde sau transmiterea interumană este neobişnuită, dar poate fi posibilă transmiterea verticală de la mamă la făt”, explică medicul Cecilia Birău, şefa compartimentului Evaluare, promovare şi Educaţie în Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

 

Cazurile mediatizate i-au speriat pe hunedoreni

Cele mai multe teste au fost făcute de hunedoreni în anul 2012, în urma mediatizării cazurilor grave de persoane infectate cu spirochetul Borrelia Burdogferi şi afectate de boala Lyme. După ce au ieşit la iarbă verde, în tot judeţul sute de persoane s-au prezentat la spital, în urma înţepăturilor de căpuşă. Medicii ne reamintesc că, fără a intra în panică, un comportament preventiv nu este exagerat. În 2012, din 63 de cazuri de hunedoreni care au dorit să-şi facă testul, 25 au fost confirmări ale borreliozei Lyme, în 2013 din 42 de suspiciuni au fost confirmate 15, iar în 2014 din trei analize, în cazul a două dintre acestea s-a confirmat diagnosticul suspectat de doctori. Desigur, e posibil ca numărul celor afectaţi să fie mai mare, doar că hunedorenii care ar putea să fie infectaţi încă nu au fost depistaţi.

Urticarie și simptome de gripă

Medicii spun că principala măsură de reducere a transmiterii bolilor în comunităţi rămâne controlul insectelor. Potrivit legislaţiei, primăriile hunedorene au datoria să facă dezinsecţii în parcuri şi zonele verzi aparţinătoare. Zonele de risc trebuie stropite inclusiv cu substanţe acaricide, pentru a ne proteja de spirochetul periculos. Hunedorenii care stau  la țară pot şi ei să folosească substanţe acaricide în gospodării, însă numai dacă le cumpără, din magazinele de specialitate. Dacă aţi fost înţepat de o căpuşă, iar în primele trei zile de la înţepătură aveţi simptome de gripă, aţi putea să fi contactat bacteria Borrelia Burdogferi. În unele cazuri, când persoana ignoră înţepătura, diagnosticul corect poate fi pus abia când apar complicaţii. Pacienţii depistaţi târziu cu această boală pot rămâne cu sechele, dar pot ţine maladia sub control prin dieta, sport şi tratament cu antibiotice. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie, care apare în cel mult o lună după muşcătura capuşei şi care poate avea aspectul unei vânătăi, la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Cum ne ferim de căpuşe

Pentru a evita căpuşele este bine ca, atunci când mergeţi la picnic, vă plimbați în natură sau mergeți la lucru pe câmp, să purtaţi şosete mai lungi, albe (care fac uşor vizibile insectele), şi încălţăminte închisă, care să protejeze picioarele. În cazul unei activităţi în natură sau printre animale care pot fi parazitate de căpuşe, este ideală examinarea, la câteva ore, a întregii suprafeţe a corpului, inclusiv scalpul, pentru a observa eventualele căpuşe ataşate de piele. De asemenea, o metodă de a ne proteja de căpuşe, ar fi aplicarea, la intervale repetate, a unui un spray repelent pentru insecte pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid special pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Clădirea Colegiului Iancu de Hunedoara va fi reabilitată pe fonduri UE         Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne