UPDATE Pericol major în Retezat. Sute de oi devorate de cel puţin 12 urşi chiar lângă traseele turistice

Pericol major pentru turiştii care aleg traseele din Retezatul Mic. Sute de oi moarte în urmă cu câteva zile au atras urşii ca un magnet, iar leşurile lor sunt chiar în apropierea potecilor turistice. Abia vineri Prefectura Hunedoara a trimis în zonă echipe formate din salvamontişti şi jandarmi montani pentru a vedea dacă se impune închiderea acestor trasee turistice.

oi.sfasiate2Nu mai puţin de 420 de oi zac moarte la nici 300 de metri de poteca turistică Custura –Plaiul Mic –Albele –Iorgovanu şi de cel puţin o săptămână din leşurile lor se înfruptă 12 urşi. Ciobanii din zonă spun că oile au fost atacate de un urs, s-au speriat şi efectiv s-au călcat în picioare încercând să scape şi aşa s-a produs dezastrul. Araşi de mirosul de sânge, urşii au dat imediat atacul, dar deşi informaţia a fost transmisă imediat factorilor responsabili, abia vineri în zonă au fost trimise, de către Prefectura Hunedoara, echipe mixte formate din salvamontişti şi jandarmi montani. “Astăzi, jandarmii şi salvamontiştii au fost trimişi în zonă pentru a vedea dacă se impune închiderea potecii. Nu ne putem, însă băga pentru a vedea exact cum stă situaţia. Jnepenii sunt foarte mari  şi, mai mult, nici cu puşca în mână nu are nimeni curaj să intre printre urşi. Până la această oră nu am închis traseul turistic”, a declarat vineri după-amiaza salvamontistul Sorin Sanda, aflat la locul incidentului.

De asemenea, în zona Pleşa – Piule sunt alte 214 oi moarte, care au fost lovite de un trăznet. Şi ciobanul a fost atins, dar, din ferciire, a scăpat cu viaţă.  Leşurile animalelor se află, însă, chiar pe poteca turistică, iar turiştii care aleg acest traseu ce merge din DN66A pe Vârful Drăgşan din Retezatul Mic ar putea în orice moment să dea nas în nas cu urşii, care sunt în număr mare în această zonă. Ca şi în primul caz, nici aici nu a intervenit nimeni, niciun oficial mai precis, până vineri, traseul fiind în continuare deschis.

Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că doar joi seara a fost informat despre situaţia din Retezat şi de aceea echipele au plecat numai vineri dimineaţa la faţa locului. “Vom lua un plan de măsuri după ce vedem la faţa locului care este situaţia. Vom avea patrule şi panorui de avertizare prin care vom avertiza turiştii despre prezenţa urşilor în zonă.  Oricum, diferenţa este că acum sunt mai mulţi urşi la un loc, pentru că oricum în Retezat sunt urşi”, a precizat Sorin Vasilescu. De precizat că în ariile protejate, cum este Parcul Naţional Retezat, vânătoarea urşilor este interzisă.

___________________________________________________________________________________________

UPDATE: În urma întrunirii Comitetului Judeţean Hunedoara pentru Situaţii de Urgenţă, la convocarea Prefectului de Hunedoara, s-a decis ca zona unde se află cele aproximativ 400 de oi să fie ecarisată în mod natural. În plus, pentru protecţia turiştilor, traseul turistic Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta a fost închis temporar.

“Opiniile exprimate de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului au arătat că este interzisă intervenţia umană pentru dezinsecţia zonei unde se află cadavrele oilor trăznite, în zona stânei Pleşa, întrucât aceasta se află în zona cu regim special a Parcului Naţional Retezat. Având în vedere aspectele prezentate şi propunerile specialiştilor, CJSU a hotărât ca zona respectivă să fie ecarisată în mod natural şi a aprobat propunerea Administraţiei PNR ca traseul turistic Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta să fie închis temporar pentru protejarea turiştilor. Echipele de jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi rangeri  desfăşoară activităţi preventive de informare a turiştilor pentru a evita să se deplaseze pe traseele montane din zonele în care se află cadavrele animalelor, atât în mod direct prin discuţii personale, cât şi prin montarea unor panouri de avertizare şi informare”, au declarat oficialii CJSU Hunedoara.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste         Ucigașul celor două femei din Balomir adus în instanță. Detaliile crimelor înfiorătoare săvârșite de tânăr         Ședință la Prefectură pe tema drumurilor din județ         Accident rutier grav în Deva         (P) We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România         Retrocedarea terenurilor din Retezat a dus la închiderea complexului Pietrele         Accident grav în Deva, produs la beție         Ambasadorul SUA a primit cheia municipiului Hunedoara         Telecabina de la Cetatea Devei rămâne oprită         Primarul Florin Oancea propune Deva în „Alianța Vestului”         Reabilitarea centrului istoric al Devei – fază finală de aprobare a PUZ         Motivarea sentinței în dosarul comorilor dacice. Cum a scăpat de închisoare interlopul sârb care a traficat brățările de aur         VIDEO Momente groaznice la meciul de kick-boxing dintre Endre și Tolea Ciumac         Topul petrecerilor „de sezon” pe bani publici: tocana împărțită de primar și recitaluri costisitoare         Capră neagră braconată în Parâng de doi cetățeni străini și doi români!         Cu softul în probe. Recalcularea pensiilor mai așteaptă încă o săptămână         Învățământ ”european”. Foi xerocopiate și mape de plastic în loc de Abecedare!         Două noi telescaune în Straja         Conducta de transport gaz Mintia – Brad poate intra în șantier         Portofel cu bani găsit de un jandarm și predat proprietarului