Un nou „triunghi al Bermudelor”? Daliana Rădoi a dispărut fără urmă în Retezat VIDEO

Peste 130 de persoane participă la acţiunile de căutare a adolescentei dispărută fără urmă în Masivul Retezat, unde se afla într-o tabără organizată de un preot din Lupeni. Fata parcă a intrat în pământ şi nici cu elicopterul nu s-a reuşit depistarea acesteia.

cautari.retzatDaliana Rădoi în vârstă de 14 ani, a fost cooptată într-o tabără organizată de preotul Cristian Olariu, alături de alţi 24 de copii, care erau însoţiţi de 10 adulţi. Fata are 14 ani şi provine dintr-o familie dezorganizată, iar de un locuia la centrul de plasament din Lupeni. De aici provin 6 dintre copiii aflaţi în tabără, printre care şi adolescenta dispărută, care au primit încuviinţare să participle la tabăra organizată în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii, cu traseu spre lacul Bucura, în perioada 19-21 august.  Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara spun că fata nu era un copil problemă, a terminat clasa a VII-a cu rezultate satisfăcătoare şi cu media 10 la purtare. Până acum, nu a plecat niciodată nemotivat din centrul de plasament, acolo unde a fost instituţionalizată din cauza condiţiilor precare de trai ale familiei.

Ceva s-a întâmplat, însă, miercuri, când grupul de copii se întorcea în tabăra de corturi situată în Poiana Pelegii. “În faţa grupului mergeau doi adulţi, la mijloc erau alţi trei adulţi, iar eu şi restul adulţilor eram în spate. Ajunşi la locul de campare, fata s-a grăbit spre cort şi noi am crezut că are necesităţi fiziologice. Era prima oară cu noi în tabără şi era puţin retrasă şi tăcută, dar noi am încercat tot timpul să o integrăm. Vorbeam cu ea şi o chemam în grup şi părea în regulă. Fata este sănătoasă şi raţională. Şi-a luat ghiozdanul cu haine şi a plecat”, a spus preotul Cristian Olariu. Când şi-a dat seama că fata lipseşte, preotul spune că s-a urcat imediat în maşină şi a început să o caute şi, în plus, a alertat Salvamontul. S-a deplasat personal la punctul de salvare montană cantonat pe perioada de vară în Poiana Pelegii. „De şase ani duc copii din centrele de plasament în tabere şi excursii şi niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Şi-a luat cu ea rucsacul cu haine şi a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipseşte şi am căutat-o. Turiştii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo maşină şi a dus-o în oraş. Sper ca aşa să fie şi să o găsim teafără şi nevătămată”, a mai spus Olariu.

 

1Căutată zile în şir, fără întrerupere

 

Iar şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a precizat că s-a plecat imediat în căutarea fetei. “Echipa Salvamont de la Poiana Pelegii a luat legătura, prin staţii de emisie recepţie, cu punctele Salvamont cantonate la Lacul Bucura, Cabana Buta şi punctul de permanenţă Zănoaga pentru a informa salvatorii montani despre părasirea taberei a adolescentei. Lacul Bucura, Lacul Zănoaga şi  Cabana Buta erau trei direcţii, pe trasee montane, cu zone de campare, înspre care fata s-ar fi putut deplasa.Preotul Olariu afirmă că el a plecat cu maşina în căutarea fetei, pe traseul Valea Lăpuşnicului – Valea Gura Zlata – Haţeg. Căutările au continuat până în jurul orei 22.00, când preotul s-a întors. Acesta a comunicat salvamontiştilor care se întorceau fără rezultate din căutare, că există posibilitatea ca fata să fi plecat din tabără cu intenţia de a ajunge înapoi la Centrul de Plasament din Lupeni unde locuia, nefiind prima dată când ar fi făcut acest lucru.  În cursul serii de 20 august, după ora 22.00, salvamontiştii de la Baza Râuşor  au fost solicitaţi să apeleze telefonic Centrul de Plasament din Lupeni, pentru a afla dacă adolescenta a ajuns la Centru. La aceste apeluri nu a răspuns nimeni. Abia în dimineaţa următoare a zilei de 21 august,  s-a reuşit să se ia legătura prin telefon cu Centrul de Plasament din Lupeni, reprezentanţii acestuia afirmând că adolescenta nu s-a întors la Centru. La prima oră a zilei de 21 august au fost reluate căutările de către salvamontişti. Concomitent aceştia au apelat serviciul de urgenţă 112 pentru a cere suplimentarea forţelor de căutare”, a spus Bodean.

