Foto 1 Capuse

PERICOLUL PRIMĂVERII. Encefalita de căpuşe

Medicii ne avertizează că pe tot parcursul sezonului cald din iarbă ne pândeşte un risc: căpuşele purtătoare de boală. În anii trecuţi, până la 7 cazuri din 10 au fost confirmate.

 

Borrelioza Lyme, boala care a panicat hunedorenii în sezonul estival în ultimii ani rămâne o ameninţare reală, în condiţiile în care, din probele recoltate în ultimii ani, între 40 şi 75 la sută din cazuri, a fost confirmată suspiciunea de borrelioză. Boala Lyme este transmisă prin înţepătura de căpuşă, iar medicii spun că, dacă persoana înţepată nu merge imediat la Urgenţă sau la una dintre secţiile de boli infecţioase din judeţ, ulterior diagnosticarea este mai dificilă şi necesită analize amănunţite.

Transmirerea de la om la om, extrem de rară

„Principalele gazde sunt rozătoarele mici, omul fiind gazdă accidentală. Animalele mari sunt şi ele gazde de hrănire a căpuşelor, dar nu joacă rol în menţinerea virusului. Transmiterea lui se face pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată, pe cale digestivă prin consum de lapte şi produse lactate neprelucrate termic provenite de la animale parazitate de căpuşe infectate sau pe cale respiratorie sau digestivă prin inhalarea sau ingestia accidentală a prafului cu dejectele sau resturile uscate ale căpuşelor infectate. Transmiterea infecţiei de la omul infectat la noi gazde sau transmiterea interumană este neobişnuită, dar poate fi posibilă transmiterea verticală de la mamă la făt”, explică medicul Cecilia Birău, şefa compartimentului Evaluare, promovare şi Educaţie în Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

 

Cazurile mediatizate i-au speriat pe hunedoreni

Cele mai multe teste au fost făcute de hunedoreni în anul 2012, în urma mediatizării cazurilor grave de persoane infectate cu spirochetul Borrelia Burdogferi şi afectate de boala Lyme. După ce au ieşit la iarbă verde, în tot judeţul sute de persoane s-au prezentat la spital, în urma înţepăturilor de căpuşă. Medicii ne reamintesc că, fără a intra în panică, un comportament preventiv nu este exagerat. În 2012, din 63 de cazuri de hunedoreni care au dorit să-şi facă testul, 25 au fost confirmări ale borreliozei Lyme, în 2013 din 42 de suspiciuni au fost confirmate 15, iar în 2014 din trei analize, în cazul a două dintre acestea s-a confirmat diagnosticul suspectat de doctori. Desigur, e posibil ca numărul celor afectaţi să fie mai mare, doar că hunedorenii care ar putea să fie infectaţi încă nu au fost depistaţi.

Urticarie și simptome de gripă

Medicii spun că principala măsură de reducere a transmiterii bolilor în comunităţi rămâne controlul insectelor. Potrivit legislaţiei, primăriile hunedorene au datoria să facă dezinsecţii în parcuri şi zonele verzi aparţinătoare. Zonele de risc trebuie stropite inclusiv cu substanţe acaricide, pentru a ne proteja de spirochetul periculos. Hunedorenii care stau  la țară pot şi ei să folosească substanţe acaricide în gospodării, însă numai dacă le cumpără, din magazinele de specialitate. Dacă aţi fost înţepat de o căpuşă, iar în primele trei zile de la înţepătură aveţi simptome de gripă, aţi putea să fi contactat bacteria Borrelia Burdogferi. În unele cazuri, când persoana ignoră înţepătura, diagnosticul corect poate fi pus abia când apar complicaţii. Pacienţii depistaţi târziu cu această boală pot rămâne cu sechele, dar pot ţine maladia sub control prin dieta, sport şi tratament cu antibiotice. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie, care apare în cel mult o lună după muşcătura capuşei şi care poate avea aspectul unei vânătăi, la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Cum ne ferim de căpuşe

Pentru a evita căpuşele este bine ca, atunci când mergeţi la picnic, vă plimbați în natură sau mergeți la lucru pe câmp, să purtaţi şosete mai lungi, albe (care fac uşor vizibile insectele), şi încălţăminte închisă, care să protejeze picioarele. În cazul unei activităţi în natură sau printre animale care pot fi parazitate de căpuşe, este ideală examinarea, la câteva ore, a întregii suprafeţe a corpului, inclusiv scalpul, pentru a observa eventualele căpuşe ataşate de piele. De asemenea, o metodă de a ne proteja de căpuşe, ar fi aplicarea, la intervale repetate, a unui un spray repelent pentru insecte pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid special pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + șaisprezece =

ACTUALITATE
PROBLEME LA ACOPERIŞ. „Reduta” Teatrului de Artă Deva a cedat ploilor         LA DEPUNEREA CANDIDATURILOR ALDE, Alin Bena: „Vreţi schimbare, DA ori BA?”         PICĂ OAMENII LUI MĂRGINEAN. Primăria Deva a desfiinţat postul ocupat de „pupila” fostului primar         Mai sunt aproximativ două săptămâni până la începerea campaniei privind alegerile parlamentare din 11 decembrie         1000 DE CĂRȚI. Fișă de lectură: „Margot”, de Gheorghe Brăescu         CĂLĂTOR ÎN RETEZAT. Spre Tăul Țapului         ÎN ȚARA LUI ZAMOLXIS. Piatra Iorgovanului, vârful cu nume de viteaz         Alin Simota este sub control judiciar în Emiratele Arabe Unite!         Un tânăr a fost reținut de poliție pentru tentativa de înșelăciune prin Metoda Accidentul         Investiție de mediu, blocată. Termocentrala Paroșeni, torpilată chiar de statul român         Stadiul lucrărilor pe Autostrada Lugoj – Deva: Vom putea circula pe încă 15 kilometri de autostradă spre Lugoj, până la sfârșitul anului 2016         Accident mortal: un tânăr a fost ucis, după impactul mașinii cu un cal         Dr. Ioan Demeter: „Actuala clădire în care este găzduită Pediatria nu corespunde normativelor de asistenţă medicală”         ÎNSCRIERI LA BEJ HUNEDOARA. PNL, PSD, PMP şi PRU au intrat oficial în cursa electorală         Peste 20 de metri cubi de lemne furate au fost recuperate de jandarmi         ARHIVELE HUNEDOAREI. Povestea studentului criminal condamnat la moarte, în anii 1970, după ce a măcelărit o familie         Peisajele impresionante din Retezat, surprinse de un hunedorean pe muntele acoperit de nori         Mesaje de revoltă împotriva turistului ceh care a vandalizat o cetate dacică         Polițiștii au dat iama în cămătari. Trei persoane au fost deja reținute         Controverse despre viața lui Arsenie Boca: averea și influența călugărului de la Prislop