Participanţii la Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani întâmpinaţi cu păsat momârlănesc şi tocană de oaie

Zeci de producători din Valea Jului dar şi din alte localităţi din ţară şi-au dat întâlnire la Petroşani, la cea de a cincea ediţie a Târgului de Produse Tradiţionale. Iar pentru participanţi, care au venit în număr mare, municipalitatea a împărţit gratuit 1000 de porţii de tocăniţă de oaie şi păsat momârlănesc.

Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani atrage, de la an la an, tot mai mulţi participanţi, fie că vorbim despre comercianţi sau cumpărători, Anul acesta, la cea de a V-a ediţie, nici măcar vremea mohorâtă nu i-a ţinut pe oameni în case, care au venit să ia „pulsul pieţei” şi să cumpere câte puţin din delicioasele produse expuse. „Vedete” au fost şi de această dată bucatele tradiţionale – tocană de oaie şi păsat cu brânză de oaie – distrbuite gratuit şi în acest an de Primăria Municipiului Petroşani. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a îmbrăcat halatul alb, şi-a pus un clop momârlănesc pe cap ţi a trecut la servit, alături de „primarul momârlanilor” Dorel Călina şi de ceilalţi localnici care au pregătit delicioasele bucate. „Ca de fiecare dată, la această sărbătoare tradiţională am servit tocăniţă de oaie şi păsatul şi mă bucur foarte mult că lumea gustă această măcare şi că oamenilor le place foarte mult. Cred că este foarte imporzant să ne promovăm aceste mâncăruri tradiţionale, pe care nu le întâlneşti în altă parte. Ar fi păcat ca aceste reţete şi aceste obiceiuri să se piardă. Noi încercăm să le promovăm şi să le transmitem generaţiilor următoare”, a declarat primarul Tiberiu Ioacob – Ridzi. De altfel, Târgul de Produse Tradiţionale este manifestarea care se bucură de cel mai mare succes dintre cele organizate de administraţia publică locală de la Petroşani, pentru că oamenii pot cumpăra diverse mărfuri direct de la producători, fie că vorbim despre fructe, legume, brânzeturi, produse din carne sau chiar de panificaţie. „Da, este o mare bucurie pentru cei care participă, dar în primul rând ne-am dorit să pomovăm produsele tradiţionale şi, desigur, să dăm ocazia producătorilor să vină, să-şi expună produsele de toamnă”, a mai spus Tiberiu Iacob – Ridzi.

Cât priveşte bucatele distribuite gratuit, acestea se prepară după reţete păstrate nealterate din vremuri străvechi. „Aceste reţete vin din moşi – strămoşi, ne-am năcut cu ele şi mergem tot pe acelaşi principiu. Pentru că în Valea Jiului au fost foarte mulţi crescători de oi, am mers pe oaie cel mai mult. În acets an, primăria a sponsorizat 1000 de porţii de mâncare pentru populaţia oraşului”,a explicat Dorel Călina. Bucatele au fost pregătite la foc de lemn, aşa cum e tradiţional, iar mirosurile îmbietoare i-au aşezat pe oameni la coadă încă dinainte ca mâncarea să fie gata. Unii au mâncat pe loc, pofta fiind foarte mare. Ialţii, în schimb, au aşezat mâncarea în găletuşele pregătite din vreme şi au dus-o acasă. Toţi, însă, au apreciat ca fiind foarte bune atît păsatul, cât şi tocana din carne de oaie.

 

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − 6 =

ACTUALITATE
Numire la Prefectură. Dorel Bretean (ALDE) este noul subprefect al județului Hunedoara         Trei ani de la înființarea postului de jandarmi din Vața de Sus         Vizită inopinată a ministrului Transporturilor pe șantierele autostrăzii Lugoj – Deva         Peste 200 de proiecte vor fi finanțate prin PNDL în județ. Cele mai multe se vor derula în Hunedoara         Drumul spre cetatea Piatra Roșie va fi modernizat         Calea ferată Simeria – Curtici intră în modernizare         Povestea inedită a Târgului de fete de pe muntele Găina         Zilele Hunedoarei: fotbal și opera rock Zrínyi 1566         ŞASE LUNI DE CREŞTERE CONTINUĂ LA AEROPORTUL INTERNAŢIONAL SIBIU         MOMENT FESTIV. Nicu Covaci, cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara         Tânăr în stare gravă după ce s-a prăbușit cu tiroliana         PE BANI EUROPENI. Drumul judeţean Sântuhalm – Hunedoara – Călan intră la modernizare         PROGRAMUL COMPLET. Festivalul Virșlilor – Piața Cetății, 28-30 iulie 2017         AVERTISMENT. Fermierii care dau foc miriştilor vor fi „arşi” la buzunar         Școala de Vară de Astronomie – ediția 2017         Drumul istoric din Pasul Vâlcan este transformat într-o șosea de poveste         Turiști blocați zeci de minute în telecabina Cetății Devei         Accident rutier. Doi răniți în mașina care a lovit un copac         Concert al orchestrei de tineret din Haga la Castelul Corvinilor         S-au scurs 435 de ani de la tipărirea „Paliei de la Orăștie”