 

Salvamontişti, jandarmi, pădurari o caută pe adolescentă

 

Grupul care a plecat în căutarea adolescentei s-a tot mărit, de la o zi la alta. Sunt salvamontişti, jandarmi, poliţişti şi pădurari, care încă de miercrui seara încearcă să dea de urma ei. E căutată şi la rude, acolo und ear fi putut ajunge cu ajutorul unei maşini, însă vorbim despre o arie extrem de vastă. „Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara, ONG-uri, locuitori, voluntari și alte instituții cu atribuții și reprezentare în zonă, desfășoară în continuare activitați de căutare în zona Munților Retezat, locul de unde minora Rădoi Daliana a dispărut. Cercetările continuă la domiciliile cunoștințelor și rudelor, fiind extinse și pe raza altor județe, întrucât există posibilitatea ca persoana căutată să fi părăsit zona la bordul unui autoturism aflat în transit”, spun reprezentanţii IPJ Hunedoara. Zona a fost survolată şi cu elicopter, iar echipele de căutare sunt sprijinite şi de câini specializaţi de căutare de la Centrul Chinologic Sibiu. În zadar, însă. Fata parcă a intrat în pământ şi nicio urmă nu a lăsat.

Efectivele de salvare caută şi în prezent în toată zona Masivului Retezat, însă salvamontiştii spuneau încă de la început că zona de căutare se poate întinde până la 7 000 de hectare.

Anchetă în cazul dispariţiei

 

Duminică, în urma exploatării datelor și informațiilor obținute, perimetrul de căutare a fost restrâns, iar activitățile forțelor de intervenție sunt sprijinite de un echipaj de scufundători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, care  acționează în zona în care există suspiciunea că minora ar fi dispărut. De asemenea, atât la intrarea în Parcul Retezat, cât și în alte locuri publice din proximitatea zonei de dispariție și din orașele din Valea Jiului, polițiștii și jandarmii montani distribuie afișe și pliante, care conțin fotografia minorei dispărute. Pe aceste materiale, se regăseşte atât fotografia, cât și numărul de telefon la care trebuie să apelez persoanele care pot furniza informații referitoare la persoana în cauză.   Pe de altă parte, polițiștii huendoreni continuă audierile persoanelor care pot da relații cu privire la prezența minorei pe traseul montan, în perioada premergătoare dispariției.

 Un alt dispărut fără urmă

 

Daliana nu este singura persoană dispărută fără urmă în Retezat. În urmă cu mai bine de un an, paznicul de la Cabana Buta a dispărut fără urmă. Jandarmii montani şi salvamontiştii au periat muntele zile în  şir, dar  bărbatul parcă a intrat în pământ. Înain te de Paşti, paznicul Ioan Saitoş a fost dus de cabanierul de la Buta în munte, la cabană, cu tot ce-i trebuie pentru întâmpinarea eventualilor turişti. Chiar cabanierul a fost ultimul care l-a văzut pe ajutorul lui, care la scurt timp a dispărut. Cabana Buta se află la peste 1600 de metri altitudine,  la aproximativ 15 kilometri de DN 66 A, iar aici se poate ajunge doar pe jos, cu maşini de teren sau cu ATV-uri. Zile în şir l-au căutat echipele de salvare, care au periat muntele, dar în zadar. Bărbatul parcă a intrat în pământ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − unu =

ACTUALITATE
O nouă carte semnată Mihai Petre         Vacile din Lupeni fac ravagii pe străzi         Gheorghe Firczak și „vânătoarea de teroriști”         Avram Iancu înoată 12 ore continuu pentru a ajuta un copil de şapte ani         Fermierul cu investiția compromisă de autorități a câștigat procesul, după zece ani         Magistrații susţin protestele magistraţilor faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei.         “PRESA E DE VINĂ”. Jurnalist ameninţat de drumarii lui Umbrărescu         Un loc din municipiul Petroșani va primi numele Regelui Mihai I         PERFORMANȚE. Stele fotbalului la Gala Sportului Simerian 2017         Accident rutier cu șase răniți în Petroșani         Cu ce se laudă conducerea CNAIR în 2017         Bărbaţi surprinşi de poliţiştii locali în timp ce furau deşeuri metalice         Accident rutier pe șoseaua Călan – Hațeg         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Explicațiile CNAIR pentru întârzierile de pe Autostrada Lugoj – Deva         Au furat cupru din curtea S.E. Paroșeni         Pradă de mistreți, de 180 de kilograme, confiscată de polițiști         Razii la afacerile cu brazi de Crăciun         Dănuț Mocanu a ajuns adjunct la Poliția Petroșani         Mesajul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului şi a Anului Nou