8.3 C
Deva
joi, mai 2, 2024

Pe propriul buzunar. „Vlăstarele Orăștiei” au reprezentat din nou cu cinste România

Corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” a revenit, după aproape nouă zile petrecute peste hotare, dintre care cinci la Bydgoszcz, Polonia, unde a participat la festivalul internațional muzical pentru copii și tineret „Bydgoszcz Musical Impressions”, ediția 40, 29 iunie-4 iulie 2017. Au participat 15 ansambluri muzicale (de la rock, la orchestră clasică și cor) și coregrafice din 11 țări, selecționate pe parcursul lunii martie pe baza documentației și a materialelor trimise.
În postărilor făcute pe internet de Florin Drăghiciu, managerul de proiecte al “Vlăstarelor Orăștiei”, cu permisiunea acestuia și cu unele lămuriri acordate reiese: „Deși programul de concurs, cu recitaluri de 30 minute (de obicei, sunt între 12-15 min.), a fost mai mult simbolic, fiindcă nu s-a finalizat cu vreo ierarhizare valorică, toate ansamblurile primind câte un trofeu special din partea unei instituții sau organizații. Formația corală, înființată și condusă de 21 de ani de maestrul Petru-Androne Eli, au fost premiată chiar de organizator, Palatul Tineretului din Bydgoszcz, a cărui doamnă director a făcut o pasiune specială pentru copiii noștri.”

Este cea de a 42-a distincție internațională a „Vlăstarelor Orăștiei”, cel mai titrat ansamblu artistic din România.
Programul a fost deosebit de încărcat, aproape fără timp liber, cu acțiuni pe diferitele genuri și ateliere tematice: de la rock la clasic, de la dans tradițional la modern, de la cânt la prezentare scenică. Atelierele sau desfășurat individual (fiecare formație corală) sau împreună cu toți participanții, schimbul cultural fiind unul dintre scopurile bine atinse. Cele trei coruri, din Polonia, Ucraina și România, au asamblat bine-cunoscutele „Bessame mucho” și „Cielito lindo” sub bagheta compozitorului Marco Antonio Ugalde, profesor la Universitatea din Mexico City, piesele fiind învățate încă de acasă.
La acest capitol, cel mai interesant și original moment s-a petrecut în a doua seară, vineri 30 iunie, într-o sală de sport (după dimensiuni și dotări puteai crede că e una municipală, iar Bydgoszcz, capitala voievodatului Kujavie-Pomerania, are 360.000 locuitori, puțin mai mult decât Clujul…), când fiecare ansamblu trebuia să prezinte un dans pe care să îl învețe și ceilalți. Aici, au fost savuroși chinezii, care păreau a fi descoperit atunci dansul!…

Festivalul propriu zis
Interesul pentru acest festival a fost deosebit, aflându-se sub patronajul ministerelor Culturii și Educației, al administrației voievodatului Kujavie-Pomerania și al municipalității din Bydgoszcz, iar Palatul Tineretului a demonstrat o organizare impecabilă, până la detaliu.
Finalul evenimentului, cu spectacolul său de gală, a umplut până la refuz sala de la Artego-Arena, cei aproape 800 de spectatori plătindu-și biletul! A fost o adevărată feerie a muzicii și dansului, desfășurată pe parcursul a două ore, protagoniste fiind formațiile prezente la festival, iar grupul coral orăștian având respectabila misiune de a încheia, prezentând un fragment din tabloul folcloric „Cununa grâului”, în aranjamentul lui Petru-Androne Eli, cu care a cucerit Medalia de Argint, în urmă cu doi ani, la Grand Prix of Nations de la Magdeburg.

Au reprezentat țara concertând pe banii lor
Deplasarea a fost posibilă prin contribuția bănească a tuturor participanților (câte 150 euro), a Asociației Părinților de la Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” și a unor sponsori, precum și alții care doresc să-și păstreze anonimatul. Am aflat că a fost singurul ansamblu din festival care a venit pe cheltuială proprie, fără niciun sprijin din partea autorităților locale, județene sau centrale. Iar asta, în condițiile în care, la începutul lunii aprilie, „Vlăstarele Orăștiei” au reprezentat cu cinste ROMÂNIA, tot pe cheltuială proprie, în Festivalul pentru copii și tineret „Dobri Voinikov” de la Şumen, Bulgaria, în compania a șase coruri de elită! Pentru anul în curs, corul mai avea planificată și participarea la Corul Mondial al Păcii de la Viena, unde, după alte două participări, ar fi ținut capul de afiș, însă coriștii nu mai fac față încă unui efort financiar, având în vedere dezinteresul grosolan al autorităților.
„Copiii noștri au fost minunați și au reprezentat, încă o dată. România, așa cum trebuie. Deși am plecat cu o formație în formare, „mascota trupei” având doar opt ani, ne întoarcem cu un „Premiu Special” şi două trofee, dintre care unul de argint, este meritorie munca lor și aportul lor , chiar și financiar, fiind singurii din toate țările participante care ne-am plătit totul. Ceilalți au fost sprijiniți de către autoritățile țărilor lor,” preciza pentru Ziarul Hunedoreanului maestrul profesorul Petru-Androne Eli, dirijorul formației corale Orăștiene.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/